Την πεποίθησή του ότι κανένα πρόβλημα ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα δεν είναι τόσο μεγάλο που δεν μπορεί να επιλυθεί επανέλαβε στις κοινές δηλώσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό στην Άγκυρα ο Τούρκος πρόεδρος.
Ο Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την ικανοποίησή του που υποδέχθηκε τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Τον προσφώνησε «αξιότιμε Κυριάκο» και σημείωσε ότι είχαν μια «άκρως παραγωγική και ειλικρινή συνάντηση» ενώ αναφέρθηκε στην ενίσχυση του πνεύματος συνεργασίας και μίλησε για τον κοινό στόχο της αύξησης της αξίας του διμερούς εμπορίου ώστε να φτάσει από τα 5.8 δισ. δολ. που είναι σήμερα στα 10 δισ. δολάρια και εξήρε τη σημασία της ίδρυσης του Ελληνοτουρκικού επιχειρηματικού συμβουλίου.
Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνθηκε στον Τούρκο πρόεδρο λέγοντας «αγαπητέ Ταγίπ» ευχαριστώντας τον για τη φιλοξενία.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε αναφορά στη θετική ατζέντα, τα μνημόνια συνεργασίας που υπογράφηκαν σήμερα και το στόχο για διπλασιασμό της αξίας των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών.
Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στα θέματα των μειονοτήτων με τον Ταγίπ Ερντογάν να κάνει λόγο για μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη για να εισπράξει την απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος αναφέρθηκε στη Συνθήκη της Λοζάνης και στη ρητή της πρόβλεψη για μουσουλμανική μειονότητα τονίζοντας ότι στη Θράκη χριστιανοί και μουσουλμάνοι απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα.
Ερντογάν και Μητσοτάκης αναφέρθηκαν επίσης στη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί με τον Τούρκο πρόεδρο να δηλώνει ότι η χώρα του είναι… υπόδειγμα στο θέμα της διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς επισημαίνοντας ότι το συγκεκριμένο μνημείο θα είναι ανοιχτό σε όλους για επίσκεψη. Απαντώντας ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του γι΄ αυτή την εξέλιξη και χαρακτήρισε σημαντικό να διαφυλαχθεί η ξεχωριστή σημασία του μνημείου.
Το σημείο στο οποίο οι δυο ηγέτες διαφώνησαν ανοιχτά σε σημείο ο Τούρκος πρόεδρος να φτάσει να ξαναπάρει το λόγο ήταν όσα συμβαίνουν στη Γάζα και ιδιαίτερα ο χαρακτηρισμός της Χαμάς ως τρομοκρατικής οργάνωσης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Δεν θεωρώ τη Χαμάς τρομοκρατική αλλά αντιστασιακή οργάνωση» είπε ο Ερντογάν, με τον πρωθυπουργό να απαντά ότι υπάρχει διαφωνία στο συγκεκριμένο θέμα αλλά υπάρχει συμφωνία στην ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας για τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι «και σήμερα δείξαμε ότι δίπλα στις διαφωνίες μας μπορούμε να γράφουμε και μία παράλληλη σελίδα με τις συμφωνίες μας» προσθέτοντας ότι «το σήμερα δεν πρέπει να μένει αιχμάλωτος στο χθες».
Αναφέρθηκε επίσης στο μεταναστευτικό για το οποίο όπως είπε και η Τουρκία έχει δεχθεί μεγάλο βάρος και για το λόγο αυτό η Ελλάδα έχει ταχθεί υπέρ της οικονομικής στήριξης από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τέλος για το κυπριακό είπε ότι «προφανώς διαφωνούμε, αλλά το αντίδοτο στο αδιέξοδο δεν μπορεί να είναι άλλο από το διάλογο» και «πρέπει να δοθεί χρόνος στην ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ».