Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στην Πολίχνη η εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, 105 χρόνια μετά την έναρξη της πιο σκληρής της φάσης.
Πολίτες και μέλη των ποντιακών σωματείων του Δήμου Παύλου Μελά συγκεντρώθηκαν στο μνημείο του Πόντιου Αγωνιστή, στην οδό Αγνώστου Στρατιώτου για να αποδώσουν φόρο τιμής στις 353.000 ψυχές που χάθηκαν άδικα.
Τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Πόντιου Αγωνιστή, ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.
«Κάθε χρόνο δίνουμε έναν όρκο. Έναν όρκο πως όχι μόνο δεν ξεχνάμε, όχι μόνο δεν επιτρέψαμε στη λήθη να καταπιεί τη μνήμη, αλλά είμαστε αποφασισμένοι, ξανά και ξανά και όσες φορές ακόμη χρειαστεί να αγωνιστούμε για την παγκόσμια αναγνώριση της Γενοκτονίας. Έως ότου το πετύχουμε», ανέφερε ο δήμαρχος Δημήτρης Ασλανίδης.
Στην ομιλία του ο δικηγόρος Εμμανουήλ Λαμψίδης αναφέρθηκε στα απολυμαντήρια, την αναγκαστική «στάση» των προσφύγων, ενώ ο ιστορικός Γιάννης Λαζαρίδης έδωσε το πλαίσιο της Γενοκτονίας των Ποντίων.
Στο μουσικό μέρος ήταν οι: Γιώργος Ιωαννίδης (τραγούδι), Γιάννης Τσανασίδης (λύρα), Ιμπραήμ Ιμπραήμογλου (κρουστά) και Λάκης Παναγιωτίδης (πλήκτρα).
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε στο Ανοιχτό Θέατρο Κρύας Βρύσης «Τάσος Πεζιρκιανίδης», με το δρώμενο «Σπονδή στη Μαυροθάλασσα» σε σκηνοθεσία, επιλογή κειμένων και αφήγηση του Γιώργου Συμεωνίδη, με τη συμμετοχή της Νατάσας Τσακιρίδου (τραγούδι) και του Ιάκωβου Μωυσιάδη (λάφτα).
Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν με το Δήμο Παύλου Μελά: η Ένωση Ποντίων Πολίχνης, ο Σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου», ο Σύλλογος Ποντίων Ηλιούπολης «Αλέξανδρος Υψηλάντης» και ο Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Νικόπολης Θεσσαλονίκης «Φίλων Κτενίδης», με τη στήριξη της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.