Χρόνια πριν η είδηση της δημιουργίας ιδιωτικού αεροδρομίου στη χώρα μας θα αντιμετωπιζόταν από το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας ως «fake news». Σήμερα όμως, 18 χρόνια μετά την ίδρυση της πρώτης ιδιωτικής σχολής εκπαίδευσης πιλότων αεροσκαφών στην Ελλάδα, η είδηση για τη δημιουργία του πρώτου ελληνικού ιδιωτικού αεροδρομίου γενικής αεροπορίας, του «Λυδία», όσο κι αν ξενίζει, είναι πραγματική.
Παρουσία της υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χριστίνας Αλεξοπούλου πραγματοποιήθηκε η τελετή θεμελίωσης των νέων υπερσύγχρονων εγκαταστάσεων στον Αμυγδαλεώνα Καβάλας, που αναμένεται να είναι έτοιμες σε περίπου ενάμιση χρόνο!
«Πρόκειται για ένα πρωτοπόρο έργο μεγάλης συμβολικής και πρακτικής αξίας, το οποίο αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα επιτυχούς συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα», τόνισε η Χριστίνα Αλεξοπούλου, επισημαίνοντας ότι «βάσει του επενδυτικού σχεδίου, το αεροδρόμιο Λυδία θα υπηρετεί τη γενική αεροπορία, στην οποία εντάσσονται πτητικές δραστηριότητες που δεν αφορούν σε μείζονες εμπορικούς ή στρατιωτικούς σκοπούς, όπως οι πτήσεις των αερολεσχών, οι ιδιωτικές και επιχειρηματικές πτήσεις, οι αεροπορικές επιδείξεις, ο αεραθλητισμός και η εκπαίδευση των επαγγελματιών πιλότων.
»Η γενική αεροπορία αποτελεί έναν κλάδο, ο οποίος μόνο στην Ευρώπη έχει κύκλο εργασιών περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ, με 40.000 ιδιωτικά αεροπλάνα και 360.000 πιλότους. Μπορεί λοιπόν να αποτελέσει σημαντική πηγή εσόδων και για την Ελλάδα».
Οι υποδομές του νέου αεροδρομίου θα περιλαμβάνουν ένα ολοκληρωμένο campus εκπαίδευσης πιλότων αεροσκαφών, από τα πιο σύγχρονα στην Ευρώπη.
Πίσω από αυτή την πολύ σημαντική επιχειρηματική επένδυση που συνέβαλε στην συνολικότερη ανάπτυξη της Καβάλας και της Ανατολικής Μακεδονίας ευρύτερα, κρύβεται το όραμα και η προσπάθεια του Γιώργου Ζωγραφάκη και του Δημήτρη Λυμπεράκη. Πρόκειται για τους δυο επιχειρηματίες που το 2006, ίδρυσαν στην Καβάλα την Egnatia Aviation, την πρώτη σχολή εκπαίδευσης πιλοτών αεροσκαφών στην Ελλάδα, με έδρα το αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» στην Χρυσούπολη.
Σήμερα, δεκαοχτώ χρόνια μετά, η Egnatia Aviation αποτελεί έναν όμιλο εταιρειών με συνεχώς αναπτυσσόμενη τροχιά. Με 101 άτομα προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης και με το με το 70% των υποψήφιων πιλότων που την εμπιστεύονται και εκπαιδεύονται στις εγκαταστάσεις της να είναι από το εξωτερικό.
Τόσο ο Δημήτρης Λυμπεράκης όσο και ο Γιώργος Ζωγραφάκης, στην τελετή θεμελίωσης των νέων εγκαταστάσεων δεν έκρυβαν τη χαρά και την ικανοποίησή τους καθώς οι κόποι, οι προσπάθειες και οι πιέσεις για την εκμίσθωση του παλιού στρατιωτικού αεροδρομίου επιβραβεύτηκαν και απέδωσαν καρπούς. Μέσα σε αυτόν τον ένα χρόνο, το ενδιαφέρον μεγάλων αεροπορικών εταιρειών παγκοσμίως, αλλά και ιδιωτών, για το νέο αεροδρόμιο «Λυδία» έχει αυξηθεί στέλνοντας ελπιδοφόρα μηνύματα για το μέλλον.
Ο Δημήτρης Λυμπεράκης, σε δηλώσεις του την ημέρα της τελετής θεμελίωσης, τόνισε ότι μέσα στον επόμενο χρόνο θα είναι έτοιμες να λειτουργήσουν οι πρώτες εγκαταστάσεις του νέου αεροδρομίου που -μεταξύ άλλων- θα περιλαμβάνουν ένα νέο πύργο ελέγχουν, ένα σύγχρονο κτίριο διοίκησης, υπερσύγχρονους χώρους εκπαίδευσης και φιλοξενίας των υποψήφιων πιλότων. Από τη μεριά του, ο Γιώργος Ζωγραφάκης υπογράμμισε ότι η Egnatia Aviation κατάφερε οι υποψήφιοι Έλληνες πιλότοι να μην φεύγουν στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ προκειμένου να εκπαιδευτούν αλλά να παραμένουν στην Ελλάδα.
⇒ Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον ανταποκριτή του Β. Λωλίδη.