Ένα όνειρο χρόνων, που δεν είναι άλλο από το να βρουν… μεγαλύτερη στέγη οι μνήμες, ξεκινά να παίρνει σάρκα και οστά στην Κατερίνη. Το Σάββατο παρουσιάστηκε στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης η μελέτη για το Νέο Μουσείο Ποντίων Κατερίνης-Πιερίας, το έχει ήδη αγκαλιαστεί από το Δήμο Κατερίνης, την Αντιπεριφέρεια Πιερίας και τη Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος.
Όταν ολοκληρωθεί, εκεί θα στεγαστεί η συλλογή της Ένωσης Ποντίων Πιερίας – στόχος είναι να εμπλουτιστεί, ώστε ο νέος πολιτιστικός φορέας να γίνει ορόσημο στην ευρύτερη περιοχή.
Προς το παρόν το σωματείο έχει καταφέρει να συγκεντρώσει πάνω από 600 τεκμήρια που προέρχονται από οικογένειες Ποντίων που εγκαταστάθηκαν στην Πιερία ως πρόσφυγες. Έτσι, έχει δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο σύνολο αντικειμένων αντιπροσωπευτικό του κύκλου της οικιακής και κοινωνικής ζωής, αλλά και της βιοποριστικής δραστηριότητας σε διάφορες περιοχές του Πόντου.
Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται:
• Είδη οικοσκευής (σκεύη και εργαλεία μαγειρικής, είδη σερβιρίσματος, επίπλωση, είδη ιματισμού, όπως χαλιά και κεντημένα υφάσματα, κ.ά.).
• Οικιακός εξοπλισμός (εργαλεία υφαντικής και πλεκτικής, ραπτομηχανές, σκεύη θέρμανσης, εργαλεία κοπής, σκεύη για παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων, μέσα φωτισμού, εργαλεία ζύγισης, κ.ά.).
• Ενδυμασίες και εξαρτήματα (κυρίως γυναικεία, αλλά και μερικά ανδρικά και παιδικά).
• Αντικείμενα προσωπικής χρήσης.
• Μουσικά όργανα.
• Αγροτικά εργαλεία, επαγγελματικός εξοπλισμός (π.χ. εργαλεία γανωτή, εφαπλωματοποιού, σαμαροποιού, κατασκευαστή κτενών).
• Χειρόγραφα, έγγραφα, βιβλία, χάρτες, φωτογραφίες.
Κάθε αντικείμενο συνοδεύεται από πληροφοριακό υλικό που παρείχαν οι δωρητές: ιστορίες για πρόσωπα και πράγματα, για την πατρίδα που άφησαν πίσω τους οι πρόσφυγες, αφηγήσεις σχετικά με τις καθημερινές τους συνήθειες καθώς και άλλες σχετικά με την εγκατάσταση στον νέο τόπο, τη δημιουργία και την ανάπτυξη των νέων κοινοτήτων.
Ιδιαιτέρως σημαντικό, που δείχνει και τη συστηματική δουλειά που έχει ήδη γίνει από την Ένωση Ποντίων Πιερίας, είναι το αρχείο προφορικής ιστορίας όπου έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 100 μαρτυρίες Ποντίων της πρώτης και της δεύτερης γενιάς. Αξιόλογους τίτλους περιλαμβάνει και ιστορική βιβλιοθήκη του συλλόγου.
Μιλώντας στην εκδήλωση για την παρουσίαση του Νέου Μουσείου, ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Πιερίας Κώστας Παπουτσίδης τόνισε ότι το 1990 δημιουργήθηκε το μοναδικό στο είδος του μουσείο στην Κατερίνη, το οποίο λειτουργεί 20 χρόνια στο Πνευματικό Πολιτιστικό Κέντρο του συλλόγου.
«Όσο περνούν τα χρόνια ξεθωριάζει η μνήμη και πρέπει να βρούμε τρόπους εμείς οι μεγαλύτεροι που ακούσαμε από τους παππούδες μας και τις γιαγιάδες μας αυτά και να τα μεταφέρουμε στις νεότερες γενιές» είπε κατά τον σύντομο χαιρετισμό του ο μητροπολίτης Γεώργιος.
Από τη μεριά της η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, ιδιαιτέρως συγκινημένη, τόνισε ότι ο πιο σημαντικός λόγος για τη δημιουργία ενός τέτοιου μουσείου είναι «ο σεβασμός στη ρίζα και την ταυτότητα μας».
Στη μουσειολογική και τη μουσειογραφική μελέτη που έχει γίνει αναφέρθηκε ο δήμαρχος Κατερίνης Γιάννης Ντούμος, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ένα έργο σημαντικό για τη συλλογική μνήμη, το οποίο «μεταξύ άλλων θέτει στο επίκεντρο του τα κειμήλια ως ζώσα πολιτιστική κληρονομιά».
Τη μελέτη υπογράφουν η ιστορικός-αρχαιολόγος Χρύσα Κοντάκη και η αρχιτέκτονας Στεφανία Τριανταφύλλου.
Δείτε φωτογραφίες από την παρουσίαση: