Θα μπορούσε να ήταν η βάση για μια πολύ καλή ρετρό ταινία: Γονείς ηθοποιοί στις αρχές του προηγούμενου αιώνα κάνουν τέσσερα παιδιά (ένα αγόρι και τρία κορίτσια) που μεγαλώνουν μέσα στο θέατρο και γίνονται και αυτοί ηθοποιοί. Και αυτό ακριβώς συνέβη με την οικογένεια Στρατηγού. Μόνο που η άλλη όψη της κουίντας κρύβει την Ελλάδα εκείνων των χρόνων, την αγωνία για το μεροκάματο και όλα τα σχετικά.
Γι’ αυτό και ο Στέφανος Στρατηγός εκτός από ηθοποιός ήταν και ο μάνατζερ του εαυτού του και ένας πολύ καλός επιχειρηματίας.
Και ναι μεν πέτυχε τον ελληνικό κινηματογράφο στην ακμή του και έπαιξε σε περίπου 80 ταινίες, όμως και εκεί δεν έκανε τα πράγματα που του άξιζαν. Η ανάγκη των παραγωγών να έχουν τους ηθοποιούς με «κουτάκια» τον περιόρισε σε ρόλους γοητευτικού μεν, αλλά σκληρού έως και επικίνδυνου. Στο θέατρο ήταν λίγο πιο τυχερός, καθώς έκανε και λίγο διαφορετικούς ρόλους.
Όπως και να ‘ναι, ο Στέφανος Στρατηγός έζησε μια ζωή κυριολεκτικά και μεταφορικά μέσα στο θέαμα. Και ήταν αρκούντως χορτάτη.
Τα παιδιά είναι στη σκηνή
Γεννήθηκε το 1923 στην Αθήνα. Οι γονείς του Βασίλης και Αμαλία ήταν από τους πιο ονομαστούς «μπουλουκτσήδες» του Μεσοπόλεμου, τότε που οι θεατρίνοι γύριζαν σε όλη την επικράτεια, ακόμη και στο πιο μικρό χωριό της Ελλάδας έφταναν. Το επάγγελμα του ηθοποιού το ακολούθησαν και οι τρεις μικρότερες αδελφές του, Αλέκα (1926-1989), Ρένα (1929-2014) και Στέλλα (1931-2005).
Τόσο εκείνος, όσο και οι αδελφές του μεγάλωσαν κυριολεκτικά πάνω στη σκηνή, και άρχισαν να παίζουν από μικρά. Ένα χαριτωμένο περιστατικό είχε διηγηθεί χρόνια μετά η Αλέκα Στρατηγού: Η ίδια και ο Στέφανος αποκοιμήθηκαν αποκαμωμένα πάνω στη σκηνή σε άλλον έναν μακρόσυρτο μονόλογο του πατέρα τους στην παράσταση Ο κουρσάρος.
Και όταν εκείνος το πήρε χαμπάρι άρχισε να βροντοφωνάζει τα λόγια του μπας και τα ξυπνήσει και παίξουν τον δικό τους ρόλο. «Άστραψαν οι ουρανοί!», επαναλάμβανε μηχανικά ο δόλιος πατέρας. Για να εισπράξει κάποια στιγμή την αφελή απάντηση των παιδιών που ξύπνησαν τελικά: «Τι έγινε, μπαμπά, έπεσε κεραυνός;»!
Μεγαλώνοντας σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Βασιλικού Θεάτρου. Μέχρι τότε βέβαια είχε παίξει θέατρο ακόμα και στην Κατοχή, παραμένοντας πάντα στο οικογενειακό μπουλούκι που εκείνη την περίοδο είχε βρει λιμάνι στην Καλαμάτα.
Εκεί οργανώθηκε στην αντιστασιακή ΕΠΟΝ (Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων), συμμετέχοντας ενεργά στο κίνημα των νέων κατά του φασισμού και του κατακτητή.
Ένας κινηματογραφικός γάμος
Ο Στέφανος Στρατηγός συνεργάστηκε με τα μεγαλύτερα ονόματα του θεάτρου – από τον Βασίλη Λογοθετίδη μέχρι τον Δημήτρη Χορν και την Έλλη Λαμπέτη. Και επειδή ήξερε το θέατρο και εκ των έσω ασχολήθηκε ενεργά με την παραγωγή.
Και φυσικά ο κινηματογράφος δεν έμεινε ασυγκίνητος από το ταλέντο και το άκρως κινηματογραφικό πρόσωπό του.
Στα γυρίσματα μιας ταινίας γνωρίστηκε με την συνάδελφό του Γκέλυ Μαυροπούλου. Και αυτή παιδί ηθοποιών, της Μαρίκας Κρεβατά και του Άγγελου Μαυρόπουλου. Μόνο που εκείνη όχι μόνο δεν την ενθάρρυναν, αλλά προσπάθησαν να την αποτρέψουν.
