Πιέσεις ώστε να οριστικοποιηθεί μέχρι τις αρχές Απριλίου η χορήγηση επταήμερης θεώρησης εισόδου στην Ελλάδα στους Τούρκους επισκέπτες ασκούν οι φορείς της Λέσβου, όπως προέκυψε κατά τη σημερινή σύσκεψη στη Μυτιλήνη για την οργάνωση των σχετικών διαδικασιών.
Ειδικότερα, στη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Μάνος Λογοθέτης και ο γενικός γραμματέας Λιμένων του υπουργείου Ναυτιλίας Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, οι φορείς της Λέσβου τόνισαν ότι το σύστημα πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι τις 6 Απριλίου, καθώς τότε αρχίζει το μπαϊράμι, η μεγάλη θρησκευτική γιορτή των Μουσουλμάνων, και αναμένονται χιλιάδες Τούρκοι επισκέπτες στο νησί.
Ωστόσο ο Μ. Λογοθέτης επέλεξε να μην δεσμευθεί χρονικά, καθώς, όπως είπε, «πρέπει να ολοκληρωθούν κάποιες διαδικασίες για να είμαστε σίγουροι ότι όλα θα λειτουργήσουν σωστά, οπωσδήποτε όμως σε εύλογο χρονικό διάστημα για να προλάβουμε επίμαχες περιόδους μεγάλης ζήτησης».
Στη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε να ενισχυθούν οι μονάδες καταχώρισης δεδομένων της συνθήκης Σέγκεν στο τελωνείο Μυτιλήνης και το προσωπικό, καθώς και να αναβαθμιστεί η διαδικτυακή σύνδεση των εκεί υπηρεσιών.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, δεν θα μπορούν να εκδίδονται πάνω από 120-150 νέες άδειες εισόδου ημερησίως, καθώς εκτιμάται ότι απαιτούνται 20 λεπτά για την έκδοση κάθε άδειας.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο δήμαρχος Μυτιλήνης, ο πρόεδρος του λιμενικού ταμείου, ο πρόεδρος της ένωσης τουριστικών πρακτόρων, της ένωσης ξενοδόχων και υπηρεσιακά στελέχη της αστυνομίας, του λιμενικού και του τελωνείου.
Αναμένεται ρεκόρ τουρκικών αφίξεων
Το 2023 σημειώθηκε ρεκόρ αφίξεων Τούρκων επισκεπτών στη Λέσβο, το οποίο άγγιξε τα 73.500 άτομα, ενώ τα φετινά μηνύματα δείχνουν ακόμη μεγαλύτερη αύξηση.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η αύξηση της ζήτησης έχει ήδη προκαλέσει εμπλοκή στη διαδικασία της έκδοσης κανονικής βίζας μέσω του ελληνικού προξενείου στην Τουρκία, το οποίο έχει σταματήσει να δέχεται νέα ραντεβού μέχρι το Μάιο.
Η «γρήγορη» βίζα θα είναι πιο φτηνή για τους Τούρκους πολίτες, θα εκδίδεται στα νησιά και όχι στην Τουρκία, θα έχει 7ήμερη διάρκεια και θα εκδίδεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Να θυμίσουμε ότι από το 2012 μέχρι το 2019, από Ιούνιο- Σεπτέμβριο, εφαρμοζόταν το εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιλοτικό πρόγραμμα ταχείας έκδοσης βίζας (Visa Schengen) βραχείας διαμονής 15 ημερών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και συγκεκριμένα, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως, Ρόδος, Σύμη και Καστελόριζο. Στη νέα συμφωνία έχουν προστεθεί η Λήμνος, η Κάλυμνος και η Λέρος, ενώ η εφαρμογή του προγράμματος αυτού θα ξεκινά ξεχωριστά σε κάθε νησί που είναι έτοιμο το σύστημα για να υποδεχτεί τους επισκέπτες.
Στη σύσκεψη συζητήθηκαν κι άλλα ζητήματα που πρέπει να βελτιωθούν για να ανακουφίσουν τους επισκέπτες από τις πολύωρες αναμονές, κυρίως στις περιόδους αιχμής. Στο ΓΓ Δημόσιας Τάξης τέθηκε και το θέμα των άλλων δύο πυλών εισόδου του νησιού, του Πλωμαρίου όπου αναμένονται επισκέπτες από τη Σμύρνη, αλλά και της Πέτρας που μπαίνει δυναμικά στη γραμμή σύνδεσης με το Αϊβαλί.
Οι δύο Γενικοί Γραμματείς αύριο, Κυριακή, πρόκειται να μεταβούν στη Χίο, όπου θα γίνει αντίστοιχη σύσκεψη.
Πηγή: ertnews.gr