Με αφορμή την 105η επέτειο από την έναρξη της δεύτερης και σκληρότερης φάσης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, οι ποντιακοί σύλλογοι της ευρύτερης περιοχής Εορδαίας εξέδωσαν κοινό ψήφισμα στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρουν: «εμείς, οι ποντιακοί-πολιτιστικοί σύλλογοι της ευρύτερης περιοχής Εορδαίας –απόγονοι τρίτης και τέταρτης γενιάς– αποδίδουμε φόρο τιμής διαισθανόμενοι το ιστορικό μας χρέος απέναντι σε όλους αυτούς που έμειναν άταφα τα κορμιά τους και οι ψυχές τους ψάχνουν δικαίωση».
Και το ψήφισμα καταλήγει: «Η 19η Μαΐου είναι μια Ημέρα Μνήμης και ο αγώνας για τη δικαίωση των αδικοχαμένων ψυχών του Πόντου πρέπει να συνεχιστεί ακόμη πιο δυναμικά από όλους μας, καθώς και από το σύνολο του ελληνισμού».
Ολόκληρο το κείμενο του ψηφίσματος έχει ως εξής:
Ως ένα από τα πλέον καθοριστικά γεγονότα του Ελληνισμού και της Παγκόσμιας Ιστορίας, η 19η Μαΐου, ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, αποτελεί για όλους εμάς μία ημέρα αγώνα και περισυλλογής, για το οφειλόμενο χρέος δικαίωσης της ίδιας της ιστορίας μας.
Πριν από 105 χρόνια, ο Μουσταφά Κεμάλ κήρυξε και επίσημα την έναρξη της Γενοκτονίας κατά των ελληνικών και χριστιανικών πληθυσμών στον Πόντο, με τους Νεότουρκους να καίνε, να βιάζουν, να λεηλατούν και να σφάζουν όποιους έβρισκαν μπροστά τους.
Η 19η Μαΐου αποτελεί μία ημέρα-ορόσημο, αφού από τον Φεβρουάριο του 1994 και με απόφαση της Ελληνικής Βουλής έχει ορισθεί ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, ενώ στην Τουρκία –δεν είναι καθόλου τυχαίο– η 19η Μαΐου ορίστηκε ως μέρα εθνικής γιορτής και Ημέρα Νεολαίας.
Σήμερα εμείς, οι Ποντιακοί-Πολιτιστικοί Σύλλογοι της ευρύτερης περιοχής Εορδαίας –απόγονοι τρίτης και τέταρτης γενιάς– αποδίδουμε φόρο τιμής διαισθανόμενοι το ιστορικό μας χρέος απέναντι σε όλους αυτούς που έμειναν άταφα τα κορμιά τους και οι ψυχές τους ψάχνουν δικαίωση.
Και η δικαίωση θα έρθει μόνο μέσα από τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και τη συγγνώμη της Τουρκίας για τις θηριωδίες που διέπραξε.
Στον αγώνα όλων μας για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας, απολύτως απαραίτητη θεωρείται η ενίσχυση της 19ης Μαΐου μέσα από το αμετάθετο της ημερομηνίας και την τροποποίηση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.
Στην Πτολεμαΐδα, που βρέθηκε από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 στην πρωτοπορία των αγώνων για τη διεκδίκηση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας στη χώρα μας, ο αγώνας συνεχίζεται ακόμη πιο δυνατά, με τη συμμετοχή και τη συμπόρευση όλων για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας.
Αισθανόμαστε υπερήφανοι, Τιμούμε και Δεν Ξεχνούμε, προσπαθώντας να φανούμε αντάξιοι των προγόνων μας.
Και βεβαίως δεν ξεχνούμε ότι φέτος, το 2024, συμπληρώνονται 50 χρόνια από τότε που η Τουρκία εισέβαλε με βάρβαρο τρόπο στη μαρτυρική Κύπρο, καταπατώντας κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων του ΟΗΕ. Πρόκειται για μια προκλητική κατοχή ενός εδαφικού τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία δυστυχώς συνεχίζεται, και για μια ακόμη φορά υπάρχει η ατιμωρησία της Τουρκίας.
Δεν ξεχνούμε λοιπόν. Η 19η Μαΐου είναι μια Ημέρα Μνήμης και ο αγώνας για τη δικαίωση των αδικοχαμένων ψυχών του Πόντου πρέπει να συνεχιστεί ακόμη πιο δυναμικά από όλους μας, καθώς και από το σύνολο του ελληνισμού.
Οι ποντιακοί-πολιτιστικοί σύλλογοι
- Ποντιακός Σύλλογος Πτολεμαΐδας,
- Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Άρδασσας «Η Άρδασσα»,
- Σύλλογος Ποντίων Αναρράχης,
- Πολιτιστικός Σύλλογος Ανατολικού «Η Ανατολή»,
- Πολιτιστικός Σύλλογος Ασβεστόπετρας,
- Πολιτιστικός-Ποντιακός Σύλλογος Κομνηνών,
- Ποντιακός Σύλλογος Πενταβρύσου «Ο Διγενής»,
- Πολιτιστική Λέσχη Ποντίων Περδίκκα,
- Ποντιακός και Μικρασιατικός Σύλλογος Καρυοχωρίου,
- Εύξεινος Λέσχη Φιλώτα,
- Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντοκώμης,
- Ποντιακός Σύλλογος Βεγόρας «Η Μαυροθάλασσα»,
- Πολιτιστικός Σύλλογος Πύργων Εορδαίας «Η Καστράνιτσα»,
- Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Σπηλιάς «Το αντάμωμα», και ο
- Λαογραφικός Πολιτιστικός Σύλλογος Πελαργού.