Πολιτιστική Πρωτεύουσα το 2017 και Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Έξυπνου Τουρισμού το 2023. Η σύγχρονη Πάφος ίσως είναι η μόνη πόλη εκτός Ελλάδας που διαθέτει δύο πάρκα αφιερωμένα στον ποντιακό ελληνισμό και το 20% του συνολικού πληθυσμού της είναι ποντιακής καταγωγής.
Στο… τιμόνι της κυπριακής πόλης, όπου κάποτε βρισκόταν ένα από τα πιο σημαντικά αρχαία βασίλεια του νησιού, βρίσκεται από το 2015 ο Φαίδων Φαίδωνος.
Ο νυν δήμαρχος Πάφου, εκ νέου υποψήφιος για το δημαρχιακό αξίωμα στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές του Ιουνίου στην Κύπρο, θεωρείται από τους πλέον επιτυχημένους του νησιού αφού μαζί με τους συνεργάτες του μέσα σε λίγα χρόνια έχει καταφέρει να μεταμορφώσει την πόλη. Με αφορμή την υποψηφιότητά του, ο Φαίδων Φαίδωνος μίλησε στο pontosnews.gr για τα έργα που έχουν ήδη υλοποιηθεί στην Πάφο, για εκείνα που βρίσκονται σε εξέλιξη, για το όραμά του τόσο για τον τόπο του όσο και για την Κύπρο αλλά και για το πώς σχεδιάζει να βοηθήσει προς την κατεύθυνση της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Από το 2015 που αναλάβατε χρέη ως δήμαρχος Πάφου έχετε περάσει από 40 κύματα. Πήρατε όπως ο ίδιος έχετε πει, μια εγκαταλελειμμένη πόλη που συγκλονιζόταν από σκάνδαλα διαφθοράς και τη μεταμορφώσατε. Ποια έργα της δημοτικής Αρχής θα ξεχωρίζατε τα τελευταία 9 χρόνια;
Είναι γεγονός ότι παραλάβαμε μια πόλη στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Μια πόλη που τελούσε υπό το σοκ των μεγάλων σκανδάλων της σήψης και της διαφθοράς. Μια πόλη παραμελημένη, εγκαταλελειμμένη και χωρίς βασικά έργα υποδομής.
Σήμερα, όλοι αναγνωρίζουν πως τα τελευταία 9 χρόνια η πόλη έχει μεταμορφωθεί.
Στο διάστημα αυτό υλοποιήθηκαν 100 περίπου έργα που άλλαξαν την εικόνα της και τη μετέτρεψαν σε μια σύγχρονη, όμορφη και λειτουργική πόλη, φιλική για τους κατοίκους της και ελκυστική για τους ξένους επισκέπτες της.
Για εκείνο όμως που αισθάνομαι πραγματικά περήφανος και ευτυχής είναι γιατί μέσα από μια μεθοδική και επίμονη προσπάθεια κατορθώσαμε να φέρουμε στην Πάφο το παγκοσμίως φημισμένο και καταξιωμένο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού και τη Σχολή Διοίκησης Τουρισμού, Φιλοξενίας και Επιχειρηματικότητας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), που μαζί με το ιδιωτικό Πανεπιστήμιο Νεάπολις τοποθετούν πλέον την Πάφο στον χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης, με διεθνή και περιφερειακή διάσταση.
Ταυτόχρονα, προχωρήσαμε στην εκτέλεση των πρώτων μεγάλων έργων της Ψηφιακής και Έξυπνης πόλης (Smart City), ως αποτέλεσμα των οποίων η Πάφος κέρδισε τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Έξυπνου Τουρισμού για το 2023. Αυτό θεωρώ το μεγαλύτερο και σπουδαιότερο επίτευγμα της δημαρχίας μου. Kαι τούτο γιατί πιστεύω ότι καμιά πόλη και καμιά κοινωνία δεν μπορεί να προοδεύσει μακροπρόθεσμα και ουσιαστικά χωρίς μορφωμένους και καταρτισμένους πολίτες, χωρίς λαμπρά μυαλά και ανθρώπους με ολοκληρωμένη Παιδεία, τεκμηριωμένη γνώση και κρίση.
Κατά την περίοδο της δημαρχίας σας στην Πάφο δημιουργήθηκε το Πάρκο Γενοκτονίας των Ποντίων και ανεγέρθηκε το Μνημείο Γενοκτονίας των Ποντίων στο προαύλιο του Ιερού Ναού Αγίων Αναργύρων. Είναι θέμα ευαισθησίας ή καθήκοντος η ύπαρξή τους στον τόπο όπου είστε ο πρώτος πολίτης;
Είναι σαφώς και τα δύο. Είναι θέμα ευαισθησίας, γιατί αναγνωρίζω και εκτιμώ τις θυσίες και τα βάσανα αυτών των ανθρώπων αλλά και την ισχυρή τους θέληση για φυσική και εθνική επιβίωση, παρά τη γενοκτονία, τον ξεριζωμό και τις μεγάλες ταλαιπωρίες που υπέστησαν στο πέρασμα του χρόνου. Και ταυτόχρονα είναι θέμα καθήκοντος διότι ως δήμαρχος της Πάφου οφείλω να στηρίξω μια σημαντική κοινότητα της πόλης που αντιπροσωπεύει το 20% περίπου του συνολικού πληθυσμού και να εγκύψω με υπευθυνότητα και σοβαρότητα στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τους απασχολούν, σεβόμενος ταυτόχρονα την ιστορία, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις τους.
