Οι Θεσσαλονικείς τον θυμούνται σίγουρα από τη συμμετοχή του σε μεγάλες (και πάντα ποιοτικές) παραγωγές του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, του οποίου στέλεχος υπήρξε επί επτά χρόνια. Ήταν ένας σεμνός και καλλιεργημένος ηθοποιός, ένας σπουδαίος ρολίστας.
Ο Τάσος Πεζιρκιανίδης υπηρέτησε με συνέπεια το θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, κυρίως σε κωμικούς ρόλους αλλά με σπουδαίες επιδόσεις και σε όσους δραματικούς είχε επιλέξει.
Είχε γεννηθεί στις 28 Απριλίου 1952 στη Θεσσαλονίκη και ήταν ποντιακής καταγωγής. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Μακεδονικού Ωδείου και στο Εθνικό Ανώτατο Ωδείο Δραματικής Τέχνης (Conservatoire National Supérieur d’Art Dramatique) του Παρισιού, με δασκάλους τους Αντουάν Βιτέζ, Γιώργο Σεβαστίκογλου, Μισέλ Μπουκέ κ.ά.
Στο ΚΘΒΕ συμμετείχε στις παραστάσεις Ονειρόδραμα, Ρωμαίος και Ιουλιέτα, Η κωμωδία των παρεξηγήσεων, Φουέντε Οβεχούνα, Ο κατά φαντασίαν ασθενής, Ο κύκλος με την κιμωλία, Βικτόρ ή τα παιδιά στην εξουσία, Κατσούρμπος κ.ά., καθώς και στις αριστοφανικές παραστάσεις αρχαίου δράματος Οι Βάτραχοι, Όρνιθες, Νεφέλες και Πλούτος.
Συμμετείχε επίσης σε παραστάσεις του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης, του Εθνικού Θεάτρου και του Θεάτρου Τέχνης.
Στο ελεύθερο θέατρο έπαιξε σε όλα τα είδη, συμμετέχοντας στις παραστάσεις Άννυ με το θίασο της Αλίκης Βουγιουκλάκη, Το σώσε με την Ελεύθερη Σκηνή, Πυξ Λαξ και Δον Ζουάν στο Σικάγο στο θέατρο Μουσούρη, Ψεκάστε-σκουπίστε-τελειώσατε με την Ελεύθερη Σκηνή, Ελένη στο Θέατρο του Νότου, Το χρήμα στο λαιμό σου στο Θέατρο Ακάδημος, Κούκου στο Θέατρο Κ. Δανδουλάκη, καθώς και σε επιθεωρήσεις του Χάρρυ Κλυνν.
Στη θεατρική του διαδρομή συνεργάστηκε με τουλάχιστον τρεις γενιές άξιων σκηνοθετών, μεταξύ των οποίων οι Μίνως Βολανάκης, Σπύρος Ευαγγελάτος, Σταύρος Ντουφεξής, Γιώργος Ρεμούνδος, Γιώργος Μιχαηλίδης, Ανδρέας Βουτσινάς, Διαγόρας Χρονόπουλος, Σταμάτης Φασουλής, Θόδωρος Τερζόπουλος, Κώστας Τσιάνος, Σωτήρης Χατζάκης, Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς και Γιώργος Χουβαρδάς.
Οι τηλεοπτικές επιτυχίες και οι ταινίες
Έλαβε μέρος σε πολλές τηλεοπτικές σειρές («Όλα τα κακά της μοίρας μου», «Αληθινές ιστορίες», «Εκείνες κι εγώ», «Ζωή πατίνι», «Η γενιά των ’40»), σε βιντεοταινίες της δεκαετίας του 1980 και ραδιοφωνικές εκπομπές, και στις κινηματογραφικές ταινίες Κατάσκοπος Νέλλη (1981), δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη, και Σιδηρά Κυρία (1983) δίπλα στη Ρένα Βλαχοπούλου.
Ένας από τους ρόλους του που αγαπήθηκαν πολύ ήταν αυτός του Χάμπου στην επιτυχημένη σειρά του Mega «Εμείς και Εμείς» (1994-1998).
Ο Τάσος Πεζιρκιανίδης πέθανε στις 4 Μαΐου 2019 στη Θεσσαλονίκη, σε ηλικία 67 ετών, νικημένος από τον καρκίνο. Δύο μήνες αργότερα δόθηκε το όνομά του στο ανοιχτό θέατρο της Πολίχνης Θεσσαλονίκης, στο Πάρκο της Κρύας Βρύσης.