«Παλαιά τινά ερµάρια ήνοιγεν η καλή καί τακτική οικοδέσποινα, ένθα διετηρούντο εις καλλίστην κατάστασιν…».
Αθέατους «θησαυρούς» και αποκτήματα από την ιστορία 120 χρόνων παρουσιάζει, για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό, το Σωματείο της Μέριμνας Ποντίων Κυριών, το οποίο ιδρύθηκε στην Τραπεζούντα το 1904 και συνεχίζει τη δράση του στη Θεσσαλονίκη.
Στο πλαίσιο των εορτασμών για την επέτειο των 120 χρόνων παρουσίας στα ποντιακά δρώμενα, το μουσείο της ΜΠΚ «Κεντώντας τη μνήμη» άνοιξε τα ερμάριά του και το πρώτο έκθεμα που παρουσιάζει είναι μια νυφιάτικη ζιπούνα Τραπεζούντας από μεταξωτή στόφα.
«’Σ ση ζιπούνα σ’ να γίνουµαι κουµπίν µαλαµατένιον»
Όπως σχολιάζει ο επιστημονικός συνεργάτης της Μέριμνας δρ Κωνσταντίνος Στεφανίδης, η ζιπούνα φέρει ενυφασµένα ανθοφόρα μοτίβα σε επάλληλη εναλλαγή γαλάζιου και ροζ χρώματος. Η λιτή τερζήδικη διακόσμησή της είναι από μεταλλικά νήματα. Πλαισιώνεται από μικρά μεταξωτά κουμπιά σε χρώμα ώχρας. Εντυπωσιακή είναι η περίτεχνη πλέξη της ψαθωτής ταινίας από μεταλλικό νήμα, που περιτρέχει το κατά μήκος άνοιγμα των μανικιών.
Η ζιπούνα αποτελεί απόκτημα του Μουσείου της Μέριμνας Ποντίων Κυριών μετά από δωρεά της Ασημίνας Πανίδου.
Ανήκε στην Ανδρονίκη Παπαδοπούλου-Πανίδου (έτος γεννήσεως 1890), γιαγιά της δωρήτριας. Η Ανδρονίκη Π.-Π. είχε έρθει στην Ελλάδα ως πρόσφυγας το 1926 από το Σοχούµι και είχε εγκατασταθεί µε την οικογένειά της στην Κατερίνη. Δυστυχώς δεν έχουν σωθεί τα υπόλοιπα κομμάτια που συναποτελούσαν τη φορεσιά.