«Στην άσκηση εθνικής κυριαρχίας η Ελλάδα δεν ζητά τη γνώμη κανενός», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, στον απόηχο της επίσκεψης που πραγματοποίησε στην Άγκυρα.
«Είναι θετικό ότι συνομιλούμε και οι επαφές μας με την Τουρκία μπαίνουν σε ένα πλαίσιο κανονικότητας χωρίς υπερβολική δραματοποίηση, έτσι πρέπει να γίνεται ανάμεσα σε δύο γείτονες. Τους τελευταίους 14-15 μήνες έχει συντελεστεί μια σημαντική βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων που αποτυπώνεται με μηδενική παραβατικότητα στο Αιγαίο» παρατήρησε.
Ερωτηθείς για τη μεταστροφή της Τουρκίας, παρατήρησε πως ενδεχομένως η γειτονική χώρα να αντιλήφθηκε πως αυτή η πολιτική της δημιουργεί άλλα προβλήματα σε προτεραιότητές της. «Αυτό όμως μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας στρατηγικής επιλογής της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής» υποστήριξε.
Σκιαγραφώντας περαιτέρω το σημερινό πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων σημείωσε ακόμη: «Έχουμε μια σημαντική πρόοδο στη συνεργασίας μας στα ζητήματα του Προσφυγικού/Μεταναστευτικού, με εξαιρετικά περιορισμένες ροές, συνεργαζόμαστε καλά με την Τουρκία». Είπε ακόμα ότι διευκόλυνση της βίζας χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό από τα ελληνικά νησιά, «διότι προσθέτει σημαντικά ρεύματα επισκεπτών».
Κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια. «Αντιμετωπίζουμε την Τουρκία με αυτοπεποίθηση, με αυστηρά οριοθετημένες τις κόκκινες γραμμές μας, έχοντας ενισχύσει το πλέγμα των συμμαχιών μας. Η Τουρκία είναι αυτή που έλεγε ότι δεν θέλει να συνομιλεί με την Ελλάδα, εγώ χαιρετίζω ότι αφήσαμε την περίοδο της έντασης πίσω μας. Μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε χωρίς να είμαστε με το δάχτυλο στη σκανδάλη» είπε.
Σε ό,τι αφορά τα θαλάσσια πάρκα ανέφερε: «Η Ελλάδα ως μέλος της ΕΕ έχει αυξημένες υποχρεώσεις περιβαλλοντικής προστασίας και δεν είναι η πρώτη φορά που συζητάμε για τη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων. Θαλάσσια πάρκα έχουμε σήμερα που μιλάμε, έχουμε π.χ. το θαλάσσιο πάρκο Αλοννήσου. Δεν θυμάμαι να πήραμε την άδεια κανενός για να το δημιουργήσουμε. Η επέκταση της ζώνης θαλάσσιας προστασίας εντός χώρου ευρωπαϊκής κυριαρχίας είναι κάτι που δεν αφορά καθόλου την Τουρκία».
Ερωτηθείς αν συζήτησε για το ζήτημα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απάντησε: «Σας διαβεβαιώνω ότι η Ελλάδα προσέρχεται σε αυτές τις συζητήσεις με αυστηρά οριοθετημένη την εθνική της γραμμή».