Η ποντιακή κοινότητα στην Πάφο είναι μεγάλη και ιδιαιτέρως ενεργή. Εάν εκλεγείτε πώς σχεδιάζετε να συνεργαστείτε μαζί τους για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν;
Όπως προανέφερα, τα τελευταία εννιά χρόνια η Τοπική Αρχή αγκάλιασε την κοινότητα των ομογενών Ποντίων, των συμπολιτών μας που με το μόχθο τους συμβάλλουν στην πρόοδο της πόλης σε όλους τους τομείς.
Ήδη από το 2004, μιλούσα για τη σημασία της κοινότητας των Ποντίων για την Πάφο, θεωρώντας τους «πλούτο» για την κοινωνία μας.
Ως δήμαρχος διατηρώ με την κοινότητα των Ποντίων μια διαρκή σχέση και επαφή, τόσο σε προσωπικό όσο και σε θεσμικό επίπεδο μέσω των οργανωμένων συνόλων τους. Και το ίδιο θα συνεχίσω να κάνω με την επανεκλογή μου στη δημαρχία της πόλης μας.
Είναι στο πλαίσιο αυτό της διαρκούς επικοινωνίας και επαφής που, πέραν από δράσεις και μέτρα στον τομέα της κοινωνικής μέριμνας και του πολιτισμού, ο δήμος δημιούργησε στο κέντρο της πόλης Πάρκο αφιερωμένο στη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού και σε άλλο σημείο, στη γειτονιά που παραδοσιακά κατοικούν πολλοί ομογενείς, το Πάρκο Τσάλκας για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι.
Σήμερα, δυστυχώς, μια μερίδα των ομογενών αδελφών μας εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση στο σύστημα δημόσιας υγείας.
Αυτό αποτελεί όνειδος για την κοινωνία μας και την Πολιτεία, η οποία πρέπει να χειρίζεται τέτοια θέματα με ευελιξία και συνεκτιμώντας το υπέρτερο συμφέρον. Ήδη, έχω μιλήσει για το θέμα τόσο σε κυβερνητικό όσο και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, επισημαίνοντας το πρόβλημα και ζητώντας την άμεση επίλυσή του. Ελπίζω να έχουμε σύντομα θετικά αποτελέσματα.
Ως άνθρωπος που εμπλέκεστε με τα κοινά από θέσεις ευθύνης χρόνια τώρα, πώς θα μπορούσατε να βοηθήσετε ώστε να γίνει πραγματικότητα η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου;
Η διεθνής κοινότητα, ως όφειλε, αναγνώρισε τις δύο άλλες μεγάλες γενοκτονίες του περασμένου αιώνα, την εβραϊκή και την αρμενική. Η μεγάλη όμως Γενοκτονία των Ελλήνων Ποντίων, δυστυχώς, παρέμενε και παραμένει διεθνώς άγνωστη.
Τα τελευταία χρόνια, αξιοποιώντας τις διεθνείς σχέσεις που έχουμε αναπτύξει τόσο με χώρες της Ανατολικής Μεσογείου όσο και της Ευρώπης, επισημαίνουμε και προβάλλουμε την αδικία αυτή, σε συσχέτιση και με το δικό μας πρόβλημα, το Κυπριακό. Βεβαίως, το ίδιο θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε και στα χρόνια που ακολουθούν, μιλώντας και αναδεικνύοντας το θέμα σε κάθε πρόσφορη συνάντηση και ευκαιρία που μας παρουσιάζεται είτε σε κάτ’ ιδίαν επαφές με προσωπικότητες του εξωτερικού είτε σε διεθνείς συναντήσεις.
Εάν σας ρωτούσα για τις σημαντικότερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Πάφος τα επόμενα χρόνια, ποιες είναι αυτές; Ποιος ο σχεδιασμός για να τις αντιμετωπίσει η δική σας υποψηφιότητα;
Αφουγκραζόμενος τις ανάγκες, τις τάσεις, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που υπάρχουν και διαμορφώνονται στην τοπική κοινωνία, προκρίνω για την επόμενη 5ετία τρεις τομείς οι οποίοι επηρεάζουν άμεσα και αποφασιστικά την ποιότητα ζωής των πολιτών.
Αναφέρομαι συγκεκριμένα στους τομείς της Στέγασης, της Υγείας και της Παιδείας-Εκπαίδευσης.