Όμως έγινε ηθοποιός και ενώ με τον Στρατηγό το πρώτο συναίσθημα ήταν αντιπάθεια, τελικά παντρεύτηκαν το 1955.
Για αρκετό διάστημα ήταν από τα πιο αγαπημένα ζευγάρια του χώρου και συνεργάστηκαν και επί σκηνής . Μάλιστα στο σπίτι τους είχε συμβεί το παρακάτω περιστατικό:
Εκλογές του 1961. Είχε στηθεί «καρέ» στο σπίτι του ζεύγους και ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος προσήλθε με γλυκά και χαμόγελα. Καθώς περνούσε η νύχτα όσοι έφταναν επιβεβαίωναν την επικράτηση της ΕΡΕ, και ο Παπαγιαννόπουλος εξέφραζε την ικανοποίησή του.
Κάποια στιγμή έγειρε στο αυτί της οικοδέσποινας Γκέλυς Μαυροπούλου και της είπε: «Πάμε καλά».
Εκείνη αναρωτήθηκε: «Ποιοι;», και ο Παπαγιαννόπουλος εξήγησε: «Σαρώνει ο Καραμανλής». Η Μαυροπούλου τότε γύρισε και του είπε :«Μα εμείς εδώ είμαστε ΕΔΑ!».
Ο Παπαγιαννόπουλος έγινε έξαλλος: «Είστε ΕΔΑ; Πάω να φύγω. Και παίρνω και τα γλυκά μαζί μου, γιατί τέτοια μέρα δεν θα βρω τίποτε ανοιχτό να φάω κάτι».
Και έφυγε. Την επόμενη μέρα πήγε ξανά στο σπίτι τους με δύο κουτιά γλυκά και ένα δώρο: «Τώρα πέρασαν οι εκλογές», είπε γελώντας.
Στην πορεία όμως άρχισαν τα προβλήματα στο ζευγάρι. Το αποκορύφωμα, όπως είχε αναφέρει η Γκέλυ Μαυροπούλου σε συνέντευξή της, ήταν όταν εκείνη συμμετείχε σε μια ξένη ταινία για τις ανάγκες της οποίας έπρεπε να μείνει για αρκετές μέρες εκτός Αθηνών. Παρόλο που δεν ήθελε να περάσει έναν ολόκληρο μήνα στο Πικέρμι μόνη της, ο σύζυγός της την επισκέφθηκε μόνο ένα Σάββατο.
Όταν επέστρεψε του τηλεφώνησε και του ζήτησε να χωρίσουν. Εκείνος απάντησε ένα απλό «εντάξει» και ο γάμος τους τερματίστηκε.
Αργότερα αποκαλύφθηκε πως ο Στέφανος Στρατηγός είχε σχέση με άλλη γυναίκα. Αλλά και η Μαυροπούλου, σε μια από τις τελευταίες της συνεντεύξεις, είχε εξομολογηθεί πως και εκείνη ήταν άπιστη. Εντούτοις τον ζήλευε και μάλιστα μια φορά του είχε κάνει και σκηνή λόγω της Έλλης Λαμπέτη.
Το δεύτερο στεφάνι και το συγκινητικό φινάλε
Η Μαρί Πανταζή υπήρξε η δεύτερη σύζυγος του και μητέρα του γιου του, Στέφανου, ο οποίος εργάζεται ως σκηνοθέτης στην τηλεόραση και εκτός από το όνομα είναι οπτικά ολόιδιος ο πατέρας του.
«Αν πάρεις και τον χαρακτήρα του θα είσαι ο τέλειος άνθρωπος», είχε πει στον νεαρό άντρα στην κηδεία του πατέρα του η Γκέλυ Μαυροπούλου.
Πού μπαίνει ξανά η Μαυροπούλου, θα αναρωτιέστε. Αρχικά ο χωρισμός τους δεν ήταν βελούδινος. «Όταν χωρίσαμε μέναμε κοντά, συναντιόμασταν στο δρόμο, αλλά έκανε ότι δεν με έβλεπε. Μια φορά είχα πάει σε μια παράσταση του Εθνικού με μια φίλη μου και όταν πέρασε δίπλα μας κοιτούσε το ταβάνι για να μην μου μιλήσει», είχε αποκαλύψει εκείνη.
Αλλά όταν ο Στρατηγός πληροφορήθηκε ότι έπασχε από καρκίνο, την αναζήτησε και της ζήτησε να του συμπαρασταθεί. Έτσι οι δύο ηθοποιοί, αν και ήταν χωρισμένοι για πολλά χρόνια, ξαναέσμιξαν για τρεις μήνες πριν από το οριστικό αντίο, στις 6 Απριλίου 2006.
Σπύρος Δευτεραίος