Με αφορμή τη συμπλήρωση μισού αιώνα από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, τα μεταπτυχιακά προγράμματα «ΠΝΥΚΑ: Πολιτική ιστορία, θεωρία και πράξη» & «Σπουδές στον ελληνικό πολιτισμό» και το Σωματείο Φοιτητών και Αποφοίτων Ελληνικού Πολιτισμού (ΣΦΑ ΕΛΠΟΛ) του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) διοργανώνουν δημόσια υβριδική εκδήλωση με ομιλητή τον αντιστράτηγο ε/α Μάριο Μακρυγιάννη.
Στην ομιλία του με τίτλο «1974: Πολεμώντας στην Κύπρο – Μύθοι και πραγματικότητες», ο αντιστράτηγος θα φωτίσει τα στρατιωτικά αίτια και λάθη που οδήγησαν στην εθνική τραγωδία του 1974, ενώ παράλληλα θα αναφερθεί και στο βαθμό ετοιμότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης ανάλογης περίστασης στον παρόντα χρόνο.
Η υβριδική διάλεξη, η οποία εντάσσεται στη σειρά εκδηλώσεων του ΣΦΑ ΕΛΠΟΛ «Δεν Ξεχνώ 1974-2024» και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 11 Μαρτίου (στις 19:00) στην Αίθουσα Διαλέξεων Αρχείου ΡΙΚ.
Θα μεταδοθεί διαδικτυακά μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ.
Ποιος είναι ο Μάριος Μακρυγιάννης
Ο αντιστράτηγος ε/α Μάριος Μακρυγιάννης γεννήθηκε στην Αμμόχωστο. Εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1978 και αποφοίτησε το 1982, ονομασθείς ανθυπολοχαγός Πεζικού. Φοίτησε σε όλα τα προβλεπόμενα σχολεία του όπλου του και στο εξωτερικό σε σχολείο Διοίκησης της ΕΕ.
Αποφοίτησε από την Ανώτατη Σχολή Πολέμου και την Σχολή Εθνικής Αμύνης. Ως κατώτερος αξιωματικός διοίκησε λόχο Πεζικού σε μονάδες Πεζικού –ως Υποδιοικητής Μηχανοκινήτου Μονάδας – Διοικητής Υπομονάδας Στρατονομίας και Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών για 9 χρόνια. Ως ανώτερος αξιωματικός διοίκησε δύο μηχανοκίνητα τάγματα ΠΖ και μηχανοκίνητο σύνταγμα (Τακτική Διοίκηση) στην Κλήρου. Ως ανώτατος αξιωματικός, διοίκησε την 4η Ταξιαρχία Πεζικού στη Λευκωσία και τη 2η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού στην Κλήρου για τρία χρόνια και υπηρέτησε ως Γενικός Επιθεωρητής Αξιολογητής της Εθνικής Φρουράς και ως Διευθυντής της Διεύθυνσης Αναδιοργάνωσης-Μετεξέλιξης της ΕΦ.
Υπηρέτησε ως Διευθυντής του Α’ Κλάδου Επιχειρήσεων – Β’ Κλάδου και Διοικητικής Μέριμνας – Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης για πέντε χρόνια και σε διάφορες επιτελικές θέσεις στις Διευθύνσεις Επιχειρήσεων – Προσωπικού και Στρατονομίας.
Στο βαθμό του συνταγματάρχη υπηρέτησε τέσσερα χρόνια ως διευθυντής του Επιτελικού Γραφείου του υπουργού Άμυνας – Διευθυντής της Εθνικής Αρχής Ασφαλείας και της Αμυντικής Πολιτικής του υπουργείου Άμυνας. Αποστρατεύτηκε τον Μάιο του 2019 ενώ εκτελούσε τα καθήκοντα του Γενικού Επιθεωρητή Εθνικής Φρουράς. Έχει τιμηθεί με όλα τα προβλεπόμενα παράσημα για το βαθμό του, μετάλλια και διαμνημονεύσεις.