Αποτέλεσε τον προθάλαμο της Γενοκτονίας των Ελλήνων, και όμως είναι μια από τις λησμονημένες σελίδες της ελληνικής Ιστορίας. Το Μαύρο Πάσχα του 1914 θεωρείται η αρχή της συστηματικής εξόντωσης των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης, αρχικά μέσω της εκδίωξης τους από τις πατρογονικές εστίες. Έτσι η 6η Απριλίου είναι Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του θρακικού ελληνισμού.
Και αν στον Έβρο υπάρχουν τρία (σχετικά πρόσφατα) μνημεία –σε Αλεξανδρούπολη, Διδυμότειχο και Ορεστιάδα–, μέχρι πρότινος στην κεντρική Μακεδονία, επίσης τόπος στον οποίο ρίζωσαν οι Ανατολικορωμυλιώτες, δεν υπήρχε ένα σημείο αναφοράς.
Στις αρχές Δεκεμβρίου έγινε η τελετή αποκαλυπτηρίων στο δήμο Θέρμης. Με αφορμή τα 40 χρόνια από την ίδρυση του Συλλόγου Μανδριτσιωτών Θρακιωτών Θέρμης σε κεντρικό σημείο τοποθετήθηκε το έργο του Άρη Κατσιλάκη.
Και φτάσαμε στην περασμένη Κυριακή, οπότε τοποθετήθηκε ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα της μνήμης. Στο Αιγίνιο Πιερίας ο Μορφωτικός Λαογραφικός Σύλλογος Αιγινίου «Η Δήμητρα» παρέδωσε στον δημόσιο χώρο ένα μνημείο αφιερωμένο σε όσους και όσες πριν από 110 χρόνια πήραν το δρόμο της προσφυγιάς με τα πόδια και με κάρα.
Αυτό είναι και το θέμα του Μνημείου θρακικού ελληνισμού στο Αιγίνιο, η έξοδος των Θρακών. Πρόκειται για ένα λιτό έργο γλυπτικής το οποίο εναρμονίζεται με το περιβάλλον.
Στην τελετή αποκαλυπτηρίων καλεσμένοι ήταν ο ιστορικός και αντιδήμαρχος Πύδνας Κολινδρού Δημήτρης Κοεμτζής, ο οποίος μίλησε για την εγκατάσταση των Ανατολικορωμυλιωτών στο Αιγίνιο, η δασκάλα και μέλος του «Δήμητρα» Καλλιόπη Γεωργιάδου, η οποία μίλησε για την ιστορία των παππούδων της από το Σκόπελο Ανατολικής Θράκης, ο συγγραφέας και ιστορικός ερευνητής Γεώργιος Μάνος, ο οποίος μίλησε για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης, και ο φιλόλογος και μέλος του «Δήμητρα» Γιώργος Γκαϊντατζής, ο οποίος μίλησε για την αποκατάσταση των προσφύγων.