Περισσότερες από 150 είναι οι αγωγές, είτε ατομικές, είτε κοινές αγωγές συζύγων ή συγκατοίκων που έχουν κατατεθεί στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών για την υπόθεση της διαρροής των προσωπικών δεδομένων των αποδήμων από το υπουργείο Εσωτερικών και τη χρήση τους από την ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.
Συγκεκριμένα, ο δικηγόρος μερίδας απόδημων που έχουν κινηθεί νομικά για την υπόθεση, Βασίλης Σωτηρόπουλος, γράφει σε ανάρτησή του ότι μόνο από το γραφείο του έχουν μέχρι στιγμής κατατεθεί 140 αγωγές και έχουν κοινοποιηθεί με δικαστικό επιμελητή στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.
Παράλληλα, έχει ήδη λάβει εντολή για άλλες 14 αγωγές αποδήμων, οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της σύνταξης και προετοιμασίας.
«Το συνολικό ποσό που έχει αξιωθεί μέχρι στιγμής για την ηθική βλάβη ανέρχεται στα 2,8 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα διοικητικά δικαστήρια όταν επιδικάζουν αποζημιώσεις υπέρ πολιτών, στην συνέχεια κινούν και την σχετική διαδικασία προς το Ελεγκτικό Συνέδριο για τον καταλογισμό των δαπανών αυτών στα υπαίτια φυσικά πρόσωπα», επισημαίνει ο Β. Σωτηρόπουλος.
Την ίδια στιγμή, πληροφορίες της ομογενειακής ιστοσελίδας «Νέος Κόσμος» αναφέρουν ότι και Έλληνες της Αυστραλίας, των οποίων επίσης τα emails έχουν διαρρεύσει, εξετάζουν το ενδεχόμενο να κάνουν αγωγή κατά του ελληνικού δημοσίου και να διεκδικήσουν αποζημίωση.
«Κολλάει» η ταυτοποίηση
Ειδικά για το θέμα της άρνησης του υπουργείου Εσωτερικών να παράσχει στους απόδημους πρόσβαση στα συγκεκριμένα προσωπικά δεδομένα τους, τα οποία διέρρευσαν, η υπουργός Νίκη Κεραμέως δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή του Action24 ότι το θέμα θα προχωρήσει μόνο όταν οι συγκεκριμένοι ομογενείς ταυτοποιηθούν μέσω του gov.gr.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο νομικός εκπρόσωπός τους, «είναι γνωστό ότι οι απόδημοι έχουν νόμιμα υποβάλει ατομικά το αίτημά τους μέσω του ταυτοποιημένου από το ΥΠΕΣ e-mail τους, χωρίς να απαιτείται νομικά οποιαδήποτε άλλη μορφή ταυτοποίησης».
Επιπροσθέτως υπογραμμίζει ότι «πολλοί μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού δεν διαθέτουν καν κινητά τηλέφωνα συνδεδεμένα με το συγκεκριμένο σύστημα ταυτοποίησης που προϋποθέτει σύνδεση τηλεφώνου με τραπεζικό λογαριασμό σε ελληνική τράπεζα», άρα πρακτικά είναι αδύνατη η ταυτοποίησή τους μέσω gov.gr.
Όπως αναφέρεται στην ανάρτηση, πλέον αναμένεται η σχετική απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η οποία ενδέχεται να ασχοληθεί και με το συγκεκριμένο ζήτημα.