Αποδεκτή έγινε από την εισαγγελία Εφετών Λάρισας η προσφυγή του Παύλου Ασλανίδη, πατέρα θύματος στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, κατά της απορριπτικής απόφασης της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Λάρισας να αρχειοθετήσει μήνυση που είχε καταθέσει κατά συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων, αλλά και όσων συμμετείχαν στην επιχείρηση, τις πρώτες ώρες μετά την τραγωδία.
Οι εξελίξεις αυτές προέκυψαν μετά την παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη προς τη Διευθύνουσα της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας, μέσω της οποία ζητά την διερεύνηση «τυχόν πειθαρχικής ευθύνης της Εισαγγελέως Πρωτοδικών, η οποία εξέδωσε απορριπτική επί της ουσίας διάταξη για καταγγελθέντες Υπουργούς, ως εμπλεκομένους στην Υπόθεση των Τεμπών, κατά παράβαση του άρθρου 86 του Συντάγματος και του Νόμου 3126/2003, άρθρο 4 παρ. 4 περί ποινικής ευθύνης Υπουργών».
Τώρα, η δικογραφία πρόκειται να επιστρέψει στον Άρειο Πάγο και η μήνυση παραπέμπεται αυτομάτως προς συζήτηση στη Βουλή, όπως ορίζει στο Σύνταγμα ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.
Τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση είναι ο τότε υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Χρήστος Τριαντόπουλος, ο τότε υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η τότε υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη και ο τότε υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος, τα οποία αποτελούσαν από την 1η Μαρτίου, μια μέρα μετά το δυστύχημα, την Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων.
Παράλληλα διατάχθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από την Αντιεισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας για παράβαση καθήκοντος ή υπόθαλψης εγκληματία για την Εισαγγελέα Πρωτοδικών, ενώ όλα τα υπόλοιπα μη πολιτικά πρόσωπα καλούνται σε ανωμοτί κατάθεση εντός 20 ημερών.
Έρευνα για την επίστρωση
Την ίδια στιγμή, η αντεισαγγελέας εφετών Λάρισας Κατερίνα Μάτση έδωσε εντολή να διερευνηθούν οι λόγοι της απομάκρυνσης των υλικών και χωμάτων από τον τόπο της σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη αλλά και της επίστρωσης του χώρου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες έχει δοθεί προθεσμία 20 ημερών για συμπλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να γίνει γνωστό, ποιο ή ποια πρόσωπα βρίσκονταν στον χώρο του δυστυχήματος από τις πρώτες ημέρες και μέχρι και την επίστρωση του χώρου με πίσσα και χαλίκια.
Επίσης ερευνάται ποιος ή ποιοι αλλά και γιατί έδωσαν εντολή απομάκρυνσης των χωμάτων και των λοιπών υλικών από το σημείο του δυστυχήματος, πριν επιληφθούν οι δικαστικές αρχές, και χωρίς ενημέρωση και λήψη αδείας, αλλά και αν συντάχθηκε έκθεση για την απομάκρυνση των υλικών, ή καταγράφηκε αυτή η ενέργεια.
Στα πλαίσια της έρευνας της αντιεισαγγελέως Εφετών ζητούνται μεταξύ άλλων να επισυναφθούν σχετικά έγγραφα της ελληνικής αστυνομίας και της πυροσβεστικής υπηρεσίας, καθώς και οποιασδήποτε άλλης υπηρεσίας ενεπλάκη με οποιονδήποτε τρόπο στο συμβάν, με τα οποία θα δίνεται σαφής απάντηση στο ποιοι είχαν φυσική παρουσία στο σημείο (προς τον σκοπό αυτό να γίνει χρήση και του υπάρχοντος φωτογραφικού υλικού που υπάρχει στη δικογραφία) και ποιος έδωσε την εντολή της απομάκρυνσης των πιο πάνω υλικών.