Οι μικροσκοπικοί μαρσιποφόροι τυφλοπόντικες της αυστραλιανής ερήμου σπάνια εμφανίζονται στην επιφάνεια του εδάφους, κι ακόμη πιο σπάνια αλληλεπιδρούν με τους ανθρώπους.
Είναι (προφανώς) τυφλοί, και καλυμμένοι με μεταξένιο πορτοκαλί τρίχωμα.
Ωστόσο, νέες φωτογραφίες του θηλαστικού που σκάβει λαγούμια στην άμμο έχουν προκαλέσει ενθουσιασμό στη βόρεια Αυστραλία, καθώς παρέχουν μια κοντινή ματιά στο ιδιαίτερο προσωπάκι τού ελάχιστα γνωστού είδους.
Μάλιστα, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά στην αυστραλιανή δημόσια ραδιοτηλεόραση ABC ο ειδικός σε θέματα άγριας ζωής της ερήμου Γκάρεθ Κατ, η πρώτη σκέψη ορισμένων ανθρώπων ήταν «Μήπως πρόκειται για πρωταπριλιάτικο αστείο;».
Γνωστοί με το όνομα κακαρατούλ (kakarratul) στη γλώσσα των Αβορίγινων της περιοχής, οι μικροί αυτοί τυφλοπόντικες δεν έχουν μάτια, όπως είναι αναμενόμενο, αλλά διαθέτουν μεγάλους, δυνατούς πήχεις και νύχια που τους επιτρέπουν να εισχωρήσουν γρήγορα κάτω από την άμμο και να «κολυμπήσουν» βαθιά στους αμμόλοφους.
Οι θεάσεις τους στην επιφάνεια είναι εξαιρετικά σπάνιες, από πέντε έως δέκα φορές μέσα σε μια δεκαετία, εν μέρει λόγω και της ελάχιστης ανθρώπινης παρουσίας στον βιότοπό τους, την αυστραλιανή έρημο.
Οι οικολόγοι υποστηρίζουν ότι τα είδη της ερήμου είναι ελάχιστα τεκμηριωμένα σε σύγκριση με εκείνα σε πιο κατοικημένες περιοχές της ηπείρου.
Περιοχές όπως η Δυτική Έρημος της Αυστραλίας φιλοξενούν είδη με παράξενη όψη λόγω της προσαρμογής τους στο εξαιρετικά ζεστό και ξηρό περιβάλλον, ανάλογο με τον τρόπο που άλλα είδη επιβιώνουν στις συνθήκες βαθέων υδάτων.
Εκτιμάται πως στην αυστραλιανή έρημο υπάρχουν ακόμη πολλά είδη ζώων που δεν έχουν καταγραφεί και αναγνωριστεί σε επίσημους καταλόγους, όπως εξηγεί ο Γκάρεθ Κατ που είναι παράλληλα στέλεχος της οργάνωσης «Συμμαχία των Αβορίγινων της Ερήμου», παρόλο που η χώρα καλύπτεται κατά το 1/3 από ερήμους, στις οποίες όμως η ανθρώπινη παρουσία, με εξαίρεση τις φυλές των Αβορίγινων, είναι ελάχιστη.