Μισό αιώνα προσφοράς στην ελληνομάθεια στους Αντίποδες συμπλήρωσε το τμήμα Νεοελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και αισιοδοξεί για παρόμοια δράση στις επόμενες δεκαετίες.
Η συμπλήρωση των 50 χρόνων γιορτάστηκε σε επετειακή εκδήλωση, στο πλαίσιο του 42ου Ελληνικού Φεστιβάλ του Σίδνεϊ, που διοργανώνει η ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα της Νέας Νότιας Ουαλίας.
Χαιρετισμό εκ μέρους των διοργανωτών απηύθυνε η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ, Ουρανία Καρτέρη ενώ παρίσταντο και άλλη μέλη του διοικητικού συμβουλίου, Επιτροπών και του προσωπικού της Κοινότητας.
«Η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα είναι σταθερά προσηλωμένη στην προαγωγή της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού, και είναι πολύ σημαντικό όλοι εμείς εδώ σήμερα να συνεχίσουμε να το υποστηρίζουμε αυτό», επισήμανε μεταξύ άλλων η Ουρ. Καρτέρη.
Παρών ήταν και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Σίδνεϊ, Ιωάννης Μαλλικούρτης, ο οποίος στον χαιρετισμό του, επισήμανε την διττή αποστολή του Τμήματος.
«Από τη μία πλευρά, το Τμήμα συμβάλλει στη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας μεταξύ των Ελληνοαυστραλών, αλλά επίσης, πολύ σημαντικό, το Τμήμα προωθεί και ενισχύει την ακαδημαϊκή έρευνα στον τομέα αυτού που θα αποκαλούσα γενικά “ελληνικές σπουδές”», επισήμανε ο Έλληνας διπλωμάτης, και συμπλήρωσε ότι η εκδήλωση ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία «για να αναγνωριστεί και να τιμηθεί η σημαντική συμβολή των πανεπιστημιακών διδασκάλων και των φοιτητών του Τμήματος, τόσο στο παρελθόν όσο και στο παρόν, καθώς και για να γιορταστούν τα επιτεύγματα του Τμήματος στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της Αυστραλίας».
Από την πλευρά του, ο δρ. Άλφεντ Βίνσεντ, επίτιμος επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, ο οποίος ήταν ο πρώτος Λέκτορας του Τμήματος το 1974 και εργάσθηκε σ’ αυτό μέχρι την αφυπηρέτησή του, μιλώντας γενικότερα για την γλωσσομάθεια στην Αυστραλία, εξέφρασε την άποψη ότι «οι διάφορες γλωσσικές κοινότητες πρέπει να συναντηθούν με πανεπιστημιακούς σε πολλούς γλωσσικούς κλάδους για να πείσουν τους ηγέτες μας να υποστηρίξουν την εκμάθηση γλωσσών σε όλα τα επίπεδα».
Η δρ Παναγιώτα Νάζου, η οποία ήταν πρώτα φοιτήτρια και μετά υφηγήτρια για πολλές δεκαετίες στο Τμήμα, αν και επικριτική για ορισμένους χειρισμούς της ηγεσίας του Πανεπιστημίου, συμπεριλαμβανομένου και του τρόπου που αντιμετώπισαν προοριζόμενα για το Τμήμα οικονομικά κονδύλια, τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα άλλαζε την επαγγελματική της πορεία με το Τμήμα.
Ανάμεσα στο ακροατήριο, ήταν μέλη του σημερινού Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Ελλήνων Φοιτητών, πρώην φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος, εκπρόσωποι ομογενειακών φορέων και πλήθος συμπαροίκων.
Πηγή: SBS.com.au