Μεγάλο αφιέρωμα στο «Αηδόνι του Πόντου», τον Χρύσανθο Θεοδωρίδη οργανώνει στις 31 Μαρτίου ο Σύλλογος Ποντίων Ριζού, στο πνευματικό κέντρο της περιοχής.
Στην εκδήλωση θα πλαισιώσουν οι καλλιτέχνες Στάθης Νικολαΐδης και Κώστας Καραπαναγιωτίδης στο τραγούδι, Δημήτρης Ξενιτόπουλος στη λύρα, Κυριάκος Φαντίδης στο τραγούδι, Χαράλαμπος Ευθυμιάδης στη λύρα, Βίκυ Παπαδοπούλου στο τραγούδι, Άρης Μιχαηλίδης στη λύρα, Στάθης Ηλιαδης στο νταούλι και Μπάμπης Παυλίδης στο τραγούδι.
Παράλληλα, θα παρουσιαστούν χοροί τους Καρς από το τμήμα παραστάσεων του σωματείου. Η επιμέλεια και η παρουσίαση της εκδήλωσης είναι του Σπύρου Αφεντουλίδη, ενώ η εκδήλωση θα αρχίσει στις 17:00, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Ποιος ήταν
Ο Χρύσανθος Θεοδωρίδης καθιερώθηκε ως βάρδος του ποντιακού ελληνισμού, τραγουδώντας για 50 χρόνια και εκφράζοντας τα συναισθήματά των Ποντίων με την ισχυρή, οξεία φωνή του. για την οποία ο συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος τον είχε χαρακτηρίσει ως «μία από τις επτά φωνές του πλανήτη».
Είχε γεννηθεί το 1934 στην Οινόη Κοζάνης από γονείς Έλληνες του Πόντου που κατάγονταν από το Πεζιρκιάν Κιατσίτ (σήμερα Εσκί Γκετσίτ στην Τουρκία) του δήμου Σελήμ, επαρχίας Καρς του Καυκάσου.
Άρχισε να ασχολείται με το ποντιακό τραγούδι από τα μαθητικά του χρόνια και μέχρι το 1958 είχε τραγουδήσει σε προγράμματα ραδιοφωνικών σταθμών με τα συγκροτήματα των Ποντίων λυράρηδων (κεμεντζετζήδων στα ποντιακά) Παπαβραμίδη και Σπανίδη.
Το 1959 μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη, όπου συνεργάστηκε με το λυράρη Γώγο Πετρίδη και μαζί εισήγαγαν την ποντιακή μουσική στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, αρχίζοντας από την Καλαμαριά και την Πολίχνη Θεσσαλονίκης εμφανιζόμενοι στις μπουάτ.
Στη διάρκεια της καριέρας του ηχογράφησε περίπου 30 ποντιακούς δίσκους, γράφοντας και τους στίχους στα περισσότερα, με καθαρά ποντιακή παραδοσιακή μουσική επένδυση.
Παράλληλα, είχε συνεργαστεί με τον μουσικοσυνθέτη Χριστόδουλο Χάλαρη στο ελληνικό έντεχνο τραγούδι, συμμετέχοντας στους δίσκους Ακολουθία με τον Νίκο Ξυλούρη και τη Δήμητρα Γαλάνη, Πάθη απόκρυφα, Δροσουλίτες (μαζί με τη Δήμητρα Γαλάνη) και ηχογράφησε τον «Μεγαλέξανδρο» για την επώνυμη ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Στη δισκογραφία του συμπεριλαμβανόταν και ένας δίσκος συνεργασίας με τον Στέλιο Καζαντζίδη.
Πέθανε από έμφραγμα του μυοκαρδίου σε ηλικία 71 ετών, στις 30 Μαρτίου 2005, σκορπίζοντας θλίψη στους απανταχού Πόντιους.