Στις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής εφιστά την προσοχή έκθεση της Κομισιόν, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη φωτιά στον Έβρο, την οποία χαρακτηρίζει ως «τη μεγαλύτερη μεμονωμένη πυρκαγιά που έχει σημειωθεί στην Ευρώπη από τη δεκαετία του 1980».
Η έκθεση που δημοσιεύτηκε σήμερα, Τετάρτη, από το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπογραμμίζει ότι η κλιματική αλλαγή έχει ως συνέπεια την όλο και συχνότερη την εκδήλωση πυρκαγιών.
Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι το 2023 κάηκε από τις πυρκαγιές έκταση διπλάσια από το Λουξεμβούργο και συγκεκριμένα πάνω από μισό εκατομμύριο εκτάρια (504.002), σύμφωνα με την προκαταρκτική έκθεση για τις δασικές πυρκαγιές στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Η έκθεση δείχνει ότι οι πυρκαγιές εντάθηκαν το καλοκαίρι του 2023, επηρεάζοντας κυρίως την περιοχή της Μεσογείου, με την περιοχή του Έβρου να υφίσταται τη μεγαλύτερη μεμονωμένη πυρκαγιά που έχει σημειωθεί στην Ευρώπη από τη δεκαετία του 1980.
Η κλιματική αλλαγή κάνει τις πυρκαγιές όλο και πιο συχνές, κάτι που θα χειροτερέψει, όπως υπογραμμίζει η ευρωπαϊκή έκθεση αξιολόγησης του κλιματικού κινδύνου, που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο.
Παράλληλα, οι πυρκαγιές πλήττουν όλο και περισσότερο περιοχές που δεν θεωρούνταν επιρρεπείς σε πυρκαγιές, στο παρελθόν.
Διπλάσιες πυρκαγιές στο α’ τρίμηνο του 2024
Τα προκαταρκτικά στοιχεία για τους πρώτους τρεις μήνες του 2024 δείχνουν σχεδόν διπλάσιο από τον μέσο αριθμό πυρκαγιών, αν και αυτές δεν είχαν σημαντικές επιπτώσεις όσον αφορά τις καμένες εκτάσεις.
Η ανάλυση ανά τύπο βλάστησης για το 2023 αποκαλύπτει ότι το 37% της συνολικής καμένης έκτασης καλυπτόταν από θάμνους και σκληρόφυλλη βλάστηση, χαρακτηριζόμενη από σκληρά, πυκνά φύλλα και προσαρμοσμένα σε παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας, ενώ το 26% (120.000 εκτάρια) ήταν δάση.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι πυρκαγιές προκάλεσαν σοβαρή ζημιά στο περιβάλλον, παράγοντας περίπου 20 μεγατόνους (Mt) εκπομπών CO2, που ισοδυναμούν με σχεδόν το ένα τρίτο όλων των εκπομπών από τη διεθνή αεροπορία στην ΕΕ σε ένα χρόνο.
Τα τρία χειρότερα χρόνια σε αυτόν τον αιώνα από την έκταση της καμένης έκτασης που χαρτογραφήθηκε από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Δασικών Πυρκαγιών (EFFIS) ήταν το 2017 (988.427 εκτάρια), το 2022 (837.212 εκτάρια) και το 2007 (588.388 εκτάρια). Η τελική έκθεση του 2023, η οποία ενσωματώνει τις εθνικές συνεισφορές, πρόκειται να δημοσιευθεί το φθινόπωρο.
Η Επιτροπή δημοσίευσε τον Μάρτιο του 2024 ανακοίνωση για την οικοδόμηση της κλιματικής ανθεκτικότητας στην ΕΕ και την αποτελεσματική διαχείριση των κλιματικών κινδύνων. Ως μέρος της άμεσης δράσης, τα μέτρα απαιτούν ενισχυμένη πρόληψη, συμπεριλαμβανομένων λύσεων που βασίζονται στη φύση, καλύτερη ετοιμότητα χάρη στα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και στα αποτελεσματικά μέσα πυρόσβεσης που διατίθενται μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ (UCPM).