Ένα φαγητό χαρακτηριστικό της απλότητας που διακρίνει την ποντιακή κουζίνα είναι τα βαρένικα, και αυτό επέλεξε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» για το δεύτερο μάθημα ποντιακής γαστρονομίας, το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης.
Μικροί και μεγάλοι πήγαν στην αίθουσα της πρώην κοινότητας Θρυλόριου Ροδόπης, με τις ποδιές τους, ένα σκεύος για το ζυμάρι, τον πλάστη και… όρεξη!
Στόχος, όπως τόνισε η πρόεδρος του Συλλόγου Χρύσα Μαυρίδου, είναι να φέρουν όλους πιο κοντά στην ποντιακή παράδοση μέσω του φαγητού, αλλά και να δεθούν μεταξύ τους μέσα από αυτή την κοινή δράση.
Μία από τις μαγείρισσες ήταν η Μαρίνα Αθανασιάσου, η οποία μοιράστηκε τη συνταγή που έμαθε τη συνταγή από τη γιαγιά της.
Τα βαρένικα είναι «ταπεινά»: αλεύρι, νερό, αλάτι και αβγό θέλει η ζύμη, η οποία ανοίγεται σε φύλλο, όχι πολύ χοντρό ούτε πολύ λεπτό. Στη συνέχεια με ένα ποτήρι χωρίζονται τα κυκλικά κομμάτια στα οποία μπαίνει η γέμιση, κυρίως τυρί ή αλεσμένη πατάτα.
Αναλόγως με το πάχος είναι και χρόνος βρασμού, περίπου στα 20 λεπτά. Στο τέλος περιχύνονται με φρέσκο λιωμένο βούτυρο.
Όπως είπε η Μαρίνα Αθανασιάδου, τα βαρένικα κάποιοι τα έτρωγαν με γιαούρτι ή σάλτσα, ή κάποιες φορές κρέμα γάλακτος πηχτή. Θυμήθηκε δε πως τα μικρά παιδιά ανακατευόταν στην κουζίνα και μάθαιναν τις συνταγές. «Σε μεγάλες οικογένειες έκαναν πολλές φορές και εκατοντάδες κομμάτια, τα οποία τρώγονταν άμεσα και ζεστά» εξήγησε.