Με συγκίνηση αλλά και υπερηφάνεια, με το βλέμμα στην Κύπρο καθώς φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια κατοχής, αλλά και επιβεβαιώνοντας τους ισχυρούς δεσμούς με την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας που γιορτάζει τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της, η ελληνική κοινότητα της Μελβούρνης συμμετείχε σύσσωμη στην παρέλαση για την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.
Οι κερκίδες του γηπέδου της «Ελλάδας» γέμισαν κόσμο που παρακολούθησε από κοντά τη νέα γενιά (έλαμψαν οι μαθητές και οι μαθήτριες), αλλά και τα μέλη περισσότερων από 70 οργανισμών της παροικίας.
Όπως τόνισαν οι παρουσιαστές της παρέλασης, Γιώτα Σταυρίδου και Λεωνίδας Βλαχάκης, «το 2024 σηματοδοτεί τα 50 χρόνια από την άδικη εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο, στην οποία ακόμα δεν έχει βρεθεί λύση και παραμένει χωρισμένη. Επίσης εορτάζουμε τα 40 χρόνια φιλίας και αδελφοποίησης ανάμεσα στη Μελβούρνη και στη Θεσσαλονίκη, ενώ φέτος συμπληρώνονται και 100 χρόνια από την ίδρυση της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας».
Της παρέλασης προηγήθηκε η δεξίωση που παρέθεσε ο γενικός πρόξενος Εμμανουήλ Κακαβελάκης, στην οποία παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων.
Πρώτο στο στάδιο της «Ελλάδας» μπήκε το λάβαρο της Επανάστασης του 1821, το οποίο απεικονίζει την Κοίμηση της Θεοτόκου – το κρατούσε ο πατέρας Φίλιππος Παπαγιαννόπουλος. Δίπλα του μαθητές και μαθήτριες του σχολείου Oakleigh Grammar, με τις σημαίες της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αυστραλίας και της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας.
Ομάδα νέων έκανε αναπαράσταση του όρκου των οπλαρχηγών στην Αγία Λαύρα.
Προτού ξεκινήσει η παρέλαση οι τυμπανιστές του Κολεγίου «Άγιος Ιωάννης» απέδωσαν φόρο τιμής στον Στέλιο Τσιόλα, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Νοέμβριο. «Ένας φάρος του ελληνισμού στη Μελβούρνη» είπαν οι παρουσιαστές για τον μουσικοσυνθέτη που είχε γεννηθεί στην Κύπρο.
Την παρέλαση άνοιξε το άγημα της Ένωσης Ελλήνων Αστυνόμων της Πολιτειακής και Ομοσπονδιακής Αστυνομίας Αυστραλίας με επικεφαλής τον Στυλιανό Σπύρου.