«Γεγονότα του 1915». Έτσι αποκαλεί παγίως η Τουρκία το οργανωμένο σχέδιο εξόντωσης των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αρνούμενη να δεχθεί ότι υπήρξε γενοκτονία, αλλά υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για εκατέρωθεν απώλειες στο πλαίσιο του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου.
Ωστόσο, για τους Αρμένιους και για τις χώρες που έχουν αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων η 24η Απριλίου είναι η μέρα που μνημονεύεται ως εκείνη που η κυβέρνηση των Νεότουρκων έθεσε σε εφαρμογή ένα άρτια μελετημένο σχέδιο. Περίπου 1,5 εκατ. εξοντώθηκαν με πρωτοφανή βαρβαρότητα, ενώ όσοι επέζησαν αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να διασκορπιστούν σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η συγκεκριμένη ημερομηνία επελέγη διότι το 1915 η ηγεσία της αρμενικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης φυλακίστηκε και εκατοντάδες Αρμένιοι της πόλης απαγχονίστηκαν.
Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες που έχουν αναγνωρίσει επισήμως τη Γενοκτονία των Αρμενίων – αυτό συνέβη στις 24 Απριλίου 1996 με απόφαση της Βουλής. Την περασμένη Κυριακή από την Κομοτηνή εστάλη το μήνυμα ότι η Τουρκία πρέπει να αφήσει το εγκληματικό της παρελθόν και να αναγνωρίσει τα διεθνή της εγκλήματα σε βάρος Αρμενίων, Ελλήνων και Ασσυρίων, εάν θέλει να αποκαλείται σύγχρονο δυτικό κράτος.
Την εκδήλωση για την αιματηρή επέτειο των 109 χρόνων διοργάνωσαν η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδας, η Αρμενική Κοινότητα Κομοτηνής και η Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής Άγγελος Συρίγος. Παρουσιάζοντας το σχέδιο των Νεότουρκων, είπε ότι ο τρόπος δράσης ήταν συγκεκριμένος, μεθοδευμένος και βίαιος.
«Γι’ αυτό οι γενοκτονίες δεν ήταν πολλές, αλλά μία που είχε θύματα πολλούς λαούς, εθνοτικές και θρησκευτικές μειονότητες» εξήγησε. Υπογράμμισε, πάντως, ότι η πιο βίαιη ήταν των Αρμενίων, καθώς δεν υπήρχε ένα αρμενικό κράτος έστω να παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις.
Στο μήνυμά του ο πρέσβης της Αρμενίας στην Ελλάδα Τιγκράν Μκρτσιάν στάθηκε και στα όσα συμβαίνουν στο Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ για τους Αζέρους), κάνοντας λόγο για επίθεση του Αζερμπαϊτζάν με τη σιωπηρή αποδοχή της διεθνούς κοινότητας.
Και συνέχισε: «Η Γενοκτονία είναι ένα έγκλημα “αξεπέραστο” για τη μοίρα των Αρμενίων, οι δράστες του οποίου δίχως καμία αναστολή το χρησιμοποίησαν ως παράδειγμα και έμπνευση για την οργάνωση και την υποκίνηση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, της Γενοκτονίας των Ασσυρίων, της Μικρασιατικής Καταστροφής και για νέα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».
Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Κελέτσης. Θύμισε ότι το ελληνικό κράτος ήταν από τα πρώτα διεθνώς που αναγνώρισαν τη Γενοκτονία των Αρμενίων, και υπογράμμισε ότι ο αγώνας πρέπει να παραμείνει διαρκής, μέχρι το σύγχρονο τουρκικό κράτος να αναγνωρίσει τα διεθνή εγκλήματά του.
Από τη μεριά του ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Μανώλης Ταπατζάς υποστήριξε ότι ο αγώνας αναγνώρισης μας αφορά όλους, ενώ για τη μακραίωνη πορεία και παρουσία της αρμενικής κοινότητας στην Κομοτηνή μίλησε ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Πολιτειάδης.
Το παρών έδωσαν ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων, ο αναπληρωτής μητροπολίτης Ορθοδόξων Αρμενίων Ελλάδος αρχιμανδρίτης Οβανές Σαγντετζιάν, ο πρόεδρος της Αρμενικής Κοινότητας Κομοτηνής Στεπάν Ματεοσιάν, εκπρόσωποι της πολιτείας, της αυτοδιοίκησης, των ενόπλων δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας, των πολιτιστικών συλλόγων, και πλήθος κόσμου.
Την εκδήλωση έκλεισαν οι χορωδίες αρμενικών κοινοτήτων και το Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής.