Έδρα για τον Ελληνισμό της Ανατολής (19ος-20ός αιώνας) ιδρύεται στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μετά το πράσινο φως του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη. Θα είναι η μοναδική στην Ελλάδα με το συγκεκριμένο αντικείμενο και ουσιαστικά ικανοποιεί ένα πάγιο και χρόνιο αίτημα όλων των Ελλήνων προσφυγικής καταγωγής.
Όπως αναφέρει στο pontosnews.gr ο πρόεδρος του Τμήματος και καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας Ιάκωβος Μιχαηλίδης, η δημιουργία της έδρας έχει εγκριθεί, η θέση προκηρύσσεται σύμφωνα με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες που ακολουθεί το ΑΠΘ και μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα υπάρχει καθηγητής που θα αναλάβει τα καθήκοντά του.
Το διδακτικό έργο θα ξεκινήσει από το δεύτερο εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2024-2025. Θα παραδίδονται μαθήματα, θα γίνονται εργασίες και ερευνητικά προγράμματα και θα δίνεται η δυνατότητα μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών.
Ο καθηγητής θα παραδίδει τέσσερα μαθήματα τη χρονιά, τα οποία θα μπορούν να τα παρακολουθήσουν φοιτητές και φοιτήτριες απ’ όλες τις σχολές και τα τμήματα του ΑΠΘ, ακόμα και όσοι και όσες θα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus.
Να σημειωθεί ότι η Έδρα για τον Ελληνισμό της Ανατολής θα παρέχει διδακτικό έργο ανεξάρτητα από την Έδρα Ποντιακών Σπουδών, η οποία παραδίδει μαθήματα από το 2019 στο ίδιο πανεπιστήμιο.
«Αποτελεί μεγάλη στιγμή για τον προσφυγικό ελληνισμό η δημιουργία της έδρας με κρατική υποστήριξη, αφού θα συντονίζει σε ελληνικό αλλά και διεθνές επίπεδο τις σπουδές για την ιστορία και τον πολιτισμό του ελληνισμού της Ανατολής, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση της μνήμης και της προσφοράς του.
»Θέλω να ευχαριστήσω την ελληνική Πολιτεία, και ιδιαιτέρως τον υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη, για την κατανομή της θέσης αυτής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ως ένδειξη προσφοράς στον προσφυγικό ελληνισμό με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Συνθήκη της Λοζάνης και την ανταλλαγή των πληθυσμών.
»Η έδρα κατανέμεται σε μια πόλη που υποδέχθηκε το μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων και στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας που κατ’ εξοχήν καλλιεργεί τις ιστορικές σπουδές», αναφέρει στο pontosnews.gr ο Ιάκωβος Μιχαηλίδης.
Τα οφέλη για τον προσφυγικό ελληνισμό
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, πολλαπλά θα είναι τα οφέλη, για την προβολή της ιστορίας και του πολιτισμού του ελληνισμού της Ανατολής καθώς και των δραματικών γεγονότων που τον σημάδεψαν στις πρώτες δεκαετίες του προηγούμενου αιώνα.
Ειδικότερα, συνοψίζονται στα εξής:
• H ιστορία του ελληνισμού της Ανατολής στο εξής θα αποτελεί ένα διακριτό επιστημονικό αντικείμενο, το οποίο θα παράξει τα επόμενα χρόνια γενιές νέων επιστημόνων που θα αναδείξουν πτυχές του ανεξάντλητου πολιτισμικού αποθέματος των ελληνικών κοινοτήτων στη Μικρά Ασία, στον Πόντο, στην Καππαδοκία και στην Ανατολική Θράκη.
• Θα προσφέρει διάχυση των αποτελεσμάτων της επιστημονικής έρευνας και θα συμβάλλει στη δημιουργία διαύλων για την προβολή του πολιτιστικού αποθέματος του ελληνισμού της Ανατολής εντός αλλά και εκτός της χώρας.
Ρωμανός Κοντογιαννίδης