Στην Αίγυπτο, αναζητώντας «μια στρατηγική και περιεκτική εταιρική σχέση», στρέφεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, την ώρα που ο πόλεμος στη Γάζα δημιουργεί νέες μεταναστευτικές/προσφυγικές ροές. Στη μίνι σύνοδο που πραγματοποιείται σήμερα στο Κάιρο –παρουσία και του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Χριστοδουλίδη– οι Ευρωπαίοι πηγαίνουν με… δώρα.
Σε μια χώρα όπου το δημόσιο χρέος συνεχώς αυξάνεται και πλέον ξεπερνά το 90% του ΑΕΠ, οι Ευρωπαίοι φέρονται διατεθειμένοι να δώσουν πακέτο ύψους 7,4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τους Financial Times. Θα αφορά τη μετανάστευση, το εμπόριο, τους υδάτινους πόρους, το ανθρώπινο κεφάλαιο και τη δημογραφία.
Από αυτά τα χρήματα που θα προέρχονται από δάνεια, ανακατανομές και εγγυήσεις, το 1 δισ. ευρώ θα αποδεσμευτεί φέτος. Την περίοδο 2025-2027 (εάν υπάρξει έγκριση από το Ευρωκοινοβούλιο) η Αίγυπτος θα λάβει 4 δισ., ενώ στο συνολικό πακέτο προβλέπονται και 1,8 δισ. για επενδύσεις σε συνεργασία με ευρωπαϊκές Αρχές και 600 εκατ. για τον τομέα της μετανάστευσης (π.χ. ενίσχυση συνόρων, κέντρα υποδοχής, εκπαίδευση συνοριοφυλάκων).
«Ενώ η συνολική εικόνα των μεταναστευτικών ροών στη ΝΑ Ευρώπη είναι καλύτερη συνολικά, είναι αλήθεια ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε μια αυξανόμενη πίεση από τη Λιβύη προς την Κρήτη» δήλωσε πριν από λίγα 24ωρα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.
Ευρωπαϊκή πηγή που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε ότι «σ’ αυτή την εταιρική σχέση ΕΕ-Αιγύπτου σημασία έχει το βάθος και η ποιότητα». Είπε ακόμα ότι πρόκειται για ευρεία συμφωνία, η οποία διαφοροποιείται από τη Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας που υπογράφηκε το 2016 και αφορούσε μόνο το Μεταναστευτικό/Προσφυγικό, αλλά και από το μνημόνιο συνεργασίας που υπάρχει με την Τυνησία.
«Η υπογραφή της περιεκτικής εταιρικής σχέσης με την Αίγυπτο λαμβάνει χώρα μετά την έναρξη λειτουργίας του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου στην Κύπρο και δύο ημέρες μετά την άφιξη στη Γάζα του πρώτου πλοίου με ανθρωπιστική βοήθεια που απέπλευσε από τη Λάρνακα» ανέφεραν πηγές από τις Βρυξέλλες.
Από την άλλη, τον περασμένο Ιανουάριο ο επίτροπος Διεύρυνσης Όλιβερ Βάρχελι είχε κάνει ειδική αναφορά στο GREGY, το καλώδιο ηλεκτρικής ενέργειας βαθέων υδάτων μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. «Η Αίγυπτος μπορεί να γίνει όχι μόνο ένας αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου, αλλά και μια αξιόπιστη πηγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» είχε υπογραμμίσει.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι υποδέχεται τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, την επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας και του Βελγίου, Τζόρτζια Μελόνι και Αλεξάντερ ντε Κρο, τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη και τον καγκελάριο της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ.
Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, στις 13:15 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Θα ακολουθήσει η συνάντηση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους και θα υπάρξουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των χωρών. Στις 17:15 θα γίνουν δηλώσεις στον Τύπο.