Κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία δεν είχε μπορέσει να προστατεύσει ούτε την 43χρονη που δολοφονήθηκε τον Δεκέμβριο στη Σαλαμίνα από τον σύντροφό της, έπεσε νεκρή η 28χρονη που δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι ενώ βρισκόταν ακριβώς έξω από τη σκοπιά του ΑΤ Αγίων Αναργύρων.
Η γυναίκα είχε πάει για να ζητήσει βοήθεια συνοδευόμενη από έναν φίλο της, καθώς νωρίτερα αλλά και την προηγούμενη μέρα είχε δει τον 39χρονο σύντροφό της να την παρακολουθεί έξω από το σπίτι της.
To ζευγάρι είχε χωρίσει από το 2020 και τότε η κοπέλα είχε καταθέσει μήνυση εναντίον του για βιαιοπραγία και βιασμό, ενώ επιπλέον είχε κινήσει τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων. Από τους αστυνομικούς στο ΑΤ Αγίων Αναργύρων δεν ζήτησε να καταθέσει μήνυση, αλλά να την πάει στο σπίτι της ένα περιπολικό.
Ωστόσο η απάντηση που πήρε είναι ότι για να συμβεί αυτό θα πρέπει να καλέσει την Άμεση Δράση. Ο 39χρονος της επιτέθηκε ενώ μιλούσε με το τηλεφωνικό κέντρο. Μετά τη δολοφονία αυτοτραυματίστηκε στο λαιμό με το ίδιο μαχαίρι, και πλέον νοσηλεύεται φρουρούμενος σε ψυχιατρικό νοσοκομείο.
Από την ΕΛΑΣ διατάχθηκε ΕΔΕ, ενώ ακόμα δεν είναι σαφές αν το 100 έπρεπε να το καλέσει η 28χρονη ή η αξιωματικός υπηρεσίας.
«Την κάρφωνε απανωτά στην πλάτη»
Αυτόπτης μάρτυρας, ο οποίος είδε τον δράστη σε κατάσταση αμόκ να κυνηγά με ένα μαχαίρι την πρώην σύντροφό του, περιέγραψε στο protothema.gr:
«Κατέβαινα από το λεωφορείο την ώρα που σχόλαγα. Και ακούσαμε τη γυναίκα να φωνάζει: “Δέχομαι απειλές για τη ζωή μου”. Και πάει και τρέχει με το μηχανάκι και την καρφώνει στην πλάτη. Απανωτές μαχαιριές.
»Την κυνηγούσε 100 μέτρα. Η αστυνομικός δεν βγήκε από το φυλάκιο.
«Η κοπέλα φώναζε ότι δέχεται απειλές: “Με κυνηγάει να με σκοτώσει”. Ήταν με έναν φίλο της. Δεν τον είδα, είδα τον άλλον με το μηχανάκι που κρατούσε μαχαίρι και φώναζε: “Θα σε σκοτώσω”».
Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ
Για την υπόθεση που σοκάρει το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ αναφέρει σε ανακοίνωσή του:
«Από το 2020 έχει καταρτιστεί οδηγός χειρισμού υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας, τα οποία έχουν εκπονηθεί σε συνεργασία με εισαγγελικές Αρχές. Τα πρωτόκολλα αυτά έχουν αποσταλεί σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες που χειρίζονται υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας και βρίσκονται υπό διαρκή επικαιροποίηση. Τα πρωτόκολλα αποτελούν τη βάση διαρκούς εκπαίδευσης του αστυνομικού προσωπικού.
»Μάλιστα, αυτή τη στιγμή λειτουργούν 18 επιχειρησιακά γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας σε ολόκληρη τη χώρα, εκ των οποίων τα δύο στη Δυτική Αττική. Ήδη, δημιουργούνται άλλα 45, ώστε να υπάρχει ένα σε κάθε Διεύθυνση Αστυνομίας.
»Επιπλέον, από το 2023 τα θύματα έχουν πρόσβαση και στην ειδική εφαρμογή άμεσης και έγκαιρης ειδοποίησης της Αστυνομίας με δυνατότητα γεωεντοπισμού (Panic Button)”.
»Από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση, προκειμένου να διερευνηθούν οι ενέργειες των αστυνομικών που επιλήφθηκαν στην υπόθεση».