Τον μονοκέφαλο αετό, έμβλημα των Κομνηνών της Τραπεζούντας, κλήθηκαν να ζωγραφίσουν τα παιδιά στο Παιδικό Ποντιακό Εργαστήρι της Ένωσης Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού, μαθαίνοντας παράλληλα την ιστορία του.
Συγκεκριμένα, έμαθαν ότι ο αετός που κοιτάζει προς τη δεξιά φτερούγα του, είναι αυτός που φέρουν στη μία όψη τους τα νομίσματα της Σινώπης, κοπής 4ου αιώνα π.Χ.
Μάλιστα, διδάχθηκαν ότι η Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας προέκυψε μετά τη διάλυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και ιδρύθηκε από τα αδέλφια Δαβίδ και Αλέξιο Κομνηνό. Οι Αλέξιος και Δαβίδ Κομνηνοί είχαν επιλέξει τότε για πρωτεύουσα του κράτους τους την Τραπεζούντα, και ως έμβλημά τους τον δικέφαλο αετό του Βυζαντίου.
Η ιστορία θέλει τον Ιωάννη Κομνηνό να μεταβαίνει στην Κωνσταντινούπολη για να αποτίσει φόρο τιμής στον Μιχαήλ Παλαιολόγο και εκεί να εξαναγκάζεται να απενδυθεί των αυτοκρατορικών του εμβλημάτων και να παρουσιαστεί ως δεσπότης. Μετά το γάμο του με την κόρη του αυτοκράτορα, ο Ιωάννης επανενδύεται των αυτοκρατορικών του σχημάτων αλλά ως κίνηση συμβολική της παραδοχής της πρωτοκαθεδρίας του Παλαιολόγου, ο αετός της σημαίας του χάνει το ένα από τα δυο κεφάλια του.
Ο μονοκέφαλος αετός παρέμεινε ως σύμβολο του Πόντου έως και τη διάλυση από τους Οθωμανούς Τούρκους το 1941 του Κράτους του Πόντου , που ήταν και το τελευταίο απόρθητο οχυρό του Ελληνισμού.
Πώς ζούσαν οι πρόγονοι στον Πόντο
Παράλληλα, τα παιδιά κλήθηκαν να πάρουν συνεντεύξεις από τους Πόντιους παππούδες και γιαγιάδες τους και να συζητήσουν όλα μαζί για τη ζωή στον Πόντο.
Στο πλαίσιο αυτό, ένας από τους μαθητές διάβασε τη δική του συνέντευξη, εξιστορώντας τη ζωή των προγόνων του. Απολαύστε τον.