Όταν ακούμε κεφτέδες με βασικό υλικό τα ρεβίθια, η πρώτη σκέψη όλων πάει στα φαλάφελ. Κι όμως, αυτή η αρμένικη συνταγή της Σερπουή Καζεζιάν είναι εντελώς διαφορετική, παρά τα όποια κοινά υλικά.
Αυτό που κυρίως την διαφοροποιεί είναι ότι πρόκειται για ένα είδος «ντολμά», καθώς αποτελείται από ένα (εντυπωσιακό στη σύστασή του) περίβλημα, μέσα στο οποίο βρίσκονται οι ρεβιθοκεφτέδες.
Αν μη τι άλλο, ακούγεται εξαιρετικά ενδιαφέρον πιάτο, και αξίζει να το προσπαθήσουμε!
ΥΛΙΚΑ
για τη γέμιση
½ κιλό βρασμένα ρεβίθια (κρατάμε και το ζωμό τους) |
1 κιλό κρεμμύδια |
1 κιλό ταχίνι |
½ κιλό ψιλοκομμένα καρύδια |
1 φλ. σταφίδες |
μαύρο πιπέρι |
κόκκινο πιπέρι |
αλάτι |
για το περίβλημα
6 φλ. πλιγούρι |
3 φλ. σιμιγδάλι |
1 φλ. αλεύρι |
μαύρο πιπέρι |
κόκκινο πιπέρι |
αλάτι |
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
για τη γέμιση
- Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές ροδέλες, τα πασπαλίζουμε με αλάτι και τ’ αφήνουμε να μαραθούν. Μετά τα στύβουμε καλά με τα χέρια.
- Σουρώνουμε τα βρασμένα ρεβίθια και τα λιώνουμε με τα χέρια.
- Βάζουμε τα ρεβίθια πάνω στις ροδέλες των κρεμμυδιών, προσθέτουμε τα καρύδια, τις σταφίδες και τα καρυκεύματα και τα ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε το ταχίνι και ανακατεύουμε και πάλι καλά.
- Δοκιμάζουμε το μίγμα και συμπληρώνουμε τα καρυκεύματα, αν χρειάζεται.
για το περίβλημα
- Μουσκεύουμε για μισή ώρα περίπου σε χλιαρό νερό (ή ακόμη καλύτερα στο ζωμό από τα ρεβίθια) το πλιγούρι, το σιμιγδάλι και το αλεύρι.
- Προσθέτουμε τα καρυκεύματα και ζυμώνουμε το μίγμα μέχρι να μπορούμε να το ανοίξουμε.
- Με βρεγμένα χέρια ανοίγουμε ένα μικρό κομμάτι από το μίγμα για το περίβλημα στην παλάμη μας, στρογγυλό και κοίλο.
- Βάζουμε μέσα τη γέμιση, και πάντα με βρεγμένα χέρια κλείνουμε το μπαλάκι, όπως κάνουμε με τα ιτσλί κεφτέ.
- Βράζουμε νερό σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε αλάτι και χυμό λεμονιού και, όταν πάρει μια βράση, ρίχνουμε μέσα τους κεφτέδες και τους βράζουμε.