Εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, η Νορβηγία, η Ιρλανδία και η Ισπανία ανακοίνωσαν σήμερα ότι σκοπεύουν να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης.
Ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Όσλο διευκρίνισε ότι η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ στις 28 Μαΐου. «Πρέπει να διατηρήσουμε ζωντανή τη μόνη εναλλακτική που προσφέρει μια πολιτική λύση τόσο για τους Ισραηλινούς και όσο και για τους Παλαιστίνιους: δύο κράτη που ζουν το ένα δίπλα στο άλλο με ειρήνη και ασφάλεια», σημείωσε.
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε και ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Σάιμον Χάρις. «Είμαι πεπεισμένος ότι και άλλες χώρες θα μας ακολουθήσουν και θα κάνουν αυτό το σημαντικό βήμα» σημείωσε και πρόσθεσε ότι η λύση των δύο κρατών είναι ο μοναδικός αξιόπιστος δρόμος που θα οδηγήσει στην ασφάλεια του Ισραήλ, της Παλαιστίνης και των λαών τους.
Στη Μαδρίτη, μιλώντας στο ισπανικό Κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε ότι η χώρα από τις 28 Μαΐου, οπότε και θα γίνει το επόμενο υπουργικό συμβούλιο, θα αναγνωρίζει την ύπαρξη ενός παλαιστινιακού κράτους.
«Η μάχη κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς είναι νόμιμη και απαραίτητη μετά την 7η Οκτωβρίου, αλλά ο Νετανιάχου έχει προκαλέσει τόσο πόνο, καταστροφή και έχθρα στη Γάζα και στην υπόλοιπη Παλαιστίνη που η λύση των δύο κρατών κινδυνεύει», εκτίμησε.
Σύμφωνα με καταμέτρηση της Παλαιστινιακής Αρχής, 142 χώρες από τις 193 χώρες-μέλη του ΟΗΕ έχουν μέχρι στιγμής ανακοινώσει ότι αναγνωρίζουν ένα παλαιστινιακό κράτος.
Στην κοινή πρωτοβουλία Μαδρίτης, Δουβλίνου και Όσλο ενδέχεται να ενταχθούν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Άλλωστε, η κυβέρνηση της Σλοβενίας υιοθέτησε στις 9 Μαΐου διάταγμα για την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους, το οποίο θα έχει σταλεί στο Κοινοβούλιο προς ψήφιση ως τις 13 Ιουνίου.
Στην πρώτη του αντίδραση, το Ισραήλ ανακάλεσε «για διαβουλεύσεις» τους πρεσβευτές στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία. «Το Ισραήλ δεν θα μείνει σιωπηλό αναφορικά με το θέμα», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Ίσραελ Κατς.
Και συνέχισε: «Η Ιρλανδία και η Νορβηγία θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα στους Παλαιστίνιους και σε όλο τον κόσμο: η τρομοκρατία αποδίδει». Όπως είπε, οι δύο χώρες «αποφάσισαν να ανταμείψουν τη Χαμάς και το Ιράν», εκτιμώντας ότι πρόκειται για «αδικία στη μνήμη των θυμάτων της 7ης Οκτωβρίου» και σημειώνοντας ότι «πλήττεται το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα».