Ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες ηθοποιούς του κινηματογράφου, του θεάτρου και της τηλεόρασης ο Γιάννης Φέρτης πέθανε, σήμερα, σε ηλικία 86 ετών και αφού είχε υπηρετήσει την υποκριτική Τέχνη επί 65 χρόνια.
Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή ο πρόεδρος των Ελλήνων ηθοποιών Σπύρος Μπιμπίλας με ανάρτησή του στο facebook, μετά από ενημέρωση που είχε από τη σύζυγο του Γιάννη Φέρτη Μαρίνα Ψάλτη.
Ποιος ήταν ο αγαπημένος ηθοποιός
Ο Γιάννης Φέρτης γεννήθηκε, το 1938, στην Αθήνα και σπούδασε στη Σχολή Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν.
Πρωτοεμφανίστηκε στο θεατρικό σανίδι με το Θέατρο Τέχνης το 1959, στο έργο Η ηλικία της νύχτας του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Ακολούθησαν σημαντικά έργα, όπως οι Όρνιθες και το Γλυκό πουλί της νιότης πλάι στην αξέχαστη Μελίνα Μερκούρη. Το 1965 ίδρυσε δικό του θίασο μαζί με την τότε σύζυγό του, Ξένια Καλογεροπούλου, ανεβάζοντας έργα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, ενώ αργότερα πήρε μέρος σε παραστάσεις του ΚΘΒΕ και του Λαϊκού Πειραματικού Θεάτρου. Συνεργάστηκε με την Αλίκη Βουγιουκλάκη στο έργο Νυφικό κρεβάτι, καθώς και με το θίασο Καρέζη-Καζάκου. Αργότερα, ίδρυσε το δικό του θίασο και ανέβασε έργα όπως οι Βρικόλακες και το Αμαντέους.
Η κινηματογραφική του πορεία άρχισε το 1961, με τις ταινίες Ποια είναι η Μαργαρίτα του Ντίμη Δαδήρα και Αγάπη και θύελλα, του Γρ. Καψάσκη, και πολύ σύντομα καθιερώθηκε ως ένας «χαμηλών τόνων» ζεν πρεμιέ.
Η πρώτη του συνεργασία με τη Φίνος Φίλμ ήταν το 1962 στην ταινία Ηλέκτρα του Μιχάλη Κακογιάννη, πλάι στην Ειρήνη Παππά, ερμηνεύοντας τον ρόλο του Ορέστη. Συνολικά έπαιξε σε 26 ταινίες, με αξιοσημείωτες ερμηνείες στις ταινίες Αυτοί που μίλησαν με το θάνατο και Αγάπη για πάντα, με συμπρωταγωνίστρια και στις δύο τη Ζωή Λάσκαρη.
Ξεχωριστή επίσης ήταν και η συμμετοχή του στην ταινία Εκείνο το καλοκαίρι, στην οποία ερμήνευσε μερικά ερωτικά τραγούδια, χωρίς να εμφανίζεται ο ίδιος ως ηθοποιός.
Παράλληλα με την κινηματογραφική του καριέρα, συνέχισε τις θεατρικές του δραστηριότητες και έτσι το 1981 (και ως το 1996) συγκρότησε, μαζί με τη δεύτερη σύζυγό του, Μιμή Ντενίση, δικό του θίασο, παίζοντας σημαντικά θεατρικά έργα. Το 2003, ύστερα από 42 χρόνια απουσίας, εμφανίστηκε ξανά στο Θέατρο Τέχνης, στην τραγωδία Οιδίπους επι Κολωνώ. Σημαντική ήταν η παρουσία του και στο χώρο της τηλεόρασης, η οποία ξεκίνησε το 1976, συμμετέχοντας σε πολλά σίριαλ, ενώ μέχρι σήμερα η φωνή του αποτελεί σήμα κατατεθέν στο χώρο της διαφήμισης.
Ο Γιάννης Φέρτης είχε επίσης τραγουδήσει –αξέχαστο παραμένει το «Σαν με κοιτάς», ντουέτο που έκανε το 1971 μαζί με την Αφροδίτη Μάνου και χρησιμοποιήθηκε ως ηχητική επένδυση για την ταινία «Εκείνο το καλοκαίρι»– , ενώ συμμετείχε σε τραγούδια και ως αφηγητής. Όπως για παράδειγμα το 1972 στο τραγούδι «Τι να θυμηθώ τι να ξεχάσω» του Γιώργου Νταλάρα, αλλά και στα κομμάτια «Τραγούδι του παλιού καιρού» και «Ελένη» του Μανώλη Μητσιά από τον δίσκο Αργοναύτες.