Οι Πόντιοι αναστορούν
’κί ανασπάλ’ν καμίαν
ντο είδαν και ντ’ επέρασαν
ασ’ σην Γενοκτονίαν.
Φράση που περιγράφει ακριβώς το συναίσθημα και τη σκέψη των Ποντίων. Μια φράση που οροθετεί αυτό το οποίο οι Πόντιοι κάνουν, έκαναν και θα κάνουν, μέχρι οι εκατοντάδες χιλιάδες ψυχές των προγόνων μας καταφέρουν να αναπαυθούν δικαιωμένες. Με αυτήν ακριβώς τη φράση δόθηκε το έναυσμα για την εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου που συνδιοργάνωσαν το Σάββατο 18 Μαΐου ο Δήμος Πειραιά και ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος & Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, στο μνημείο «Πυρρίχιο πέταγμα».
105 χρόνια από την έναρξη της σκληρότερης φάσης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και 50 χρόνια από την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο, οι απόγονοι των γενοκτονηθέντων απότιναν φόρο τιμής «σε αυτούς που δεν πρόλαβαν να μιλήσουν και κουβέντα να διεκδικήσουν», με φόντο το λιμάνι του Πειραιά που κάποτε έγινε τόπος υποδοχής των προσφύγων από τις αλησμόνητες πατρίδες του Εύξεινου Πόντου.
Θερμό ήταν το χειροκρότημα για την ομάδα δρομέων «Πόντος – Δρόμος Μνήμης» που μετέφερε την ανέσπερη φλόγα των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας από το Μνημείο «Ηρώων Ελλήνων του Πόντου» της Καλλιθέας, ένα από τα πρώτα του είδους που ανεγέρθηκαν στον ελλαδικό χώρο.
Οι δρομείς φορούσαν φανέλες που παραπέμπουν σε εκείνες της Ομάδας «Πόντος» στη Μερζιφούντα. Οι ποδοσφαιριστές κρεμάστηκαν από τους Νεότουρκους, το 1921, στην Αμάσεια, επειδή τα γαλανόλευκα χρώματα της φανέλας τους θύμιζαν τη γαλανόλευκη σημαία μας.
Μπροστά στο «Πυρρίχιο πέταγμα», έργο του γλύπτη Παναγιώτη Τανιμανίδη, και χοροστατούντος του μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των γενοκτονηθέντων Ελλήνων του Πόντου.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αλέξανδρος Τζεφεράκος, πρόεδρος του ΔΣ δήμου Πειραιά και εκπρόσωπος του δημάρχου Ιωάννη Μώραλη, ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Γεώργιος Βαρυθυμιάδης και η Φωτεινή Υψηλάντη πρόεδρος του ομίλου Άλτερ Έγκο MME AE που εκπροσώπησε τον δωρητή του μνημείου Ευάγγελο Μαρινάκη.
Κοινός τόπος των ομιλητών ήταν η ανάγκη της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, η δικαίωση όλων εκείνων που βρήκαν τραγικό θάνατο από το μαχαίρι των Τούρκων Οθωμανών και η υπόσχεση ότι το αγώνας τώρα αρχίζει.
«Έχουν γίνει ελάχιστα βήματα από την Ελληνική Πολιτεία»
Ο πρόεδρος της ΠΟΕ επισήμανε ωστόσο, ότι ξεχάστηκαν οι υποσχέσεις και οι δεσμεύσεις που είχε δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το 2019, στην έναρξη του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου για τη Γενοκτονία.
«Όπως φαίνεται, η Ελληνική Πολιτεία σε κάθε θεσμικό της επίπεδο δείχνει ικανοποιημένη, πως έκανε το χρέος της με το Ψήφισμα του 1994. Έχουν γίνει ελάχιστα βήματα από αυτά που απαιτούνται για την ουσιαστική υλοποίησή του και την ολοκλήρωση του μηνύματος που εκπέμπει.
»Για μας όμως, δεν υπάρχει ο παραμικρός δισταγμός, δεν υφίσταται η ελάχιστη δικαιολογία για αδράνεια. Στεκόμαστε αταλάντευτα στο πλευρό των 353.000 γενοκτονηθέντων προγόνων μας, υπερασπιζόμαστε τη Μνήμη τους και την απαίτησή τους για ιστορική και ηθική δικαίωση, αγωνιζόμαστε για τη στήριξη κάθε κατατρεγμένου και καταπιεσμένου λαού, που παλεύει να περισώσει την αξιοπρέπεια και την ανθρωπιά του.
Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να ανταποκριθεί άμεσα στα επιτακτικά αιτήματα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, τα οποία αντανακλούν τη θέληση όλου του προσφυγικού ελληνισμού.
»Η Ομοσπονδία μας συντονίζει τις δράσεις της με την Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος, την Πανελλήνια Ένωση Ασσυρίων, και την Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος και μαζί σφυρηλατούν δυνατό, ενιαίο μέτωπο για την επίτευξη του κοινού στόχου. Σε πρόσφατη ανοικτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό που συντάχθηκε από κοινού, καλέσαμε για ακόμη μία φορά την ελληνική κυβέρνηση, να θέσει τα θέματά μας στον πρόεδρο της Τουρκίας κ. Ερντογάν, αλλά και σε διεθνή φόρα και οργανισμούς.
»Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, στέκεται στην πρώτη γραμμή. Ο αγώνας μας συνεχίζεται σταθερά και αταλάντευτα, αγωνιζόμαστε γι’ αυτούς που δεν μπόρεσαν να μιλήσουν, γινόμαστε εμείς η φωνή τους και διεκδικούμε τη δικαίωσή τους. Και θα συνεχίσουμε, μέχρι την οριστική εκπλήρωση του ιερού μας χρέους».
