«Ειρηνευτική Επιχείρηση Ευτυχίας» χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Τζεβντέτ Γιλμάζ την εισβολή στην Κύπρο, λίγα μόλις 24ωρα μετά τις προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που προκάλεσαν αντίδραση της Αθήνας και της Λευκωσία.
Μάλιστα, πρόσθεσε ότι χωρίς αυτήν το ψευδοκράτος θα μπορούσε σήμερα να έχει την τύχη της Γάζας και χαρακτήρισε την Κύπρο «αναπόσπαστο κομμάτι του τουρκικού έθνους».
Τούρκοι αναλυτές εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη ιμπεριαλιστική ρητορική, που παίρνει διαστάσεις λόγω των επερχόμενων δημοτικών εκλογών, υπονομεύει διεθνώς την Τουρκία, η οποία, μην μπορώντας να καταφερθεί εναντίον των ΗΠΑ ή της Ελλάδας, έστρεψε τα βέλη της στην Κύπρο.
«Χαρούμενη» εισβολή
«Η Τουρκία και η ‘Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’ είναι δύο κράτη με δεσμούς που έχουν τις ρίζες τους στην Ιστορία […] Με πνεύμα κοινού αγώνα, οι στρατιώτες μας και οι μουτζαχεντίν μας πολέμησαν για την ανεξαρτησία δίπλα δίπλα στην “Χαρούμενη Ειρηνευτική Επιχείρηση” το 1974 (σ.σ. Mutlu Barış Harekatı – η συνήθης αναφορά στην εισβολή ως «Ειρηνευτική Επιχείρηση» δεν περιλαμβάνει συχνά και τον προσδιορισμό «Χαρούμενη»). Η Επιχείρηση “Ευτυχισμένη Ειρήνη” έβαλε τέλος στην καταπίεση, τον τρόμο και τις απάνθρωπες προσπάθειες εκφοβισμού που στόχευαν τους Τουρκοκύπριους. Φέτος θα γιορτάσουμε την 50ή επέτειο της Επιχείρησης “Ευτυχισμένη Ειρήνη” με ενθουσιασμό και, Θεού θέλοντος, με διαφορετικές εκδηλώσεις».
Σύνδεση με τη Γάζα
Στη συνέχεια, ο Τζ. Γιλμάζ έσπευσε να συνδέσει τους Τουρκοκύπριους με τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, λέγοντας ότι «ήμερα, βλέπουμε σκηνές στη Γάζα που ραγίζουν τις καρδιές όλων μας. Πιστεύω ότι, βλέποντας όλα αυτά, όλοι εκτιμούμε για άλλη μια φορά τη σημασία που είχε η ‘Ειρηνευτική Επιχείρηση’. Πιστεύω πως όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι χωρίς την εγγύηση της Τουρκίας, χωρίς την ‘Ειρηνευτική Επιχείρηση’, θα μπορούσαν να εξελιχθούν σκηνές παρόμοιες με αυτές στη Γάζα στην ‘Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’. Η Τουρκία δεν το επέτρεψε. Υπάρχει ένα κράτος 40 ετών, υπάρχει μια ιστορία 50 χρόνων της ‘Ειρηνευτικής Επιχείρησης’, υπάρχει μια πραγματικότητα. Όλος ο κόσμος πρέπει να δει και να κατανοήσει αυτήν την πραγματικότητα. Η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των Τουρκοκυπρίων, που είναι εγγενή δικαιώματά τους, πρέπει να καταγραφούν», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας.