pontosnews.gr
Σάββατο, 13/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο Καραγκιόζης διαβάζει «Καραγκιόζη» εδώ και 33 χρόνια

Ένα περιοδικό για τον πιο αγαπημένο ήρωα της λαϊκής μας παράδοσης

20/04/2024 - 6:53μμ
(Φωτ.: somateiokaragkiozi.gr)

(Φωτ.: somateiokaragkiozi.gr)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο Καραγκιόζης σημαίνει τόσα πολλά για τόσους πολλούς, ανεξαρτήτως ηλικίας. Ο αγαπημένος λαϊκός ήρωας που δεν σταματάει να μας διασκεδάζει με τις περιπέτειές του αλλά και να μας διδάσκει, έχει αναθρέψει γενιές και γενιές Ελλήνων. Πρωταγωνιστής του ελληνικού Θεάτρου Σκιών, ο Καραγκιόζης μαζί με την οικογένειά του, τον θείο του τον μπάρμπα Γιώργο, τον φίλο του Χατζηαβάτη και άλλους χαρακτήρες, καταφέρνει κάθε φορά μέσα από καθημερινές ιστορίες να στέλνει μηνύματα αγάπης, αδελφοσύνης και αλληλεγγύης.

Προς τιμήν αυτού του υπέροχου ήρωα της λαϊκής παράδοσης κυκλοφορεί εδώ και 33 χρόνια –σε ηλεκτρονική μορφή τα τελευταία 17– ένα περιοδικό με τίτλο «Ο Καραγκιόζης μας».

Μέσα από τις σελίδες του παρουσιάζεται η πολυδιάστατη προσωπικότητα του πρωταγωνιστή του ελληνικού Θεάτρου Σκιών, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα άγνωστες πτυχές της πλούσιας ελληνική λαϊκής μας παράδοσης.

«Οι καραγκιοζοπαίχτες, αποτελούν μια μικρή, άγνωστη στους περισσότερους μα αρκετά δραστήρια συντεχνία του τόπου μας οργανωμένοι σε σωματείο. Εδώ και εκατό χρόνια, οι καραγκιοζοπαίχτες αγωνίζονται για την προώθηση της τέχνης τους», επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Βασίλη Λωλίδη ο καραγκιοζοπαίχτης Τάκης Κωστιδάκης που έχει αναλάβει την ευθύνη έκδοσης του περιοδικού. Ο Καραγκιόζης μας είναι ένα μηνιαίο έντυπο που συμπληρώνει αισίως 33 χρόνια εκδοτικής προσπάθειας», τονίζει, «μέχρι το 2007 εκδίδονταν σε έντυπη μορφή, αλλά εδώ και 17 χρόνια εκδίδεται αποκλειστικά σε ηλεκτρονική μορφή».

(Φωτ.: somateiokaragkiozi.gr)

Από την Ξάνθη έως την Κρήτη γράφουν για τον Καραγκιόζη

Η συντακτική ομάδα του περιοδικού είναι μια παρέα δραστήριων ανθρώπων από όλη την Ελλάδα, από την Ξάνθη μέχρι την Κρήτη, που εργάζονται εθελοντικά και με πολλή αγάπη γι’ αυτό που κάνουν. Κάθε μήνα συγκεντρώνουν από φίλους και συνεργάτες την ύλη του περιοδικού που πραγματικά παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον γιατί, εκτός από τις υπέροχες ιστορίες για τον αγαπητό Καραγκιόζη, περιέχει μεταξύ άλλων πολλά ενδιαφέροντα θέματα, άρθρα συνεργασίες που όλα περιστρέφονται γύρω από την ιστορία, τη λαογραφία και την λαϊκή παράδοση της πατρίδας μας.

Στο πλευρό του Τάκη Κωστιδάκη βρίσκονται συμπαραστάτες ο καραγκιοζοπαίχτης και φιλόλογος Τάσος Κούζης που είναι και αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Θεάτρου Σκιών, η Μαρίνα Καψαμπέλη υποψήφια διδάκτορας και ερευνήτρια του Καραγκιόζη, ο καραγκιοζοπαίχτης και εκπαιδευτικός Απόστολος Δομτζίδης και ο «βενιαμίν» της παρέας Δημήτρης Παναγιωτάκος που είναι φοιτητής αρχαιολογίας.

(Φωτ.: somateiokaragkiozi.gr)

Ο Καραγκιόζης ως εκπαιδευτικό εργαλείο

«Η μηνιαία αυτή έκδοση», σημειώνει ο Τάκης Κωστιδάκης, «απευθύνεται όχι μόνο σε καραγκιοζοπαίχτες, αλλά σε όλους όσους αγαπούν τον καμπούρη ήρωα του ελληνικού Θεάτρου Σκιών. Ο Καραγκιόζης δεν είναι μόνο ένα θέατρο που μας ψυχαγωγεί αλλά και ένα εργαλείο στα χέρια των γονιών, των εκπαιδευτικών, των ψυχολόγων και άλλων πολλών. Με τη βοήθεια του καμπούρη ήρωα ξεκλειδώνουν οι καρδιές των παιδιών – όχι μόνο των μικρών – και ο Καραγκιόζης γίνεται βοηθός στο να ξεπεραστούν οι όποιες δυσκολίες».

«Στο περιοδικό παρουσιάζονται κείμενα και μελέτες για την ιστορία, την τέχνη, την αξία του θεάτρου σκιών», υπογραμμίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Τάσος Κούζης.

«Παρουσιάζονται επίσης κείμενα με ένα ευρύτερο λαογραφικό και όχι μόνο ενδιαφέρον. Σ’ αυτό μπορεί κανείς να δει τις δράσεις και τα νέα του Πανελλήνιου Σωματείου Θεάτρου Σκιών αλλά και των απανταχού καραγκιοζοπαιχτών. Φυσικά, στο περιοδικό, ο αναγνώστης μπορεί να βρει και την ενότητα για τους μικρούς, και όχι μόνο, φίλους του Καραγκιόζη με το χαρακτηριστικό όνομα «Τα Κολλητήρια παίζει», με σταυρόλεξα, κρυπτόλεξα, παιχνίδια με τελείες, και βέβαια σχέδια αγαπημένων φιγούρων από το θέατρο σκιών», συμπληρώνει.

(Φωτ.: somateiokaragkiozi.gr)

Πώς μπορείτε να το διαβάσετε

Το μηνιαίο περιοδικό μπορεί κάποιος να το βρει κάθε μήνα στην ιστοσελίδα του Πανελλήνιου Σωματείου Θεάτρου Σκιών, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.somateiokaragkiozi.gr/periodiko/. Εκεί θα βρει και όλα τα υπόλοιπα τεύχη του περιοδικού. Ο Καραγκιόζης μας αποστέλλεται κάθε μήνα ηλεκτρονικά και σε εκπαιδευτικούς, σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, πολιτιστικούς συλλόγους και εκατοντάδες μεμονωμένους φίλους του Καραγκιόζη».

«Μη χάνετε την ευκαιρία. Γευθείτε το», προτρέπει όλους τους μικρούς και μεγάλους φίλους του αγαπημένου λαϊκού ήρωα ο ταλαντούχος καραγκιοζοπαίχτης από την Ξάνθη Απόστολος Δομτζίδης και συνεχίζει, «διαβάστε το περιοδικό Ο Καραγκιόζης μας και ένα είναι σίγουρο ότι: «Θα φάτε, θα πιείτε και νηστικοί θα κοιμηθείτε»!

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Φωτογραφία που παραχώρησε ο Δήμος Αριστοτέλη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στη Χαλκιδική κρύβεται το μεγαλύτερο περσικό έργο της Ευρώπης – Και τώρα ανακαλύπτεται ξανά

12/12/2025 - 7:48μμ
Οι πρωταγωνιστές της παράστασης
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Λαμπερή πρεμιέρα για την παράσταση «Το 5ο Βήμα» στο Θέατρο Μικρό Χορν με χορηγό τον ΟΠΑΠ

12/12/2025 - 6:12μμ
Ο Λάκης Γαβαλάς στρώνει κόκκινο χαλί στην Ερμού (πηγή: Instagram)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Λάκης Γαβαλάς χαρίζει στιγμές fun και λάμψης, powered by ΣΚΡΑΤΣ

