Μιλώντας στη χθεσινή Σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας – Αραβικού Συνδέσμου, στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, με θέμα τις εξελίξεις στη Γάζα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν χαρακτήρισε την Κύπρο «λύκο με προβιά αρνιού», κατηγορώντας την ότι υπό το πρόσχημα της ανθρωπιστικής βοήθειας, έχει μετατραπεί σε βάση εφοδιασμού του Ισραήλ με όπλα.
Συγκεκριμένα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ισχυρίστηκε τα εξής:
«Σήμερα, ένα νησί στη μέση της Μεσογείου, ακριβώς απέναντι από τη Γάζα, έχει μετατραπεί σε βάση εφοδιασμού όπλων και πυρομαχικών για το Ισραήλ. Αυτό το νησί συνεχίζει να εξυπηρετεί αυτόν το σκοπό πίσω από την ονομασία “ανθρωπιστικό κέντρο για τους κατοίκους της Γάζας”. Και σε τέτοιες χώρες πρέπει να δώσουμε προσοχή. Πρέπει επίσης να παρακολουθούμε την εφαρμογή της απόφασής μας να σταματήσουν οι πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ».
Σύμφωνα με τον Φιντάν, ο μουσουλμανικός κόσμος πρέπει να αναπτύξει ένα σχέδιο βασισμένο σε τρία σημεία για την αντιμετώπιση της καταπίεσης στη Γάζα: α) να σπάσει ο αποκλεισμός του Ισραήλ και να αποτραπεί ο θάνατος των ανθρώπων από την πείνα, β) να αυξηθεί η πίεση στο Ισραήλ με συλλογικές ενέργειες και ενότητα στον πολιτικό και διπλωματικό τομέα, χρησιμοποιώντας όλες τις πρόσφορες μεθόδους, και γ) να παρακολουθούμε την εφαρμογή της απόφασης για τερματισμό των πωλήσεων όπλων στο Ισραήλ – σε αυτό το πλαίσιο έγινε από τον Τούρκο ΥΠΕΞ η αναφορά στην Κύπρο.
«Ο αποκλεισμός της Γάζας πρέπει να σπάσει, αυτό πρέπει να γίνει τώρα. Όλοι γνωρίζουμε ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί την ανθρωπιστική βοήθεια ως όπλο στον πόλεμο» ανέφερε.
Ζήτησε επίσης να εισέλθουν στη Γάζα οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακόμη και με κίνδυνο. «Δεν πρέπει να αφήνουμε το λαό της Γάζας στο έλεος του Ισραήλ ή των ηγεμονικών δυνάμεων που το ευνοούν» τόνισε.
Υποστήριξε ότι είναι απαραίτητο οι ισλαμικές χώρες να δείξουν με σαφήνεια, με ενότητα σκέψης και έμπρακτα ότι όλη η Παλαιστίνη αποτελεί το προπύργιο των μουσουλμάνων, και για την εκπλήρωση του σκοπού αυτού πρότεινε: «Για να το δείξουμε αυτό μπορούμε να πάμε στη Ράφα, μπορούμε να τραβήξουμε την προσοχή και να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες αυξάνοντας την πίεση».
Σημείωσε δε ότι «αυτό θα αποτελούσε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Αιγύπτιους φίλους, δεδομένης της μεγάλης ευθύνης της Αιγύπτου».
Αναφερόμενος στο Ραμαζάνι, τόνισε ότι «οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, έχουν δικαίωμα να περάσουν αυτόν τον ιερό μήνα με αξιοπρέπεια. […] Πρέπει να μείνουμε σταθεροί σαν βράχος ενάντια σε οιουσδήποτε περιορισμούς επιβάλει το Ισραήλ στο τέμενος Αλ Άκσα. Η αποφασιστικότητα και οι ενέργειές μας θα εκτονώσουν κάθε πιθανή ένταση κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού».
Τέλος, ο Χακάν Φιντάν επανέλαβε την τουρκική θέση για λύση δύο κρατών: «Είναι δική μας ευθύνη να μετατρέψουμε το πρόβλημα των Παλαιστινίων σε δικό τους κράτος και δική τους γη, με ειρήνη, ασφάλεια και αξιοπρέπεια».