Την αισιοδοξία του για διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι το 2030 εξέφρασε ο Σαρλ Μισέλ μιλώντας σε ομάδα δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες. Εκτίμησε δε πως ο χρονικός ορίζοντας για ορισμένες χώρες είναι ακόμα πιο σύντομος – μεταξύ 2027 και 2029.
Ερωτηθείς για την Τουρκία, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε πως το μήνυμα είναι εξαιρετικά σαφές.
«Πρώτον, θα θέλαμε να συνεργαστούμε εποικοδομητικά γιατί έχουμε κοινό συμφέρον για ένα σταθερό περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο. Επομένως, θεωρούμε ότι η μεγαλύτερη πρόοδος στον τομέα αυτής της διαδικασίας του ΟΗΕ σχετικά με την Κύπρο είναι θεμελιώδες στοιχείο. Όταν συνεργαζόμαστε με τρίτες χώρες λαμβάνουμε υπόψη όλη την παγκόσμια εικόνα και λαμβάνουμε υπόψη όλα τα στοιχεία που πρέπει να συνεκτιμηθούν και τα συμπεράσματά μας είναι ξεκάθαρα», υποστήριξε.
Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Εμανουέλ Μακρόν πως η Ευρώπη είναι «θνητή», απάντησε: «Eνα δημοκρατικό εγχείρημα από τη φύση του είναι θνητό, κάθε δημοκρατικό εγχείρημα από τη φύση του είναι θνητό. Δεν είναι μια απαισιόδοξη οπτική. Είμαι αισιόδοξος. Πιστεύω ότι έχουμε ισχύ, έχουμε εργαλεία».
Αναφορικά με τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό στο ενδεχόμενο μελλοντικής διεύρυνσης της Ένωσης, υποστήριξε πως θα χρειαστούν «μεταβάσεις», αλλά υπάρχει η σχετική εμπειρία και είναι εφικτό.
«Εάν δει κανείς το μέγεθος των Δυτικών Βαλκανίων, τη Μολδαβία ή τη Γεωργία, αυτό είναι ένα πράγμα, η Ουκρανία είναι κάτι άλλο, λόγω του μεγέθους. Στα Δυτικά Βαλκάνια κατοικούν 17 εκατομμύρια άνθρωποι, είναι εφικτό. Η Ουκρανία είναι κάτι διαφορετικό διότι πρόκειται για μεγαλύτερη χώρα, 40 εκατομμυρίων κατοίκων» ανέφερε.
Ειδικότερα, για την Ουκρανία τόνισε ότι προσωπική του άποψη και πρόταση είναι ότι θα χρειαστεί «μια συγκεκριμένη μετάβαση, κάτι που δεν είναι ακριβώς στο σύστημα. Διότι είναι το μόνο παράδειγμα χώρας που βρίσκεται αντιμέτωπη με πόλεμο, με τεράστια καταστροφή στην υποδομή.