Καρά-ισίν. Έτσι ονομαζόταν η σημερινή Πολίχνη κατά τη διάρκεια της τουρκικής κατοχής, «τιμής ένεκεν» από τον Τούρκο μεγαλογαιοκτήμονα Καραχουσεΐν που είχε στη δούλεψή του αποκλειστικά χριστιανούς. Το τσιφλίκι άρχισε να αποκτά μορφή πόλης μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912· για τις ανάγκες των συμμαχικών δυνάμεων την περίοδο του Α’ Παγκοσμίου κατασκευάστηκε το στρατόπεδο Ζέιτενλικ.
Εκεί φιλοξενήθηκαν 412 οικογένειες εβραίων που έμειναν άστεγες μετά από τη μεγάλη φωτιά του 1917. Ωστόσο, μιας και οι περισσότεροι εργάζονταν στο κέντρο της πόλης, γι’ αυτούς ήταν μια προσωρινή λύση. Το 1919 έφτασαν οι πρώτοι πρόσφυγες, από την Ανατολική Θράκη, αλλά ούτε αυτοί ρίζωσαν, λόγω του κλίματος.
Και βρισκόμαστε στο 1920 που αρχίζει να δημιουργείται ένας αμιγώς προσφυγικός συνοικισμός, με έναν τεράστιο αριθμό Ελλήνων κυρίως από την Τσάλκα και το Καρς. Γεωργοί στην πλειοψηφία τους οι νέοι κάτοικοι, όπως επιβεβαιώνεται από το Γεωργικό Σχολείο που άρχισε να λειτουργεί στην περιοχή κάποια χρόνια αργότερα.
Το Καρά-ισίν έγινε Πολίχνη το 1929 και έξι χρόνια αργότερα ήταν και ξεχωριστή κοινότητα. Μεγάλη ανάπτυξη γνώρισε από το 1947 και μετά, όταν άρχισαν να συρρέουν Πόντιοι από το Κιλκίς, τις Σέρρες, την Πέλλα, την Πιερία, τη Δράμα, κ.α., ενώ τη δεκαετία του 1990 εγκαταστάθηκαν περίπου 2.958 παλιννοστούντες από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
Ένα σημαντικό στοιχείο στην… αλυσίδα του ποντιακού DNA της Πολίχνης είναι η Ένωση Ποντίων, η οποία φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια ζωής και δράσης.
Γι’ αυτό δημιουργήθηκε ένα επετειακό τραγούδι πάνω σε παραδοσιακή μουσική, το «Η Πολίχνη με το όνεμαν». Τους στίχους έγραψε ο Αντώνης Πηλαλίδης, τη φιλολογική επιμέλεια έκανε ο Γιάννης Τερζίδης και το μουσικό θέμα της εισαγωγής υπογράφει ο Δημήτρης Ξενιτόπουλος.
Τραγουδούν οι: Γιώργος Ιωαννίδης, Κώστας Καραπαναγιωτίδης, Στάθης Νικολαΐδης, Στάθης Παυλίδης, Αντώνης Πηλαλίδης, Στάθης Πορφυρίδης, Γιώργος Σιαμλίδης και Γαβρίλος Σιδηρόπουλος.
Στη λύρα ο Δημήτρης Ξενιτόπουλος, στο κλαρίνο ο Μπάμπης Κεμανετζίδης και ο Μιχάλης Σιώπης, στο νταούλι ο Ηρακλής Αδαμίδης, στην κιθάρα ο Γιάννης Πούλιος και στο κοντραμπάσο ο Δάνης.
Το βίντεο είναι σε σενάριο του Γιώργου Κορτσινίδη. Συμμετείχαν το τμήμα γυναικών, τα χορευτικά τμήματα της Ένωσης Ποντίων Πολίχνης και η Δόμνα Πανίδου.