Σε άσκηση διπλωματικών και πολιτικών ισορροπιών μετατρέπεται για μια ακόμη φορά κείμενο το οποίο έρχεται προς ψήφιση στο Συμβούλιο Ασφαλείας και αφορά την ανακωχή μεταξύ Ισραήλ–Χαμάς.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο AFP η ψηφοφορία που προβλεπόταν να διεξαχθεί σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για νέο σχέδιο απόφασης που αξιώνει «άμεση» κατάπαυση του πυρός στη Γάζα αναβλήθηκε για τη Δευτέρα, προκειμένου να γίνουν προσπάθειες για να αποφευχθεί νέα αποτυχία μετά την απόρριψη αμερικανικού σχεδίου απόφασης χθες, Παρασκευή.
Χθες, η Ρωσία και η Κίνα άσκησαν βέτο σε σχέδιο απόφασης που είχαν προτείνει οι ΗΠΑ, το οποίο υπογράμμιζε την «ανάγκη» για «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα συνδεόμενη με διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς μετά την αιματηρή και άνευ προηγουμένου επίθεση μαχητών της στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος.
Ορισμένοι παρατηρητές είδαν στο κείμενο αυτό σημαντική εξέλιξη όσον αφορά τη θέση της Ουάσινγκτον, η οποία δέχεται πιέσεις να περιορίσει την υποστήριξή της προς το Ισραήλ.
Οκτώ από τα 10 μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (Αλγερία, Μάλτα, Μοζαμβίκη, Γουιάνα, Σλοβενία, Σιέρα Λεόνε, Ελβετία, Ισημερινός) εργάστηκαν για την κατάρτιση του νέου σχεδίου απόφασης, επί του οποίου αναμενόταν να διεξαχθεί σήμερα ψηφοφορία.
Η τελευταία εκδοχή του, στην οποία εξασφάλισε πρόσβαση το AFP και η οποία υποστηρίζεται από την ομάδα αραβικών κρατών, «αξιώνει άμεση κατάπαυση του πυρός για τον μήνα του Ραμαζανιού (…) που θα οδηγήσει σε διαρκή κατάπαυση του πυρός», την ώρα που η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 32.000 ανθρώπους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.
Ζητεί επίσης την «άνευ όρων» απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα και την άρση «όλων των εμποδίων» για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Βαθιά διχασμένο για το ισραηλινο-παλαιστινιακό ζήτημα εδώ και χρόνια, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει μπορέσει να υιοθετήσει από τις 7 Οκτωβρίου για το ζήτημα αυτό μόνον δύο αποφάσεις (από τις οκτώ που είχαν τεθεί σε ψηφοφορία), κυρίως ανθρωπιστικές. Χωρίς μεγάλα αποτελέσματα, έπειτα από πεντέμισι μήνες πολέμου, η εισροή βοήθειας στην πολιορκούμενη Γάζα παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανεπαρκής, την ώρα που πλανάται η απειλή λιμού.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