10/12/2025 - 12:49μμ
Γυναίκες του Ασπροπύργου χορεύουν «Βάλε» (φωτ.: dimosaspropyrgou.gr)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένας χορός, δυο γιατροσόφια και ένα έθιμο τα τρία νέα στοιχεία που εγγράφονται στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

9/12/2025 - 7:21μμ
Το βυθισμένο αρχαίο πλοιάριο (φωτ.: Ηilti Foundation/Franck Goddio)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αλεξάνδρεια: Βρέθηκε αρχαίο πλοιάριο αναψυχής – Το χρησιμοποιούσε και η Κλεοπάτρα

9/12/2025 - 8:38πμ
Ο ναός Αγίου Νικολάου Ραγκαβά στην Πλάκα (φωτ.: ΥΠΠΟΑ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αποκαθίσταται ο Άγιος Νικόλαος Ραγκαβά, ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της Αθήνας

8/12/2025 - 7:39μμ
Στην ειδική αίθουσα του Βρετανικού Μουσείου όπου φιλοξενούνται τα Γλυπτά του Παρθενώνα (φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αισιόδοξος για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

8/12/2025 - 10:59πμ
Το cabaret ARGENTINA της εποχής εκείνης (πηγή: Δημήτρης Κρασονικολάκης/ Τρούμπα, Βούρλα, Λιμάνι – Χώρος και μνήμη του πειραϊκού περιθωρίου στον 20ό αιώνα/ Βασίλης Πισιμίσης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Τρούμπα γίναμε!»: Η μυθική περιοχή του Πειραιά, σε μεγάλη και μικρή οθόνη

7/12/2025 - 7:35μμ
Ο θίασος της θεατρικής ομάδας «Μέθεξις» ανεβάζει, στην Έδεσσα, τη «Μαντάμ Σουσού» του Δημήτρη Ψαθά με τον εορτασμό των 120 χρόνων από τη γέννηση του συγγραφέα σε σκηνοθεσία της Δέσποινας Οτουντζίδου για φιλανθρωπικό σκοπό (φωτ.: Αρχείο Θεατρικής Ομάδας Μέθεξις)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η «Μαντάμ Σουσού» βρίσκεται στην Έδεσσα και τα… σπάει για καλό σκοπό

5/12/2025 - 6:40μμ
Η Yuval Raphael,  υποψήφια του Ισραήλ στον 69ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, στη Βασιλεία της Ελβετίας (φωτ.: EPA/ GEORGIOS KEFALAS)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Ισραήλ θα συμμετέχει στη Eurovision – Ποιες χώρες θα απέχουν μετά την απόφαση της EBU

4/12/2025 - 9:06μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Δεν άντεξε στη Βαρκελώνη ο Ολυμπιακός

8 ώρες πριν
Ουκρανοί κρατούν πανό που αναγράφει «Χρησιμοποιείστε ρωσικά κεφάλαια: Ένας νόμιμος και σωστός τρόποος να υπερασπιστείτε την Ουκρανία» έξω από το κτήριο όπου συνεδριάζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες (φωτ.: EPA/Olivier Hoslet)

Παγώνουν επ’ αόριστον τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στην Ευρώπη

8 ώρες πριν
Μέλη της Ποντιακής Εστίας Μελβούρνης όπως συμμετείχαν στην τηλεοπτική εκπομπή (φωτ.: facebook/Pontiaki Estia Melbourne)

Ελληνοαυστραλός πρώην αθλητής διηγείται τα Χριστούγεννα των παιδικών του χρόνων με φόντο τους… Πόντιους της Μελβούρνης

9 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook σωματείο «Παναγία Σουμελά Θέρμης»)

Μαθήματα ποντιακής λύρας στο σωματείο «Παναγία Σουμελά Θέρμης» από τον Ανδρέα Κουγιουμτζίδη

9 ώρες πριν
(Φωτ.: ΕΛΟΤ)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ταεκβοντό U21: Ασημένιο ο Δόμπας, χάλκινο ο Νικολαΐδης

10 ώρες πριν

Η βασιλοπούλλα και τα πέντε αδέλφια – Ένα ποντιακό παραμύθι από τη συλλογή του Σίμου Λιανίδη

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign