Τρία νέα ελικόπτερα τύπου Romeo MH-60R Seahawk παρέλαβε σήμερα το Πολεμικό Ναυτικό, στην Αεροπορική Βάση Κοτρωνίου, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Συνολικά η χώρα μας θα αποκτήσει επτά τέτοιου τύπου ελικόπτερα, μετά το διακρατικό πρόγραμμα το οποίο συνυπογράψαμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα υπόλοιπα τέσσερα θα αφιχθούν το 2025, ολοκληρώνοντας την αγορά του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας.
Τα ΜΗ-60R του Πολεμικού Ναυτικού θα προστεθούν στα 11 υπάρχοντα S-70B/B6 Seahawk, γνωστά και ως ως Aegean Hawks, που είχαν αγοραστεί απευθείας απο τη Sikorsky μεταξύ του 1994 και 2005, στη βάση ελικοπτέρων Ναυτικού στο Κοτρώνι.
«Τα ελικόπτερα αυτά ενισχύουν την αξία τους σε μία εποχή, σε καιρούς που δυστυχώς εντείνεται η γεωπολιτική αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή μας» σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση για την παραλαβή τους.
«Και παρά την ηρεμία που ευτυχώς επικρατεί τώρα στο Αιγαίο δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι και οι εξ ανατολών γείτονές μας επιταχύνουν το δικό τους εξοπλιστικό πρόγραμμα. Επιβάλλονται συνεχώς οι προσεγγίσεις όμως σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπονται οι ψευδαισθήσεις. Και όλοι οφείλουμε να είμαστε προσηνείς αλλά ποτέ αφελείς, μένοντας προσηλωμένοι στην πυξίδα που δείχνει πάντα την ειρήνη, το διεθνές δίκαιο και τη συνεργασία», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, ο οποίος πέταξε με ένα από τα ελικόπτερα, μαζί με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια.
Αναβαθμισμένο οπλοστάσιο
Τα ελικόπτερα τύπου Romeo MH-60R Seahawk είναι τα πιο σύγχρονα και ισχυρά ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα που έχει το ΝΑΤΟ, ενώ η νέα έκδοση του ελικοπτέρου MH-60 έχει εντυπωσιάσει με το ιδιαίτερα αναβαθμισμένο οπλοστάσιό της.
Το MH-60R μπορεί να φέρει δύο πυραύλους τύπου NSM – «Naval Strike Missiles», αποτέλεσμα της συνεργασίας των εταιρειών Raytheon και Kongsberg Defense and Aerospace, ενός αντιπλοϊκού βλήματος ακριβείας και μεγάλης εμβέλειας, που μπορεί να καταστρέψει εχθρικά πλοία σε αποστάσεις μέχρι 100 ναυτικά μίλια.
Οι προηγμένοι ψηφιακοί αισθητήρες περιλαμβάνουν το ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών, το ηλεκτρονικό σύστημα μέτρων υποστήριξης, την ηλεκτρο-οπτική/υπέρυθρη κάμερα, τους συνδέσμους δεδομένων, τα συστήματα επιβίωσης αεροσκαφών, το σόναρ βύθισης και τους ηχοσημαδούρες.
Το πλήρως ενσωματωμένο σύστημα αποστολής επεξεργάζεται δεδομένα αισθητήρων για να δημιουργήσει μια πλήρη εικόνα της κατάστασης της επιφάνειας του ωκεανού και του υποθαλάσσιου τομέα.
Το πλήρωμα μπορεί να παρακολουθεί, να στοχεύει και να χτυπά πλοία ή υποβρύχια, καθώς τα όπλα περιλαμβάνουν τορπίλες, πυραύλους και ρουκέτες αέρος-εδάφους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πλήρωμα των ελικοπτέρων έχει εκπαιδευτεί στις ΗΠΑ και είναι έτοιμο να επιχειρήσει, τόσο από τα πλοία, όσο και από την ξηρά.