Τα παλιά τα χρόνια, όταν μια οικογένεια πήγαινε να ζητήσει την κόρη σε γάμο, πρόσφερε πάντα χαλβά. Στα γεννητούρια πάλι, συνηθίζεται μέχρι και σήμερα η πεθερά να επισκέπτεται τη λεχώνα νύφη, με αυτό το παραδοσιακό γλυκό.
Η συνταγή που ακολουθεί δημοσιεύτηκε στο περιοδικό γαστρονόμος και φέρει την υπογραφή της Λουσινέ Νταρμπινιάν.
Μήνας αφιερωμένος στη Γενοκτονία των Αρμενίων ο Απρίλιος, και το pontosnews.gr κάθε χρόνο τιμά και την αρμενική κουζίνα, ακόμα κι αν η συνταγή δεν είναι νηστίσιμη, όπως ορίζει η περίοδος της Σαρακοστής.
ΥΛΙΚΑ
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις |
200 γρ. βούτυρο αγελαδινό, λιωμένο |
250 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική |
150 γρ. καρυδόψιχα, σπασμένη (προαιρετικά) |
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ρίχνουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα το αλεύρι και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας αργά, μέχρι να αρχίσει να ξανθαίνει.
- Προσθέτουμε το βούτυρο κουταλιά-κουταλιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να ενσωματωθεί στο αλεύρι και να φτιάξουμε ένα παχύρρευστο ξανθό μίγμα.
- Χωρίς να σταματήσουμε το ανακάτεμα, προσθέτουμε τη ζάχαρη κουταλιά-κουταλιά, φροντίζοντας να λιώσει και να καραμελώσει κάθε κουταλιά πριν ρίξουμε την επόμενη. Μέχρι να λιώσει όλη, το μίγμα θα έχει σφίξει αρκετά και το χρώμα του θα έχει σκουρύνει ελαφρά. Αν θέλουμε, ρίχνουμε τώρα τα μισά καρύδια και ανακατεύουμε.
- Αδειάζουμε το χαλβά σε μια φαρδιά πιατέλα και, όσο είναι ακόμα ζεστός, τον χαράσσουμε σε κομμάτια τετράγωνα ή σε καρεδάκια.*
- Σκορπίζουμε τα υπόλοιπα καρύδια και σερβίρουμε.