Βίντεο που δείχνει δύο ομήρους που κρατούνται στη Γάζα έδωσε στη δημοσιότητα η Χαμάς – πρόκειται για τον 64χρονο Κιθ Σίγκελ και τον 47χρονο Όμρι Μιράν. Το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων επιβεβαίωσε την ταυτότητά τους.
Την Τετάρτη δημοσιοποιήθηκε ένα ακόμα βίντεο, με τον 23χρονο Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλιν.
Το νέο ντοκουμέντο δεν έχει ημερομηνία, αλλά ο Όμρι Μιράν αναφέρει ότι κρατείται εδώ και 202 ημέρες – το πιθανότερο λοιπόν είναι ότι γυρίστηκε την Πέμπτη.
Η Χαμάς δίνει αποδείξεις εν μέσω διαπραγματεύσεων με τη μεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας και για την απελευθέρωση ενός αριθμού ομήρων.
Μιλώντας κατά τα φαινόμενα υπό πίεση, ο Όμρι Μιράν περιγράφει «μια δύσκολη κατάσταση» λόγω των «πολλών βομβαρδισμών» του Ισραήλ. Καλεί την οικογένειά του να κάνει ό,τι μπορεί ώστε η κυβέρνηση να καταλήξει σε μια συμφωνία με τη Χαμάς που θα επιτρέπει την απελευθέρωση των ομήρων. Λέει ότι ελπίζει να μπορέσει να επανενωθεί με την οικογένειά του για τη γιορτή της Ανεξαρτησίας του Ισραήλ, στις 14 Μαΐου.
«Αυτή η απόδειξη ότι ο Κιθ Σίγκελ και ο Όμρι Μιράν είναι ζωντανοί δείχνει ξεκάθαρα ότι η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατό για να συνάψει μια συμφωνία για την επιστροφή όλων των ομήρων πριν από τη γιορτή της Ανεξαρτησίας», δηλώνει το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων.
Οι δύο άνδρες μιλούν χωριστά, και πίσω τους δεν διακρίνεται τίποτα. Στέλνουν την αγάπη τους στις οικογένειές τους και ζητούν να απελευθερωθούν.
BREAKING: HAMAS HOSTAGE VIDEO IN ENGLISH pic.twitter.com/VSq2x777qk
— Sulaiman Ahmed (@ShaykhSulaiman) April 27, 2024
Ο 47χρονος Όμριν Μιράν πιάστηκε όμηρος ενώ βρισκόταν στο σπίτι του στο κιμπούτζ Ναχάλ Οζ μπροστά στα μάτια της γυναίκας του και των δύο κοριτσιών τους. Ο 64χρονος Κιθ Σίγκελ, που είναι και Αμερικανός πολίτης, πιάστηκε αιχμάλωτος μαζί με τη γυναίκα του σε άλλη συνοριακή πόλη. Εκείνη αργότερα αφέθηκε ελεύθερη, κατά τη σύντομη εκεχειρία του Νοεμβρίου.
Το βίντεο δημοσιεύτηκε κατά τη διάρκεια της γιορτής του Πάσχα, όταν οι Εβραίοι γιορτάζουν κατά παράδοση τη βιβλική ιστορία της απελευθέρωσής τους από τη σκλαβιά των Φαραώ στην Αίγυπτο και της διάβασής τους (Πεσάχ) από την Ερυθρά θάλασσα προς τη Γη της Επαγγελίας.
Σε κάποιο σημείο του ο Κιθ Σίγκελ ξεσπά σε κλάματα καθώς αφηγείται ότι πέρσι γιόρτασε το Πάσχα με την οικογένειά του και εκφράζει την ελπίδα του ότι θα επανενωθεί μαζί της.