Εκατοντάδες αναμμένα κεράκια, τοποθετημένα δίπλα στη θάλασσα, φώτισαν την Προβλήτα 1 του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, σχηματίζοντας τον αριθμό 353.000. Δεκάδες κίτρινα μπαλόνια, με συνθήματα για τη Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού, με ονόματα αθώων θυμάτων των τραγικών γεγονότων αλλά και με ονόματα εν Ελλάδι ποντιακών συλλόγων, αφέθηκαν στον ουρανό.
Η ιαχή «αθάνατοι» διέλυσε την ησυχία της νύχτας.
Ήταν το αποκορύφωμα αλλά και το πιο συγκινητικό μέρος των εκδηλώσεων των μελών της Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος για απόδοση τιμής στους προγόνους μας, οι οποίοι άφησαν τα άψυχα κορμιά τους, κυνηγημένοι από το μαχαίρι των Νεότουρκων και των κεμαλιστών, στην αλησμόνητη πατρίδα.
Οι κεντρικές εκδηλώσεις της Νεολαίας της ΠΟΕ στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησαν νωρίτερα με ομιλία της Σοφίας Ιακωβίδου (μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Μέριμνας Ποντίων Κυριών και του Ιδρύματος Ποντιακών Μελετών), η οποία, μπροστά από το περίπτερο που έχει στηθεί στην πλατεία Αριστοτέλους, παρουσίασε το θέμα «Λογοτεχνικές μνήμες – Τα ρωμαίικα της Τραπεζούντας από το χθες στο αύριο».
Δίπλα της η Παναγιώτα Αμπερίδου, μέλος του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης, διάβασε ένα απόσπασμα από την ποιητική συλλογή του Στάθη Χριστοφορίδη-Σάρπογλη Τα Αρμενοπούλια. Η ομιλία διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του ΣΠΦΣΘ.
Να σημειωθεί ότι η Σοφία Ιακωβίδου, κάτοχος ΜΑ στη Δημιουργική Γραφή, έχει κάνει μεταπτυχιακό και έρευνα στη ρωμαίικη διάλεκτο της Τραπεζούντας. «Τα ρωμαίικα της Τραπεζούντας είναι ένας κρυμμένος θησαυρός. Πρέπει να βρούμε το χάρτη και να φτάσουμε σε αυτά. Έτσι θα γεμίσει η ψυχή μας αλλά και θα γνωρίσουμε βαθύτερα τον ποντιακό πολιτισμό, οποίος αποτελεί μέρος του ελληνικού πολιτισμού», ανέφερε στο pontosnews.gr η Σοφία Ιακωβίδου.
Λίγη ώρα μετά, επίσης μπροστά από το περίπτερο της νεολαίας, ξεκίνησε το μουσικό κομμάτι της εκδήλωσης, με την παρουσίαση παραδοσιακών αλλά και νεότερων ποντιακών τραγουδιών.
Οι Γιώργος Στεφανίδης και Πόλυς Εφραιμίδης στη λύρα και το τραγούδι, και οι Γιάννης Παπαχατζάκης και Νίκος Νεραντζάκης στο λαούτο, για σχεδόν μία ώρα ξεσήκωσαν την κεντρικότερη πλατεία της Θεσσαλονίκης με ήχους και μουσικές από τον Πόντο. Αρκετοί περαστικοί σταματούσαν για ώρα και σιγοτραγουδούσαν ή κουνούσαν τα πόδια τους στους ρυθμούς της κεμεντζέ.
Στη διάρκεια αυτού του μουσικού προγράμματος προβλήθηκε κι ένα βίντεο για τον αείμνηστο Μιχάλη Χαραλαμπίδη, ο οποίος πρωτοστάτησε στις προσπάθειες για την αναγνώριση της Γενοκτονίας από τη Βουλή των Ελλήνων.
Το περίπτερο της Νεολαίας της ΠΟΕ
Το περίπτερο στήθηκε το πρωί της Τρίτης 14 Μαΐου. Όλες αυτές τις μέρες γινόταν διανομή φυλλαδίων σε περαστικούς για τα τραγικά γεγονότα της Γενοκτονίας των Ποντίων και τον ξεριζωμό από την αλησμόνητη πατρίδα, ενώ από μεγάφωνα ανακοινώνονταν μηνύματα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας και παρουσιάζονταν παραδοσιακά ποντιακά τραγούδια.
Επίσης, στο περίπτερο αλλά και γύρω από αυτό υπήρχαν διάφορα δημοσιεύματα, φωτογραφίες αλλά και ζωγραφιές για τον ποντιακό ελληνισμό και τη Γενοκτονία που υπέστη.
Από τον πάγκο του περιπτέρου διατίθενταν μπλουζάκια, κούπες, κονκάρδες και καπέλα με τον λογότυπο της Γενοκτονίας.
«Όλες αυτές τις ημέρες, ιδίως από την Παρασκευή και μετά, όταν βελτιώθηκε ο καιρός, πέρασαν από το περίπτερό μας πολλοί πολίτες, μεταξύ των οποίων και μεγάλος αριθμός τουριστών, οι οποίοι ζητούσαν πληροφορίες για τα τραγικά γεγονότα της Γενοκτονίας. Είναι πολύ σημαντικό ότι υπάρχει ενδιαφέρον του κόσμου, διότι έτσι φτάνουμε πιο κοντά στον βασικό μας στόχο, ο οποίος είναι η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας», τόνισε στο pontosnews.gr ο πρόεδρος της Νεολαίας της ΠΟΕ, Γιώργος Χατζηκυριακίδης.
Κείμενο, φωτογραφίες: Ρωμανός Κοντογιαννίδης