Παρά την αυστηρή νηστεία της Σαρακοστής, την 25η Μαρτίου… επιβάλλεται το ψάρι στο εορταστικό τραπέζι για την έναρξη της Επανάστασης του 1821 και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Μάλιστα, έχει επικρατήσει ο μπακαλιάρος, με βασικό συνοδευτικό τη σκορδαλιά.
Πρόκειται για ένα έθιμο που τηρούνταν εκτός από την ελληνική επικράτεια και σε όλες τις περιοχές όπου ζούσαν Έλληνες.
Έτσι, στην Κωνσταντινούπολη μετά την πρωινή λειτουργία οι γυναίκες ξεκινούσαν το μαγείρεμα. Αυτή είναι η συνταγή για την πολίτικη σκορδαλιά, όπως την έχει καταγράψει η Σούλα Μπόζη:
ΥΛΙΚΑ
2 φέτες ψωμί (ψίχα) μουλιασμένες στο νερό |
5 σκελίδες σκόρδο |
50 γρ. αμύγδαλα ξεφλουδισμένα ή κουκουνάρια ή καρύδια |
4 κ.σ. ξίδι |
1½ ποτήρι ελαιόλαδο |
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Κοπανίζουμε το σκόρδο μέχρι να γίνει αλοιφή. Πολτοποιούμε τα αμύγδαλα ή τα κουκουνάρια ή τα καρύδια.
2. Προσθέτουμε το πολτοποιημένο σκόρδο και ρίχνουμε τη στραγγισμένη ψίχα του ψωμιού. Όταν σχηματιστεί ομοιογενής πολτός, προσθέτουμε το λάδι και ενδιάμεσα το ξίδι.
⇒ Αν χρησιμοποιήσουμε αμύγδαλα ή κουκουνάρια η σκορδαλιά γίνεται λευκή. Με τα καρύδια είναι πιο νόστιμη, αλλά και πιο σκουρόχρωμη.