Με το συνοριακό πέρασμα στη Ράφα να βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ισραηλινών δυνάμεων –ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών επιβεβαίωσε ότι του έχει απαγορευθεί η πρόσβαση –, η πίεση στους Παλαιστίνιους έγινε πλέον αφόρητη.
Η Αρχή Διάβασης της Γάζας κάνει λόγο για «πράξη θανατικής καταδίκης», καθώς η πόλη που συνορεύει με την Αίγυπτο και στην οποία βρίσκονται περίπου 1,3 εκατ. εκτοπισμένοι είναι το μοναδικό πέρασμα για την ανθρωπιστική βοήθεια, η μοναδική έξοδος για τους τραυματίες και το τελευταίο καταφύγιο για ποσοστό περίπου 50% του πληθυσμού της Γάζας.
Για το Ισραήλ η Ράφα θεωρείται καίριο χτύπημα στη Χαμάς· το πρωί στρατιωτικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιχειρήσεις αναζήτησης μαχητών αλλά και ελέγχου της περιοχής, μετά από τη χερσαία και αεροπορική επίθεση σε τμήμα στα ανατολικά το βράδυ της Δευτέρας, εν μέσω διπλωματικών προσπαθειών στο εξωτερικό για την επίτευξη μιας νέας εκεχειρίας.
Επτά μήνες μετρά ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας και η Ράφα είναι η πόλη για την οποία οι δυτικές κυβερνήσεις πίεζαν την κυβέρνηση Νετανιάχου, να μην προχωρήσει στη στρατιωτική επέμβαση λόγω των υψηλών κινδύνων για απώλειες μεταξύ των αμάχων και του φάσματος της ανθρωπιστικής καταστροφής.
Πίεση όμως υπάρχει και από την ακροδεξιά πτέρυγα της κυβέρνησης, η οποία απαιτεί το τελειωτικό χτύπημα στη Χαμάς, την ώρα που διαδοχικές δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν την καταβαράθρωση της δημοτικότητας του Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις, ο σημερινός κυβερνητικός συνασπισμός θα βρισκόταν αντιμέτωπος με συντριπτική ήττα σε ενδεχόμενες εκλογές.
Οι ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι μια περιορισμένη στρατιωτική επιχείρηση στην Ράφα θα έχει ως στόχο τους μαχητές της Χαμάς, αλλά και την καταστροφή των υποδομών της.
«Αυτήν τη στιγμή δεν έχουμε καμία φυσική παρουσία στο σημείο διέλευσης της Ράφας, διότι ο Cogat [σ.σ. ισραηλινός οργανισμός που είναι επιφορτισμένος με τον συντονισμό της ισραηλινής πολιτικής στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη] μας αρνήθηκε την πρόσβαση σε αυτή τη ζώνη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Γενς Λάρκε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.
Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προειδοποιούσε ότι δεν διαθέτει περισσότερα αποθέματα καυσίμων παρά για μια μόνο ημέρα για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις του, λόγω του κλεισίματος του συνοριακού σημείου διέλευσης.
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ προειδοποίησε σήμερα για τον κίνδυνο να υπάρξουν νέες μεγάλες απώλειες αμάχων στη Ράφα, όπου ζουν 600.000 παιδιά, ενώ χθες με μήνυμά του στο Χ χαρακτήρισε τις εντολές εκκένωσης του Ισραήλ «απαράδεκτες», προειδοποιώντας ότι «προμηνύουν το χειρότερο: περισσότερο πόλεμο και πείνα».