Στην Πάφο των 8.000 Ελλήνων του Πόντου, οι οποίοι με τον κόπο και τον ιδρώτα τους συνέβαλαν σημαντικά στην πρόοδο και την ευημερία της, παρουσιάστηκε το βράδυ της Τρίτης το βιβλίο του διπλωμάτη Διονυσίου Καλαμβρέζου με τίτλο Ο ελληνισμός στη Ρωσία και τις άλλες χώρες της τ. ΕΣΣΔ. Σύντομη Ιστορία, κρίσεις μετά το 1991, ελληνικές παρεμβάσεις, προοπτικές.
Ο Διονύσιος Καλαμβρέζος είχε το προνόμιο να είναι, ως πρόξενος της Ελλάδας στη Μόσχα επί μακρό χρονικό διάστημα, ο αυτόπτης και αυτήκοος μάρτυρας πολλών από τις μετασοβιετικές κρίσεις και των συνεπειών τους επί των ομογενών.
«Έτσι, στο βιβλίο, εκτός των άλλων, καταγράφονται από πρώτο χέρι τα πολλά και διαφορετικά πεδία των κρίσιμων γεγονότων μέσα από τα οποία ο συγγραφέας χρειάστηκε να περάσει, μερικές φορές στη ζώνη του πυρός, όπως στην επιχείρηση “Χρυσόμαλλο Δέρας”, με σκοπό να εκτελέσει το καθήκον του να συνδράμει τους Έλληνες της τ. ΕΣΣΔ στις νέες τους περιπέτειες και τη νέα τους μοίρα» όπως αναφέρεται στο οπισθόφυλλο.
Την εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου στην Κύπρο την διοργάνωσε ο Δήμος Πάφου στον πολυχώρο «Αττικόν».
Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Φαίδωνας Φαίδωνος τόνισε τη σχέση της πόλης με τους ομογενείς από τις χώρες της πρώτης Σοβιετικής Ένωσης.
«Είναι σημαντικό οι Έλληνες Κύπριοι κάτοικοι της Πάφου να γνωρίζουν τις καταβολές των συμπολιτών τους ομογενών, την πολιτισμική τους παράδοση και κληρονομία, τον ιστορικό πλούτο και φόρτο που κουβαλούν» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό προάγεται η συνειδητοποίηση της κοινής εθνικής καταγωγής και συσφίγγονται οι δεσμοί.
Στη συνέχεια ο Διονύσιος Καλαμβρέζος μίλησε για το έργο του, το οποίο περιλαμβάνει συνοπτικά τις κατά καιρούς μετοικεσίες/εγκαταστάσεις των Ελλήνων στη Ρωσία από την Άλωση μέχρι το 1922 και την πορεία/κατάστασή τους στη Ρωσία/ΕΣΣΔ κατά τη σοβιετική περίοδο, συμπεριλαμβανομένων των εξοριών και διώξεων (1937-1949), κυρίως προς Κεντρική Ασία και Σιβηρία.
Επίσης εξετάζει τις ένοπλες συγκρούσεις και ποικίλες πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές κρίσεις κατά την ύστερη Περεστρόϊκα και μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ το 1991, και τις επιπτώσεις τους επί των ομογενών.
Το βιβλίο παρουσιάστηκε από τον καθηγητή Νεότερης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Γιώργο Γεωργή και τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή για το Κυπριακό και πρώην αντιπρόεδρο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Άγγελο Ασλανίδη.