Στον 7ο μήνα μπήκε ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, με τους Ισραηλινούς θα διαμηνύουν ότι δόθηκε το πράσινο φως για νέες επιχειρήσεις – «και άλλα οδυνηρά χτυπήματα» στη Χαμάς σε σύντομο χρονικό διάστημα υποσχέθηκε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Σύμφωνα με το ισραηλινό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan, ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Χερτσί Χαλεβί ενέκρινε την επιχείρηση στη Ράφα, παρά τις διεθνείς πιέσεις που ασκούνται. Η σχεδιαζόμενη ευρείας κλίμακας χερσαία επίθεση θα γίνει σε μια περιοχή όπου έχουν καταφύγει περίπου 1,5 εκατ. εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.
«Θα πρέπει να αναμένονται διαταγές για την εσπευσμένη απομάκρυνση των αμάχων σύντομα», ανέφερε η ίδια πηγή.
Κατά το Ισραήλ η Ράφα είναι «το τελευταίο οχυρό της Χαμάς», και πρέπει να καταστραφεί ώστε να μην υπάρξει ανασυγκρότηση του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σε τηλεοπτικό μήνυμα ενόψει του εβραϊκού Πάσχα είπε ακόμα ότι η Χαμάς σκλήρυνε τη θέση της στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση ομήρων.
Οι Παλαιστίνιοι αξιώνουν οριστική κατάπαυση του πυρός, αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από όλη τη Λωρίδα της Γάζας, μεγάλη αύξηση της βοήθειας που διανέμεται στον άμαχο πληθυσμό, επιστροφή των εκτοπισμένων στα σπίτια τους και «σοβαρή» συμφωνία ανταλλαγής ομήρων με φυλακισμένους.
Δυτική Όχθη και Λίβανος
Χθες εχθροπραξίες υπήρξαν και στα σύνορα με τον Λίβανο και στη Δυτική Όχθη. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, από την 7η Οκτωβρίου έχουν σκοτωθεί 463 Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη, οι περισσότεροι σε επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού ή από εφόδους εποίκων. Από την άλλη, 19 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί σε επιθέσεις στη Δυτική Όχθη και στην Ιερουσαλήμ.
Στο λεγόμενο βόρειο μέτωπο, χθες υπήρξαν νέες ανταλλαγές πυρών στα σύνορα, με τον ισραηλινό στρατό να ανακοινώνει πως επλήγη δυο φορές το χωριό Ρος Χανικρά στα ισραηλινά παράλια. Τα πυρά ανταποδόθηκαν και ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν υποδομές «των τρομοκρατών» στον νότιο Λίβανο, τόνισε.
Οι συγκρούσεις ανάμεσα στη Χεζμπολάχ και στις ισραηλινές δυνάμεις είναι στην πράξη καθημερινές από την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς. Πρόκειται για τη σοβαρότερη έξαρση της βίας μετά τον πόλεμο Ισραήλ-Χεζμπολάχ το 2006, που εντείνει την ανησυχία για εξάπλωση της σύρραξης στην περιφέρεια.
Η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει απομακρύνει εσπευσμένα κάπου 60.000 κατοίκους της παραμεθόριας περιοχής αφότου άρχισαν οι συγκρούσεις. Στον Λίβανο, έχουν αναγκαστεί να φύγουν από τα σπίτια τους περίπου 90.000 άνθρωποι.