Σε υπερπολυτελή βίλα στη Βάρη, η οποία ήταν και γκαλερί, διέμενε ο 47χρονος Ιταλός επιχειρηματίας που συνελήφθη στη Βάρκιζα κατηγορούμενος ως ηγετικό μέλος διεθνούς σπείρας λαθρεμπορίας πετρελαιοειδών. Όσο εκείνος έκανε… dolce vita στην Ελλάδα η Interpol τον αναζητούσε για απάτη 21 δισ. δολαρίων.
Μάλιστα, αντί να κρατά χαμηλό προφίλ έκανε κραυγαλέα ζωή, με πλήθος υπερπολυτελών αυτοκινήτων και λιμουζίνες, σκάφη σε αναρτήσεις στα social media και νοικιασμένη βίλα με δύο πισίνες, ανέσεις και πολυτέλεια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο 47χρονος Ιταλός είχε συλληφθεί στο παρελθόν και στο Ντουμπάι, ωστόσο αφέθηκε ελεύθερος μετά από δίκη.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, είναι το Νο3 στο κύκλωμα, αρχηγός του οποίου είναι ένας Ιταλός εφοπλιστής. Σε αυτή τη φάση οι Έλληνες αστυνομικοί αναζητούν πληροφορίες και για το εάν υπάρχει συνεργασία με Έλληνες εφοπλιστές – προς το παρόν ο 47χρονος φέρεται να κρατά το στόμα του κλειστό.
Άλλωστε είναι σχετικά γνώριμος των Αρχών, καθώς είχε συλληφθεί και πέρσι για την ίδια υπόθεση. Όμως δεν παραπέμφθηκε στη Δικαιοσύνη, καθώς τα στοιχεία που εστάλησαν από τη Βενεζουέλα ήταν ελλιπή. Το νέο ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε μόλις διαβιβάστηκαν τα στοιχεία, και έτσι έγινε η σύλληψη στην Παραλιακή.
Πενήντα εντάλματα σε όλο τον κόσμο έχουν εκδοθεί για τους λαθρέμπορους, οι οποίοι φέρονται να είχαν δικά τους πετρελαιοφόρα πλοία ή να ναύλωναν από ναυτιλιακές εταιρείες για να μεταφέρουν το αργό πετρέλαιο από τη Λατινική Αμερική.
Η ΕΡΤ στο ρεπορτάζ της αναφέρει ότι αγόραζαν συσκευές αναγνώρισης και δορυφορικούς αναμεταδότες από παροπλισμένα πλοία που ήταν σε λιμάνια της Ινδίας και του Πακιστάν και τα τοποθετούσαν στα δικά τους που φόρτωναν καύσιμα σε λιμάνια της Βενεζουέλας.
Μετά τον απόπλου, και αφότου είχαν βγει στην ανοιχτή θάλασσα, άλλαζαν την αναγνώριση και απενεργοποιούσαν τον αναμεταδότη. Έτσι χάνονταν τα ίχνη του δεξαμενόπλοιου και το φορτίο περνούσε στη κατοχή τους.
Στη συνέχεια το πωλούσαν σε συνεργάτες τους εφοπλιστές, εξαπατώντας τους νόμιμους ιδιοκτήτες του φορτίου καυσίμων.