Ξεκίνησαν να σκάβουν για αποχετευτικό δίκτυο, βρέθηκαν μπροστά σε έναν ακόμα σημαντικό μακεδονικό τάφο! Το άστυ και η νεκρόπολη των Αιγών συνεχίζουν να δίνουν σπουδαία ευρήματα, όπως ανακοίνωσε η επίτιμη έφορος Αρχαιοτήτων Αγγελική Κοτταρίδη κάνοντας έναν απολογισμό των περσινών σωστικών αναφορών, κατά τη διάρκεια της 36ης ετήσιας Αρχαιολογικής Συνάντησης που φιλοξενήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Σχεδόν από τύχη λοιπόν, η αρχαιολόγοι εντόπισαν στη βορειοδυτική γωνία της νεκρόπολης, σε περιοχή με τύμβους, τον τάφο κάποιου πλουσίου των Αιγών. Στον ίδιο βρισκόταν και η γυναίκα του.
«Φυσικά δεν τον χάλασε», είπε η Αγγελική Κοτταρίδη αναφερόμενη στις εργασίες για το αποχευτικό δίκτυο, «σταμάτησε αμέσως η ανασκαφή και τον σκάψαμε. Έγινε αμέσως μια επιχείρηση να συντηρήσουμε την πρόσοψη γιατί είχε κονιάματα. Και μετά τον ανοίξαμε, όχι πολύ, τόσο όσο για να μπορούμε να μπούμε».
Η πρόσοψη του τάφου είναι απλή, χωρίς πόρτα, με θυραίο άνοιγμα που κλείνει με πέτρες. Στο σημείο μάλιστα βρέθηκε πολύτιμη ταφική πυρά που έδωσε πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία στους αρχαιολόγους.
Η επίτιμη έφορος Αρχαιοτήτων κατά την εισήγησή της παρουσίασε φωτογραφίες του εσωτερικού του τάφου, οι καθαρές διαστάσεις του οποίου είναι 3,70×2,70 μέτρα. Εντυπωσίασε η εικόνα της χρυσής κορδέλας με τους μεγάλους φιόγκους που είναι ζωγραφισμένη περιμετρικά. «Αυτός είναι ένας σημαντικός τάφος, διότι ο άντρας που τάφηκε εδώ, ο βασικός νεκρός, είχε ασπίδα ενισχυμένη με σιδερένια μέρη, ενώ και τα όπλα που σώθηκαν τμηματικά, δείχνουν ότι έγιναν σε πολύ καλό εργαστήριο, άρα πιθανότατα έχουμε να κάνουμε με κάποιον από τους υπασπιστές», επισήμανε.
Τα χρωματιστά κονιάματα της πρόσοψης, όπως παρατήρησαν οι αρχαιολόγοι, είναι από δύο φάσεις και αυτό εξηγείται, διότι αργότερα ετάφη και η γυναίκα του εκεί. Η Αγγελική Κοτταρίδη, μάλιστα, έδειξε στο κοινό φωτογραφίες από τα κοσμήματα που βρέθηκαν και αποδεικνύουν αυτόν τον ισχυρισμό, ενώ αυτό που ξεχωρίζει είναι ένα χρυσό στεφάνι μυρτιάς.
«Πολύ κοντά στον τάφο αυτό, μόλις στα 100 μέτρα, είναι ο τάφος που έσκαψε ο Δημήτρης Παντερμανλής το 1969 και υπάρχουν άλλοι δύο τύμβοι εκεί. Μάλλον είναι συστοιχία πλούσιων τάφων», εκτίμησε η αρχαιολόγος.
Τα όρια των Αιγών και ο τάφος του πολεμιστή
Η Αγγελική Κοτταρίδη αναφέρθηκε ακόμα στο μέρος του τείχους που βρέθηκε στο πλαίσιο των ανασκαφών με την ευκαιρία του αποχετευτικού έργου, στο δρόμο που ανεβαίνει προς το ανάκτορο. Το στοιχείο αυτό είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον, όπως είπε, καθώς δείχνει ακριβώς τα όρια των Αιγών.
«Το τείχος έχει φάρδος λίγο παραπάνω από 2 μέτρα, που σημαίνει 6 πόδια μακεδονικά. Το παλιό τείχος του 5ου αιώνα που χρονολογείται στα χρόνια του Περδίκκα του Β’ έχει φάρδος περίπου 1 μέτρο, δηλαδή 3 πόδια», είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας τη σύγκριση με το παλαιότερο εύρημα.
Οι περισσότερες ανασκαφές ωστόσο έγιναν στην «καρδιά» της νεκρόπολης, πολύ κοντά στη Βασιλική Συστάδα των Τημενιδών, όπου βρέθηκε η ταφή ενός πολεμιστή που είχε το κράνος στα πόδια του και κρατούσε με το δεξί του χέρι πάνω στο στήθος ένα σπαθί. «Έχουμε ακόμα έναν άντρα, ο οποίος δεν έχει κράνος, έχει όμως ένα ωραίο ξίφος που κρατάει κι αυτός με το δεξί του χέρι, του έχουν πέσει τα δαχτυλίδια και έχουμε και την περόνη που κρατούσε τη χλαμύδα», περιέγραψε δείχνοντας τις αντίστοιχες εικόνες, ενώ όπως δήλωσε, όλα αυτά τα αντικείμενα έχουν συντηρηθεί.
Αναφέρθηκε ακόμη σε μια σπάνια περίπτωση αρχαϊκού τάφου του 530 π.Χ. που εντοπίστηκε, στον οποίο υπάρχει σκελετός καθώς και μεγάλες σιδερένιες περόνες με μολυβένια κεφάλια.