Τα θύματα της Γενοκτονίας τίμησαν με κατάθεση στεφάνων ο Αλέξανδρος Τζεφεράκος, η αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Σταυρούλα Αντωνάκου, η Φωτεινή Υψηλάντη, και ο πρόεδρος του ΣΠΟΣ Ν. Ελλάδος και Νήσων Χρίστος Δημόπουλος.
Η ενός λεπτού σιγή που ακολούθησε ήταν πραγματικά… εκκωφαντική. Συγκλονιστικές ήταν και οι στιγμές ανάκρουσης του Εθνικού Ύμνου και της ωδής «Αητέντς επαραπέτανεν» στον Άγνωστο Στρατιώτη.
Το θερμό χειρόκροτημα του κόσμου απέσπασε το καλλιτεχνικό αφιέρωμα με τίτλο «Δεν τελειώσαμε… Ο Χριστός Ανέστη!», καρπός της συνεργασίας του Ηλία Υφαντίδη –που έγραψε τα κείμενα, είχε την καλλιτεχνική επιμέλεια και έκανε τη διδασκαλία της χορωδίας– με μια ομάδα αξιόλογων συνεργατών του.
Με την αφήγηση είχαν επιφορτιστεί η Σουλτάνα Βαρυτιμιάδη και η Άννα Καλαϊτζόγλου. Παραδοσιακά ποντιακά και κυπριακά τραγούδια παρουσίασε η Χορωδία Ενηλίκων της «Κιβωτού του Πόντου» που στη συνέχεια έδωσε χώρο στους πυρριχιστές του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος & Νήσων της ΠΟΕ για να χορέψουν Σέρρα, υπό το συντονισμό τού Όμηρου Παχατουρίδη.
Στη λύρα και το τραγούδι ήταν ο Ηλίας Υφαντίδης, στο βιολοντσέλο ο Λεωνίδας Μιχαηλίδης και στο νταούλι ο Παναγιώτης Κοπαλίδης.
Ο Ηλίας Υφαντίδης, που έφερε το βάρος της καλλιτεχνικής επιμέλειας της εκδήλωσης, μίλησε στο pontosnews.gr γι’ αυτό το οποίο νιώθει κάθε χρόνο αυτές τις μέρες καθώς προετοιμάζει τα δρώμενα.
«Κάθε φορά που η πένα μου αγγίζει το χαρτί για να γράψω για τη Γενοκτονία των προγόνων μου, αρχίζει η χορδή της ψυχής μου να πάλλεται, κάποτε με ρυθμό και κάποτε άναρχα, στης κυτταρικής μνήμης τα κελεύσματα. Μου έρχονται οι κραυγές όλων αυτών που δεν πρόλαβαν να μιλήσουν και κουβέντα να διεκδικήσουν, όπου μέσα από τις τοξαριές γίνονται λιβάνι και ανυψώνονται στον ουρανό. Χριστός Ανέστη παππού, Χριστός Ανέστη γιαγιά! Ναι! Όντως, δεν τελειώσαμε, συνεχίζουμε γιατί τώρα αρχίζουμε διότι Ανέστη ο Χριστός!
»Η ευθύνη μεγάλη, η αγωνία να περισσεύει και λίγο πριν την έκρηξη σηκώνω τα μάτια μου στον ουρανό σκεπτόμενος το χρέος, όπου κάθε φορά μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις έρχεται η προσωπική μου λύτρωση.
»Για μια ακόμη φορά στο μνημείο Γενοκτονίας “Πυρρίχιο Πέταγμα” του Δήμου Πειραιά, όπου θα γίνει και η επίσημη πρώτη παρουσίαση της χορωδίας των ενηλίκων της “Κιβωτού του Πόντου“. Για μια ακόμη φορά στις κεντρικές εκδηλώσεις της ΠΟΕ για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στην πλατεία Συντάγματος, (σ.σ.: Ο Ηλίας Υφαντίδης υπογράφει καλλιτεχνικά και την εκδήλωση μνήμης για τη 19η Μαΐου στο Σύνταγμα), έμπροσθεν του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτου. Μεγάλο το βάρος, τεράστια η τιμή.
»Ευχαριστώ από καρδιάς τον Σύνδεσμο Ποντιακών Σωματείων Ν. Ελλάδος & Νήσων και τον πρόεδρο κ. Χρίστο Δημόπουλο καθώς επίσης και την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος και τον πρόεδρο κ. Γεώργιο Βαρυθυμιάδη για την εμπιστοσύνη τους.
»Τους προγόνους μας τους τιμάμε κάθε ημέρα της ζωής μας, με την στάση και την περπατησιά μας. Είναι όμως και οι επετειακές ημέρες όπου, συν Θεώ, πρέπει όλοι μαζί να γινόμαστε μια αλυσίδα στον κρίκο του Αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, αλλά και όλων των γενοκτονηθέντων λαών», μας είπε συγκινημένος.
Ο αγώνας συνεχίζεται…
Νωρίτερα ο Γεώργιος Βαρυθυμιάδης και ο Χρίστος Δημόπουλος είχαν στείλει τα δικά τους μηνύματα για την Ημέρα Μνήμης μέσω του pontosnews.gr!
Η εκδήλωση στο «Πυρρίχιο πέταγμα» του Πειραιά, παραμονή της Ημέρας Μνήμης της 19ης Μαΐου, έδωσε μια πρόγευση για όσα έχουν διοργανώσει την Κυριακή το πρωί στην Αθήνα και το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη οι ΣΠΟΣ της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος. Το σημαντικό όμως είναι πως εστάλη ισχυρό μήνυμα για την ανάγκη της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου… χθες, όχι αύριο.
Πόπη Παπαγεωργίου