Σπεσιαλίστας στα ακροβατικά και στις αιφνιδιαστικές ανατροπές, ο Πέδρο Σάντσεθ, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, έχει οικοδομήσει την εικόνα του ακλόνητου κατά την διάρκεια μιας πολιτικής καριέρας στο ρόλερ κόστερ.
«Έχω μάθει να δίνω το μάξιμουμ μέχρι ο διαιτητής να σφυρίξει το τέλος της αναμέτρησης», γράφει ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας (PSOE), κάποτε ερασιτέχνης μπασκετμπολίστας, στην αυτοβιογραφία του με τίτλο Εγχειρίδιο Αντίστασης (2019).
Ο Ισπανός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε την περασμένη Τετάρτη ότι θα σκεφτεί αυτό το «τέλος της αναμέτρησης» μετά την ανακοίνωση της έναρξης έρευνας κατά της συζύγου του Μπεγκόνια Γκόμεθ για «διαφθορά» και «αθέμιτη επιρροή»
Για να ανακοινώσει τελικά σήμερα ότι δεν αποχωρεί παρά την «εκστρατεία δυσφήμησης» για την οποία κατηγορεί τη δεξιά αντιπολίτευση, θεωρώντας ότι η δικαστική αυτή έρευνα είναι η τελευταία της έκφανση.
«Έπειτα από αυτές τις ημέρες στοχασμού, έχω καταλήξει» είπε, υποσχόμενος να συνεχίσει με ακόμη μεγαλύτερη δύναμη. «Θα δείξουμε στο κόσμο πώς υπερασπιζόμαστε την δημοκρατία. Ας βάλουμε τέλος σε αυτόν τον χείμαρρο λάσπης», δήλωσε.
Αρνούμενος κάθε πολιτικό υπολογισμό, ο Πέδρο Σάντσεθ –που βρίσκεται στην εξουσία από το 2018– υπερασπίστηκε τη σύζυγό του, η οποία «δέχθηκε επίθεση αποκλειστικά για πολιτικούς λόγους». Πρέπει να πούμε «μέχρι εδώ», διαφορετικά «ο ευτελισμός του δημόσιου βίου (…) θα μας καταδικάσει ως χώρα», υποστήριξε.
«Πολιτικό χάρισμα»
Με γοητευτικό χαμόγελο και φωτογένεια, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας – που στην αρχή της καριέρας του είχε το παρατσούκλι «El guapo» (Το ομορφόπαιδο)– είναι συνηθισμένος στις παρτίδες πόκερ που του έχουν επιτρέψει επανειλημμένως να βγει από δύσκολες καταστάσεις.
Γεννημένος στις 29 Φεβρουαρίου 1972 στην Μαδρίτη από μητέρα δημόσιο υπάλληλο και πατέρα επιχειρηματία, ο οικονομολόγος (για το διδακτορικό του κατηγορείται για λογοκλοπή, πράγμα που ο ίδιος αρνείται) ανέλαβε τα ηνία του Σοσιαλιστικού Κόμματος το 2014 έπειτα από τις πρώτες εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας.
Σχετικά αρχάριος και άγνωστος, εμφανίστηκε ως «ακτιβιστής της βάσης». Αλλά αυτή η πρώτη του εμπειρία κατέληξε σε αποτυχία: το κόμμα του κατέγραψε τα χειρότερα εκλογικά ποσοστά στην ιστορία του και τα κομματικά στελέχη του έδειξαν την πόρτα της εξόδου.
Αν και πολλοί είναι αυτοί που είχαν αναγγείλει το τέλος της πολιτικής του καριέρας, ο Πέδρο Σάντσεθ κατάφερε να αναρριχηθεί και πάλι στην ηγεσία του PSOE έξι μήνες αργότερα, αφού όργωσε την Ισπανία με το Peugeot 407 για να συναντηθεί με μέλη του κόμματος που κατέληξαν να του δώσουν την υποστήριξή τους.
Εντάσεις και παρτίδες πόκερ
Η επιμονή αυτή τον έφερε στην εξουσία τον Ιούνιο 2018, έπειτα από μια ακόμη παρτίδα πόκερ: έχοντας συγκεντρώσει γύρω από την πρόταση μομφής που κατέθεσε το σύνολο της ισπανικής Αριστεράς μαζί με τα βασκικά και καταλανικά κόμματα, ανέτρεψε τον συντηρητικό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, θύμα σκανδάλου διαφθοράς, και ανέλαβε την πρωθυπουργία.
Επικεφαλής μιας ασταθούς κυβερνητικής πλειοψηφίας, αναγκάστηκε να προκηρύξει εκλογές το 2019, τις οποίες κέρδισε. Στη συνέχεια, στις αρχές του 2020, αποδέχθηκε… γάμο σκοπιμότητας με τους κάποτε αδελφικούς εχθρούς του Podemos για να παραμείνει στην εξουσία.
Κυβέρνησε με κυβέρνηση μειοψηφίας, κατάφερε σε διάστημα πέντε ετών να αναμορφώσει την αγορά εργασίας και τις συντάξεις, να αυξήσει κατά 50% τον κατώτατο μισθό και να εισαγάγει νόμο για την αποκατάσταση της μνήμης των θυμάτων του Εμφυλίου Πολέμου (1936-1939) και της δικτατορίας του Φράνκο (1939-1975).
Αν και στις δημοσκοπήσεις θεωρήθηκε πολιτικά νεκρός μετά την ήττα της Αριστεράς στις τοπικές εκλογές της 28ης Μαΐου 2023, ο 51χρονος Πέδρο Σάντσεθ έβαλε νέο στοίχημα προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές δύο μήνες αργότερα.
Ήρθε δεύτερος, μετά τον πολιτικό του αντίπαλο, τον συντηρητικό Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, αλλά κατάφερε να διατηρήσει την πρωθυπουργία λαμβάνοντας –με τίμημα ακριβές υποχωρήσεις– ψήφο εμπιστοσύνης με την υποστήριξη της ριζοσπαστικής αριστεράς, αλλά και των αυτονομιστικών κομμάτων της Ισπανίας – ανάμεσά τους και το κόμμα Junts per Catalunya του Κάρλες Πουτσντεμόν.
Η βασική υποχώρηση: νόμος αμνηστίας για τους αυτονομιστές που ενεπλάκησαν στην απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας το 2017, μέτρο στο οποίο είχε αντιταχθεί στο παρελθόν.
Πρώην μέλος του επιτελείου του ανώτατου εκπροσώπου του ΟΗΕ στην Βοσνία, ο Πέδρο Σάντσεθ βρέθηκε το τελευταίο διάστημα στο διεθνές προσκήνιο επικρίνοντας επανειλημμένως την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα και δεσμευόμενος για ταχεία αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους από την Ισπανία.