«Αναζητώντας το χαμένο κειμήλιο» ονόμασαν οι υπεύθυνοι του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου τη δράση που σχεδίασαν για εφήβους 13-18 ετών. Πρόκειται για ένα παιχνίδι στα πρότυπα του escape room, στο χώρο της Μόνιμης Έκθεσης. Παρέες και μεμονωμένοι συμμετέχοντες παρατηρούν, συλλέγουν στοιχεία, λύνουν γρίφους και εκπληρώνουν αποστολές αλληλεπιδρώντας με το χώρο και τους ανθρώπους του Μουσείου.
Όλα αυτά βέβαια γίνονται υπό την αφόρητη πίεση του χρόνου ώστε να καταφέρουν να αποδράσουν εγκαίρως – αλλιώς θα μείνουν για πάντα παγιδευμένοι στο Μουσείο!
Δεν απαιτούνται ιστορικές γνώσεις, αφού οι συμμετέχοντες εμπλέκονται στην ιστορική αφήγηση μέσα από τη διαδικασία του παιχνιδιού.1
Το παιχνίδι εντάσσεται στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Μαΐου.
Παράλληλα το ΕΙΜ έχει προγραμματίσει και άλλες δράσεις, όπως για παράδειγμα, την παρουσίαση τεσσάρων κειμηλίων της Μόνιμης Έκθεσης (την Κυριακή 19 Μαΐου), προβάλλοντας τις ιστορίες τους μέσα από έρευνα που έχει γίνει για κάθε ένα ξεχωριστά.
Συγκεκριμένα:
- Ν. Ζυγούρη, «Το χιτώνιο του ιερολοχίτη Κων. Ξενοκράτη μας ταξιδεύει στην αρχή του Αγώνα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας» (Αιθ. 3).
- Κ. Καλαϊντζή, «Ένα κόσμημα της Φωτεινής Αν. Μαυρομιχάλη. Πώς η δωρεά ενός οικογενειακού κειμηλίου γίνεται “αντίδωρο” πνοής μιας μικρής ανθρώπινης ιστορίας» (Αιθ. Λαογραφικού).
- Αν. Κούλη, «Η Παιδούλα, το επιτύμβιο μνημείο του Μάρκου Μπότσαρη» (Διαδρ. 6).
- Μαζαράκης: «Η αρματωσιά του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη» (Αιθ. 5).