Δεδομένου ότι η Πάφος αντιμετωπίζει πλέον οξύ θέμα στέγασης, που επηρεάζει ιδιαίτερα τις νέες οικογένειες, το σχέδιό μας στον τομέα αυτό είναι η ανέγερση ενός μεγάλου οικισμού σε δημόσια γη που έχει ήδη εντοπιστεί, για τη στέγαση με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια συμπολιτών μας. Στο ίδιο πνεύμα κινείται και η πρωτοβουλία μας, που έτυχε παγκύπριας αναγνώρισης, για την ανέγερση της Φοιτητικής Εστίας του Δήμου δυναμικότητας 203 δωματίων, ενώ προωθούμε και τη δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας και Απασχόλησης Ατόμων τρίτης ηλικίας στη Συνοικία Μουττάλου δυναμικότητας 100 κλινών.
Σε ό,τι αφορά την Υγεία, προωθούμε και εργαζόμαστε για δημιουργία στην Πάφο της Ιατρικής και Νοσηλευτικής Σχολής του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού (AUB)-Mediterraneo, που εδρεύει στην πόλη μας και της μετατροπής του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου σε πανεπιστημιακό. Σχετικά με τον τρίτο τομέα της Παιδείας-Εκπαίδευσης, στον οποίο αποδίδω ιδιαίτερη σημασία, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να ενισχύσουμε και αναδείξουμε περαιτέρω το στίγμα της Πάφου ως περιφερειακού κέντρου Εκπαίδευσης υψηλής στάθμης, στις διάφορες βαθμίδες της. Συγκεκριμένα, ο Δήμος είναι έτοιμος να διαθέσει στο American University of Beirut – Mediterraneo τεμάχιο κρατικής γης για σκοπούς ανέγερσης του κτηρίου της Πολυτεχνικής του Σχολής, ενώ υπάρχουν σε εξέλιξη διεργασίες για την ανέγερση σε άλλο χώρο σχολείων Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης για ξενόγλωσσους μαθητές μέσα από τη σύμπραξη του Δήμου με ιδιώτες επενδυτές.
Πρέπει να διευκρινίσω εδώ ότι η θεσμική αρμοδιότητα τόσο για τα θέματα της στέγασης και της υγείας όσο και της δημόσιας εκπαίδευσης ανήκει στο κράτος, οπότε όσα ο δήμος πράττει είναι με δική του πρωτοβουλία η οποία πηγάζει από το ενδιαφέρον και την έγνοια μας για το παρόν και το μέλλον της πόλης και τους κατοίκων της.
Ποιο είναι αλήθεια το όραμά σας για την Πάφο αλλά και για την Κύπρο γενικότερα;
Για να παραγάγει κάποιος έργο το οποίο θα αφήσει αποτύπωμα εμφανές και με διάρκεια στο πέρασμα του χρόνου, πρώτα και πάνω από όλα πρέπει να έχει όραμα καθαρό και ισχυρό. Η Πάφος, πόλη με σπουδαία ιστορία, μπορεί να γίνει η πιο σύγχρονη και όμορφη πόλη της Κύπρου. Μια πόλη με ευρωπαϊκό προφίλ, με βιώσιμη ανάπτυξη, στην οποία αξίζει να ζεις, να δρας και να προοδεύεις. Η ιδανική πόλη για να σπουδάζεις, να εργάζεσαι, να κάνεις οικογένεια, να επιχειρείς, να προοδεύεις και να ονειρεύεσαι. Και αν είσαι από αλλού, να την επιλέγεις συνειδητά και να την επισκέπτεσαι ξανά και ξανά.
Η πόλη που οραματίζομαι είναι μια κυψέλη ποιοτικής εκπαίδευσης, γνώσης και πολιτισμού, κέντρο καινοτομίας, έρευνας και επιχειρηματικότητας.
Μια πόλη που θα έχει στο κέντρο τον πολίτη και τον επισκέπτη, μια πόλη σε συνεχή δράση και πρόοδο. Σε ότι αφορά την Κύπρο, ευχή και επιθυμία μου είναι πάνω από όλα η απελευθέρωση και επανένωση της διχοτομημένης πατρίδας μας, στη βάση μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του εθνικού μας προβλήματος, μιας λύσης που θα επιτρέψει σε όλους τους νόμιμους κατοίκους της να ζήσουν και να ευημερήσουν με ασφάλεια και ειρήνη στη γη των προγόνων τους.
Μπορείτε να υποσχεθείτε πως η ψήφος στον Φαίδωνα Φαίδωνος δεν θα είναι χαμένη;
Με κάθε σεμνότητα, θεωρώ ότι το έργο που έχουμε επιτελέσει σε όλους τους τομείς τα τελευταία 10 σχεδόν χρόνια και τα δείγματα γραφής που έχουμε δώσει, αποτελούν την καλύτερη εγγύηση ότι η ψήφος στον Φαίδωνα Φαίδωνος όχι μόνο δεν θα πάει χαμένη αλλά θα διασφαλίσει και ισχυροποιήσει τη συνέχεια της προόδου και της προκοπής της πόλης, με ακόμη μεγαλύτερα βήματα και ανανεωμένη δυναμική.
Πόπη Παπαγεωργίου