Σε νέα συνάντηση την ερχόμενη Παρασκευή παραπέμφθηκαν τα αιτήματα των Θεσσαλών αγροτών, οι οποίοι ζητούν λύσεις «εδώ και τώρα» – πέρα από τα κοινά προβλήματα, οι καταστροφές από τις κακοκαιρίες Daniel και Elias ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε 15μελή αντιπροσωπεία θεσμικών φορέων του αγροτικού κλάδου της Θεσσαλίας. Στο Μαξίμου θα γίνει και η νέα συνάντηση, σύμφωνα τον πρόεδρο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος Ευθύμιου Φωτεινού.
Αφού χαρακτήρισε δίκαια τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις «κόσμιες κινητοποιήσεις» που έγιναν.
Αναφέρθηκε στην επιστροφή του φόρου πετρελαίου από το 2025, στις παρεμβάσεις για το αγροτικό ρεύμα, ενώ εστίασε στη διαπραγμάτευση που κάνει η κυβέρνηση για την κοινή αγροτική πολιτική (ΚΑΠ) εξηγώντας –και ενόψει ευρωεκλογών– ότι το ΕΛΚ σε αντίθεση με τους Πράσινους και τους Ευρωσοσιαλιστες έβαζε πάντα «φρένο» στην ταχύτητα υλοποίησης της πράσινης μετάβασης.
Παράλληλα, παρουσίασε το master plan για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, το οποίο έχει καταρτιστεί από ολλανδική εταιρεία. «Η πρόταση αυτή δεν αποτελεί θέσφατο. Μαζί να συνδιαμορφωσουμε έναν οδικό χάρτη για την επόμενη ημέρα» τόνισε.
Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, ο οποίος δήλωσε ότι η δική του μελέτη συμπίπτει κατά 80% με αυτή των Ολλανδών. «Όλοι συμφωνούν ότι τα έργα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα, ειδικά ο καθαρισμός ρεμάτων σε πρώτη φάση» υπογράμμισε.
Τι λένε οι αγρότες
Από τη μεριά τους οι αγρότες ανέφεραν ότι έφυγαν από τη συνάντηση χωρίς ουσιαστικές απαντήσεις για το πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία των αποζημιώσεων για το 2023.
«Ζητήσαμε να μην υπάρξει αλλαγή της χρήσης γης στη Θεσσαλία και εκφράσαμε την ανάγκη να γίνουν όλα τα απαραίτητα έργα για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος» δήλωσε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας Ρίζος Μαρούδας.
Για το ολλανδικό master plan, υποστήριξε ότι η ενημέρωση δεν ήταν ουσιαστική, προσθέτοντας ότι «φαίνεται να υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα».
Σε ό,τι έχει να κάνει με τις άμεσες ενισχύσεις, σημείωσε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαν θα έχουν καταβληθεί μέχρι και τα τέλη Ιουνίου. «Χρειαζόμαστε ρευστότητα μιας και ξεκινάει η νέα καλλιεργητική περίοδος» είπε μεταξύ άλλων, εξηγώντας ότι υπήρξε δέσμευση για αποζημίωση για τις δενδρώδεις καλλιέργειες που καταστράφηκαν.
Ο Ρίζος Μαρούδας επισήμανε και ότι πρέπει να ρυθμιστεί το ρεύμα της ΔΕΗ, η οποία «προχωρά σε διακοπές σε παραγωγούς, παρόλο που έχει κατατεθεί σχετική ρύθμιση στη Βουλή».
Τέλος, αναφερόμενος στον Έβρο (στη συνάντηση συμμετείχε και ένας εκπρόσωπος από την περιοχή) τόνισε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις για την αποκατάσταση των ζημιών.