«Μέσα στο σχεδιασμό μας και στο μακροχρόνιο πρόγραμμά μας υπάρχει η δημιουργία ενός αντιαεροπορικού και anti-drone θόλου. Η χώρα πρέπει να κλείσει». Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.
Ξεκαθάρισε ακόμα ότι αυτό «έχει ήδη δρομολογηθεί», και πρόσθεσε: «Η χώρα έπρεπε να αποκτήσει αντιαεροπορικό θόλο. Δηλαδή ένα συνολικό σύστημα κάλυψης και επίσης έναν anti-drone θόλο σαν του Ισραήλ».
«Ανεξάρτητα από το τι βοήθεια μπορεί και θα πάρει η Ελλάδα, η Ελλάδα πρέπει να μπορεί και μόνη της. Η χώρα πρέπει να μπορεί να θωρακίσει τον εαυτό της και μόνη της. Στα αντιαεροπορικά, αυτό είναι εφικτό. Η Ελλάδα δεν είναι μια επιθετική δύναμη, δεν διεκδικεί κάτι από οποιονδήποτε, αυτό που σχεδιάζει είναι να προασπίσει την επικράτεια. Αυτό είναι απολύτως εφικτό» εξήγησε.
Για την Τουρκία, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υποστήριξε ότι θα πρέπει να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα έχει συγκεκριμένα δικαιώματα στο Αιγαίο που προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
«Ακολουθεί ως συνήθως την τακτική κρύο-ζεστό. Όσον αφορά μεν τα επί του πεδίου, εάν δείτε δε τα στατιστικά, είναι εντυπωσιακά. Όσον αφορά όμως το επίπεδο των λόγων και των ισχυρισμών, εάν τους δει κανείς με προσοχή υπάρχει σκλήρυνση» επισήμανε.
Για το ελληνικό αμυντικό οικοσύστημα, εξήγησε ότι ήταν τελείως αποκομμένο από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις – «συνολικά αυτό το οικοσύστημα συμμετέχει στο ελληνικό ακαθάριστο προϊόν με 0,74%», πρόσθεσε.
«Θα δημιουργήσουμε κάτι κατά αντιγραφή του συστήματος και των Ηνωμένων Πολιτειών και της Αγγλίας και της Γαλλίας και του Ισραήλ και των Εμιράτων, που λέγεται ΕΛΚΑΚ, που θα συνδέσει τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων με το αμυντικό οικοσύστημα της Ελλάδας», ανέφερε.
Κατά την εκτίμηση του Νίκου Δένδια, η εξέλιξη αυτή «θα αλλάξει όχι μόνο την πραγματικότητα της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, αλλά θα δημιουργήσει και μια νέα πραγματικότητα για την ελληνική οικονομία σε βάθος δεκαετίας».